Καστοριά

Ξέρω τι διαβάσατε φέτος το καλοκαίρι! (της Νάνσυς Χατζή)

 

Αγαπημένοι μου φίλοι, το καλοκαίρι εκτός από μπάνιο και ξεκούραση στην παραλία, μας συντρόφευε και ένα βιβλίο. Έκανα μια μικρή έρευνα και μπορώ να σας πω τι διάβαζαν οι υπόλοιποι λουόμενοι στην παραλία που σύχναζα. 
Και ιδού η λίστα με τα βιβλία που συνάντησα:
1.«Στην παγίδα του νερού», Πόλα Χόκινς, εκδόσεις Ψυχογιός.
Πολύ σασπένς και άλλο ένα καλογραμμένο, με εναλλαγή αφηγητών, βιβλίο από τη συγγραφέα του βιβλίου «Το κορίτσι του τρένου». Δυνατό με ανθρώπινες στιγμές είναι από τα βιβλία που καθηλώνει τον αναγνώστη και πραγματικά μαγεύει με τον περίτεχνο χειρισμό ενστίκτων. Ήταν από τα βιβλία που είχα και εγώ μαζί μου.
2.«Πώς να (μη) διαπραγματεύεσαι», Αλέξης Αρβανίτης, εκδόσεις  –Gutenberg
Η επιλογή αυτού του βιβλίου για παραλία μου έκανε μεγάλη εντύπωση! Με τη πρώτη ματιά στο εξώφυλλο εικονίζονται σε στυλ γελοιογραφίας οι μορφές του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη. Κάτω από τον τίτλο έγραφε «τι μας διδάσκει η διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη». Όπως μου είπε ο αναγνώστης του βιβλίου, είναι λάτρης της πολιτικής σκέψης και το επέλεξε, γιατί του αρέσει να φωτίζονται άγνωστες πλευρές της πολιτικής ζωής που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή μας.
3.«Τρυποκάρυδος», Τομ Ρόμπινς, εκδόσεις Αίολος.
Ο αναγνώστης του βιβλίου μου ανέφερε ότι το επέλεξε, για να δει, αν υπάρχουν όρια στην αγάπη. Είναι ένα είδος ερωτικής ιστορίας που εκτυλίσσεται μέσα από ένα πακέτο τσιγάρων. Κακοποιοί, Άραβες εξόριστοι βασιλιάδες φτιάχνουν ένα μαγευτικό σκηνικό για να εξελιχθεί η συγκεκριμένη ιστορία. Χιούμορ, ερωτικές στιγμές και πνευματικές αναζητήσεις όλα αυτά βρίσκουν τη θέση τους και συνθέτουν μαζί την πλοκή αυτού το βιβλίου.
4.«Η λευκή ορχιδέα», Καίτη Οικονόμου, εκδόσεις Ψυχογιός.
Όταν ρώτησα, γιατί το επέλεξε η νεαρή κοπέλα μου απάντησε ότι της άρεσε, γιατί μιλά για αγάπη. Τέσσερις αχώριστοι φίλοι μεγαλώνουν δίπλα από μια παραλία που το καλοκαίρι ανθίζουν λευκές ορχιδέες. Μαζί μεγαλώνουν και εξελίσσονται και οι ήρωες. Πολύ δυνατά συναισθήματα από την αγάπη αλλά και την προδοσία έκαναν τη φίλη λουόμενη να το διαβάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
5.«Γράμμα από χρυσό», Λένα Μαντά, εκδόσεις Ψυχογιός.
Το εξώφυλλο του βιβλίου φτιαγμένο από μαύρο και χρυσό μου τράβηξε αμέσως τη ματιά. «Τι είναι αλήθεια αυτό το γράμμα;» ρώτησα την κυρία που το διάβαζε. «Ένα γράμμα που μπορεί να κρύβει μέσα του τα πάντα. Είναι μια ιστορία αγάπης που τόσο με συγκίνησε! Η Φένια ανακαλύπτει κάποια μυστικά της οικογένεια της και αυτό το γράμμα μπορεί να τα λύσει όλα».
6.«Μην πυροβολείτε τη νύφη», Χρυσηίδα Δημουλίδου, εκδόσεις Ψυχογιός.
«Με πιο κριτήριο το επέλεξες;» ρώτησα την κοπέλα που το διάβαζε. Αυτή χαμογελώντας μου απάντησε ότι της το δώρισε η μητέρα της, μάλλον για να την παροτρύνει να παντρευτεί και αυτή. Όπως μου εξήγησε η ιστορία αφορά μια ελεύθερη κοπέλα που παίρνει προσκλητήριο, για να πάει στο γάμο της τελευταίας ανύπαντρης φίλης της. Και επειδή η Άννα δεν να υποστεί σχόλια και κάθε είδους κακίες, αποφασίζει να εμφανιστεί στο γάμο με συνοδό, για την ακρίβεια με σύζυγο ή με αρραβωνιαστικό. Βέβαια ο χρόνος την πιέζει καθώς έχει μόλις μερικές βδομάδες για να τον βρει.
7.«Έρωτας σις φλόγες της Σμύρνης», Γιάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης, εκδόσεις Πατάκη
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο τη Σμύρνη. Η καταστροφή της και ο ξεριζωμός των ανθρώπων αλλά και η συνάντηση τους μετά στην Αθήνα συνθέτουν μια ιστορία για την ανθρώπινη μοίρα και τη δύναμη της αγάπης. «Σαν αληθινή η ιστορία που εξελίσσεται μπρος στα μάτια μου» μου την περιέγραψε η κυρία που διάβαζε το βιβλίο.
8.«Ματίλντα», Ρόαλντ Νταλ, εκδόσεις Ψυχογιός
Από όσα βιβλία σας έγραψα όταν είδα μια μικρούλα αντί να παίζει με κουβαδάκια να διαβάζει το συγκεκριμένο βιβλίο εντυπωσιάστηκα. Η ιστορία της Ματίλντα γνωστή και αγαπημένη με τη μοναδική γραφή του αριστοτέχνη Ρόαλντ Νταλ. Η μικρή μου φίλη το είχε δανειστεί από τη βιβλιοθήκη και το πρόσεχε ιδιαίτερα στην παραλία. Της άρεσαν οι περιπέτειες της Ματίλντα και μάλιστα όταν της είπα ότι το έχω διαβάσει και εγώ με ρώτησε αν έχει και δεύτερο βιβλίο, συνέχεια και απογοητεύτηκε όταν της απάντησα όχι.
9.«Τα βήματα του μεθυσμένου», Λέοναρντ Μλόντινάου, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης.
Το συγκεκριμένο βιβλίο το διάβαζε ένας κύριος. Μου έκανε εντύπωση πως η γραμματοσειρά του βιβλίου ήταν σχετικά μικρή για παραλία. Όπως μου είπε το βρήκε από τα πιο εντυπωσιακά βιβλία που έχει διαβάσει. Δείχνει ότι η τύχη και οι πιθανότητες της καθημερινότητας μας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. από όσα μου είπε και από την περιγραφή του νομίζω πως θα είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσω!
Είμαι σίγουρη πως άλλα τόσα βιβλία θα συναντήσατε και εσείς να συντροφεύουν ανθρώπους στην παραλία που επισκεφτήκατε. Εξάλλου αυτό αποδεικνύει πως καλοκαίρι και βιβλίο συνδέονται άρρηκτα, μια που τα βιβλία γεμίζουν τόσο ευχάριστα τον ελεύθερο μας χρόνο!

 vivlioparousiasi.gr 

Back to top button