Ελλάδα

«Χτύπημα κάτω από τη ζώνη»… στους ιδιοκτήτες ακινήτων – Αναλυτικοί πίνακες

Ζεφύρι όπως λέμε… Σαντορίνη! Αυτή είναι η λογική με την οποία κινείται η κυβέρνηση στο ζήτημα επιβολής του ΕΝΦΙΑ, «χαρατσώνοντας» το ίδιο τους ιδιοκτήτες, που διαθέτουν ακίνητη περιουσία σε περιοχές εντός και εκτός αντικειμενικού συστήματος.

«Ο ΕΝΦΙΑ εξαρτάται από την τιμή ζώνης και προσδιορίζεται με βάση τη φορολογική ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητο. Κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, για τα οποία δεν έχει καθορισθεί τιμή ζώνης, καθώς και τα ειδικά κτίρια, εντάσσονται στην κατώτερη τιμή της Δημοτικής Ενότητας που βρίσκονται.

Εάν δεν έχουν ορισθεί τιμές για τη Δημοτική Ενότητα, τότε εντάσσονται στην κατώτερη τιμή του δήμου ή της οικείας Περιφερειακής Ενότητας – Νομαρχίας», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας GLP VALUES (μέλος της GVA Worldwide), κ. Γιώργος Λίτσας.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών καθιέρωσε μία κλίμακα συντελεστών βασικού φόρου. Οι συντελεστές αυτοί αυξάνουν όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των τιμών ζώνης/τ.μ., που ισχύουν στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα κτίσματα. Οι συντελεστές του βασικού φόρου ξεκινούν από τα δύο ευρώ/τ.μ. για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν μέχρι τα 13 ευρώ/τ.μ. για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 5.000 ευρώ. Οι τιμές ζώνης/τ.μ., που ελήφθησαν υπ’ όψιν για την κλιμάκωση των συντελεστών του βασικού φόρου, ήταν οι αντικειμενικές τιμές/τ.μ., οι οποίες ισχύουν ανά περιοχή για νεόδμητα διαμερίσματα 1ου ορόφου, με πρόσοψη σε ένα δρόμο.

Η συνέχεια στο enikonomia.gr

Back to top button