Καστοριά

Ξεκινά τη λειτουργία του το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Καστοριάς

Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Καστοριάς. Πρόκειται για μια δομή η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων και απόρων δημοτών και κατοίκων της πόλης.

Εδώ και πολλά χρόνια το κτίριο του πρώην Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στην περιοχή Τσαρδάκι βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Το σκηνικό αυτό  έχει πλέον αλλάξει, καθώς σύμφωνα με το Δήμαρχο Καστοριάς Ανέστη Αγγελή το εν λόγω κτίριο έχει αναβαθμιστεί εσωτερικά και εξωτερικά  «Έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες, ώστε να μπορέσουν να φιλοξενηθούν το Κοινωνικό Ιατρείο, το Επιδημιολογικό Κέντρο, οι σύλλογοι Α.με.Α. και οι υπηρεσίες πρόνοιας του Δήμου.  Στην παρούσα φάση οι εργασίες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου».

Πώς θα λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο;

Η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου στηρίζεται στη φιλοσοφία του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, καθώς και στην υποστήριξη των τοπικών φορέων υγείας και του Δήμου Καστοριάς.

Σκοπός του Κοινωνικού Ιατρείου είναι η κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η φαρμακευτική περίθαλψη ευπαθών ομάδων, όπως οι ανασφάλιστοι και οι άποροι κάτοικοι και δημότες.

Την ευθύνη της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου θα έχει η επιτροπή διοίκησης, η οποίας θα επιβλέπει τη λειτουργία του Ιατρείου, θα επιλύει προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύπτουν και θα ελέγχει τα δικαιολογητικά των δικαιούχων.

Η επιτροπή διοίκησης θα είναι πενταμελής και θα αποτελείται από:

  • 1 Αντιδήμαρχο, τον πολιτικό προϊστάμενο του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής
  • 1 Δημοτικό Σύμβουλο εντεταλμένο της Διοίκησης και τον αναπληρωτή του
  • 1 Δημοτικό Σύμβουλο της Μειοψηφίας και τον αναπληρωτή του
  • 1 υπάλληλο του τμήματος Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας και τον αναπληρωτή του

Η διοικητική υποστήριξη του Κοινωνικού Ιατρείου θα πραγματοποιείται από τους εργαζόμενους του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας οι οποίοι θα παρέχουν κάθε διοικητική υποστήριξη (συλλογή δικαιολογητικών, έκδοση κάρτας υγείας, ενημέρωση ατομικών ηλεκτρονικών και εντύπων ιατρικών φακέλων των δικαιούχων, κλείσιμο ραντεβού, κλπ.)

Δικαιούχοι των υπηρεσιών του Κοινωνικού Ιατρείου είναι οι κάτοχοι της κάρτας υγείας που εκδίδεται από το Κοινωνικό Ιατρείο.

Κινήσεις από τη μεριά του Δήμου Καστοριάς για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη εγκριθεί από τον ΑΣΕΠ η πρόσληψη ενός ιατρού, με την ειδικότητα της γενικής ιατρικής. Μάλιστα θα δημοσιευτεί άμεσα και η προκήρυξη έτσι να στελεχωθεί με ανθρώπινο δυναμικό το Κοινωνικό Ιατρείο. Ταυτόχρονα στο εν λόγω κτίριο έχει εγκατασταθεί και η δομή “Βοήθεια στο Σπίτι”  όπου σκοπός της είναι η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, νοσηλευτικής και οικιακής βοήθειας σε ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, άτομα που πάσχουν από ψυχικές νόσους, όσους διαβιούν στα όρια της φτώχιας και σε όσους χρειάζονται βοήθεια γενικότερα. «Θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη μονάδα, στην οποία θα μπορούν να βρουν επίλυση σε ιατρικά θέματα οι συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν θέματα  υγείας, αλλά και οικονομικά προβλήματα» ενημέρωσε ο κ. Αγγελής.

Επιπρόσθετα στο κτίριο του πρώην του ΚΠΕ, θα λειτουργήσει και παράρτημα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Καστοριάς, όπου θα εξυπηρετούνται οι ωφελούμενοί του. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι πως η πιστοποιημένη κουζίνα που βρίσκεται στο χώρο και διαθέτει όλα τα εργαλεία από την παλιά Πρόνοια, θα λειτουργήσει και πάλι προς όφελος των οικονομικά αδυνατών δημοτών, όπου θα τους παρέχεται ενίσχυση μέσω γευμάτων.

 «Όσον αφορά την πραγματική έννοια της λέξης “αλληλεγγύη”, πιστεύω πως μέσω και αυτής της δομής, θα εκφραστεί προς τους δημότες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι εποχές που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες, και ο  Δήμος Καστοριάς βρίσκεται μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ωστόσο προσπαθούμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε να προσφέρουμε προς το όφελος της τοπικής κοινωνίας», είπε κλείνοντας ο Δήμαρχος Καστοριάς.

Επιμέλεια: Χρύσα Κοσμίδου

orizontespress.gr

 

 

Back to top button