Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Άργος Ορεστικό: Η μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης Δαμιανού Δούμα (σειρά φωτογραφιών – βίντεο)

Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης δεκαετίας από του θανάτου του μεγάλου ευεργέτη μας Δαμιανού Δούμα (2017-2017), ο Μορφωτικός Σύλλογος «Η Ορεστίς» σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους Ορεστικού, διοργάνωσαν Πνευματικό Μνημόσυνο στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 7.30 μ.μ για να τιμηθεί με τον προσήκοντα σεβασμό η μνήμη του και η μεγάλη του προσφορά στον σύλλογο της «Ορεστίδος» και στην πόλη μας.
Προηγήθηκε το εκκλησιαστικό μνημόσυνο του Δαμιανού Δούμα το πρωϊ της Κυριακής στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπατσόγλου, οι αντιδήμαρχοι, Αφροδίτη Μπελονάκη, Τιμολέων Ζέζος και Αλέξανδρος Καράτζιος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Τάσος Ξανθόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβολος; Κ. Ανδρέας Βιτούλας, ο Ομ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Δημήτριος Χατσέρας, ο πρ. Δήμαρχος κ. Νικόλαος Τοτονίδης, συγγενείς της οικογένειας Δούμα , εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.
Την εκδήλωση παρουσίασε με την γνωστή του ευφράδεια, αλλά και γνώση των καλλιτεχνικών θεμάτων, το μέλος του Δ.Σ της ¨Ορεστίδος» κ. Γιάννης Πλίτσης, ο οποίος με άνεση και σωστές πληροφορίες για τα έργα που παρουσιάστηκαν συνετέλεσε στην ομαλή ροή του προγάμματος.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της « Ορεστίδος» κ. Κωνσταντίνος Αδάμ, αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκελημένους, ανέφερε μεταξύ των άλλων… «Δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία στον τόπο μας να τυγχάνουμε τέτοιων ευεργετικών πράξεων από συμπατριώτες μας, όπως η σήμερον μνημονευόμενη ευεργεσία του αειμνήστου Ιατρού Δαμιανού Δούμα, η οποία μαρτυρεί απέραντη αγάπη για την γενέθλια γη και εκτίμηση για το εύρος της πολιτιστικής προσφοράς του συλλόγου της Ορεστίδος.
Ο σύλλογος μας που έτυχε της μεγάλης ευεργεσίας του, αλλά πιστεύουμε και ο κόσμος του Αργους Ορεστικού, τον ενθυμείται πάντα, για το εύρος της δωρεάς του και τις προοπτικές που αυτή άνοιξε για τα πολιτιστικά, κοινωνικά και πνευματικά δρώμενα του τόπου μας.
Την αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, και την εκτίμηση του για το πολιτιστικό έργο που επιτελεί ο σύλλογος μας η «Ορεστίδα» σε συνάρτηση με την εκτίμηση που έτρεφε για τον αείμνηστο πρόεδρο της Βασίλη Αβραμίδη, τον οδήγησε στην μεγάλη απόφαση της δωρεάς ενός σημαντικότατου ποσού για την ανέγερση κτιρίου, το οποίο στεγάζει σήμερα τον ιστορικό σύλλογο της πόλης μας, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας.
Ο Δαμιανός Δούμας υπήρξε ευπατρίδης, άξιος συνεχιστής της παράδοσης των μεγάλων ελλήνων ευεργετών, οι οποίοι κληροδοτούν στην γενέθλια γη έργα κοινωφελή τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Η αξία της δωρεάς Δαμιανού Δούμα, αποδεικνύεται κάθε μέρα με την δραστηριότητα που αναπτύσσεται μέσα στο καλαίσθητο και λειτουργικό κτίριο που δεσπόζει στον χώρο της πρώην κλινικής Ζάχου.
Πως λοιπόν είναι δυνατόν, να μην ενθυμείται κανείς καθημερινά τον Δαμιανό Δούμα και όχι μόνο κατά την επέτειο του θανάτου του, όταν καθημερινά η δωρεά του αποτελεί κυψέλη παραγωγής πολιτιστικού και κοινωνικού έργου προς όφελος των πολιτών του Δήμου μας;»
Αναφέρθηκε επίσης σε όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της δωρεάς Δούμα, στη σύζυγο του Αγγέλα Δούμα, στον αδελφό του Βασίλειο Δούμα, στον τότε Δήμαρχο Νικόλαο Τοτονίδη, για την βοήθεια του στην άρση όλων των γραφειοκρατικών δυσκολιών και προβλημάτων καθώς και στην σύνταξη της μελέτης του κτιρίου και υλοποίηση του έργου , στον Ομ. Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Δη,μήτριο Χατσέρα, ο οποίος είχε την ευθύνη επίβλεψης των εργασιών ανέγερσης του κτιρίου και στον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου για την συνεχή φροντίδα στα θέματα συντήρησης του κτιρίου.
Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της αποψινής λαμπρής καλλιτεχνικής εκδήλωσης.
Για τον μεγάλο ευεργέτη μίλησε ακόμα ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας, Δημήτριος Χατσέρας, ο οποίος, για άλλη μία φορά, με τον μεστό του λόγο, την άρτια χρήση της ελληνικής γλώσσας, την οποία χειρίζεται άριστα, εμβάθυνε στην προσωπικότητα του εκλιπόντος μεγάλη ευεργέτη, αναφέρθηκε στην ζωή και στην προσωπικότητα των γονέων του Δαμιανού Δούμα και παρουσίασε με τον μοναδικό του τρόπο την μεγάλη και πολυσύνθετη προσωπικότητα του μεγάλου ευεργέτη και Ιατρού, τονίζοντας τα χαρίσματα, τις αρετές, αλλά και τις επιστημονικές κατακτήσεις και διακρίσεις του στην Ιατρική επιστήμη, στην οποία διέπρεψε τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στις Η.Π.Α.
Επίσης στην προσωπικότητα του Δαμιανού Δούμα αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κεπατσόγλου, ο οποίος σημείωσε: «Είναι εξόχως ευχάριστο και συγκινητικό το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν καθήκον τους να υπηρετούν το κοινό καλό από οποιοδήποτε μετερίζι. Κάτι τέτοιο αποτελεί παρήγορη σκέψη για το μέλλον ιδιαίτερα σε εποχές δύσκολες, και ενίοτε σκληρές, όπως αυτή που διανύουμε. Άνθρωποι που πορεύονται αδιάκοπα στον δρόμο της ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς και έχουν αποβάλει κάθε ψήγμα ιδιώτευσης μας γεμίζουν με αισιοδοξία, ελπίδα και δύναμη για ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων ανήκει και ο αείμνηστος ευπατρίδης Δαμιανός Δούμας, ο οποίος με την μεγαλοψυχία και τον αλτρουισμό του τίμησε τον τόπο μας αφήνοντας σημαντική υλική και πνευματική παρακαταθήκη. Η αποδεδειγμένη αφοσίωση και αγάπη του για το Άργος..»
Η σύζυγος του μεγάλου ευεργέτη Δαμιανού Δούμα, κ. Αγέλλα Δούμα στον χαιρετισμό της, με εμφανή την συγκίνηση της για αυτή την τιμητική βραδιά στον σύζυγο της, διηγήθηκε στο κοινό ανέκδοτες στιγμές από τον κοινό βίο με τον Δαμιανό Δούμα, κάνοντας αναφορά στις σημαντικότερες στιγμές της κοινής τους ζωής, αναφέρθηκε επίσης στους γονείς του Θωμά και Ιφιγένεια και ιδιαίτερα στην τελευταία πλέκοντας το εγκώμιο της και προκαλώντας την συγκίνηση του κοινού.
Τέλος ο αδελφός του κ. Βασίλης Δούμας, ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας στις ΗΠΑ, ο οποίος μέσα στο συγκινησιακό κλίμα που επικρατούσε στην κατάμεστη αίθουσα, απηύθυνε τις ευχαριστίες του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και την τιμή που αποδίδεται απόψε στον αείμνηστο Ιατρό Δαμιανό Δούμα.
Παράλληλα υπήρχε προβολή ανέκδοτων φωτογραφιών από την ζωή του Δαμαινού Δούμα.
Την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δαμιανό Δούμα πλαισίωσαν η μικτή Χορωδία του Μορφωτικού συλλόγου Η ΟΡΕΣΤΙΣ, η οποία απέδωσε προς τιμήν του Δαμιανού Δούμα ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα τραγουδιών, μαζί με τον διεθνούς φήμη σολίστα Σταύρο Σαλαμπασόπουλο υπό την διεύθυνση του Ντίνου Ταμβάκη, το οποίο περιελάβανε τα έργα:
Κεμάλ, Μάνου Χατζιδάκι, εναρμόνιση Ντίνου Ταμβάκη
Ναμπούκο, Τζιουζέπε Βέρντι
Αβε Μαρία, Φράντς Σούμπερτ
Αστέρι του Βοριά, Μάνου Χατζιδάκι , εναρμόνιση Ντίνου Ταμβάκη
Ακολούθησε η Κιθαριστική Ορχήστρα Δυτ. Μακεδονίας & Καστοριάς, υπό την Δνση του Ισίδωρου και Γιούλας Αντωνίου, με σολίστες τους καταξιωμένους κιθαριστές Γιώργο Γκόλγκαρη, Στέλιο Γκόλγκαρη και Ηλία Διαμαντάκη, οι οποίοι είτε σαν σολίστες της ορχήστρας, είτε ως ντουέτα και σόλο, εντυπωσίασαν το κοινό με την δεξιοτεχνία και την ευαισθησία τους στην απόδοση των έργων που εκτέλεσαν.
Άριστη και η συνεργασία τους με την Κιθαριστική Ορχήστρα, η οποία συνεχίζει σε υψηλό επίπεδο το σποδαίο της έργο, υπό την διδασκαλία και καθοδήγηση του ζεύγους Ισίδωρου και Γιούλας Αντωνίου. Μάλιστα το κοινό καταχειροκρότησε όρθιο πολλές φορές τους κιθαρίστες για την απίστευτη ερμηνεία των κομματιών που επέλεξαν να παρουσιάσουν κατά την εκδήλωση.
Αμέσως μετά ερμήνευσε ένα τραγούδι με έντονη συγκίνηση, η ανιψιά του Δαμιανού Δούμα, Δέσποινα Πολίτου, στη μνήμη, όπως η ίδια είπε, του πιο αγαπημένου θείου της που έφυγε νωρίς.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ρεσιτάλ του διακεκριμένου Τενόρου Σταύρου Σαλαμπασόπουλου τον οποίο συνόδευσε στο πιάνο ο Ντίνος Ταμβάκης, με το ακόλουθο πρόγραμμα
1. Parlami d’amore Mariu
2. Historia de un Amor
3. Parla piu piano
4. Oμορφη πόλη
5. Ένας ουρανός μ αστέρια
6. Αν θυμηθείς τ΄ονειρό μου
Ο γνωστός τενόρος μάγεψε το κοινό με την ερμηνεία του κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα και μαγεύοντας το κοινό, που όρθιο τον καταχειροκρότησε.
Κλείνοντας θα θέλαμε να εκφράουμε τις θερμές μας ευχαριστίες, στους διακεκριμένους καλλιτέχνες οι οποίοι πλαισιώνουν την τιμητική αυτή εκδήλωση στον Δαμιανό Δούμα και οι οποίοι είχαν την καλοσύνη να ταξιδέψουν από την Αθήνα, ώστε να έχουμε την ευκαιρία, να απολαύσουμε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποιοτικό μουσικό πρόγραμμα, που σπάνια έχουμε την ευθκαιρία να δούμε στον τόπο μας.
Ευχαριστίες οφείλουμε στον τενόρο Σταύρο Σαλαμπασόπουλο, στους σολίστες κιθάρας Γιώργο, Στέλλιο Γκόλγκαρη και Ηλία Διαμαντάκη, στο ζεύγος Ισίδωρο και Γιούλα Αντωνίου οι οποίοι διευθύνουν την Κιθαριστική Ορχήστρα Δυτικής Μακεδονίας & Καστοριάς, στα μέλη της Ορχήστρας και φυσικά στην Χορωδία της Ορεστίδος και στον μαέστρο μας Ντίνο Ταμβάκη.
Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τον Δήμο μας για την πολύτιμη βοήθεια του καθώς και τις κυρίες Αγγέλα Δούμα και την ανιψιά της Δέσποινα Πολίτου για την άριστη συνεργασία και βοήθεια τους, στην κατάρτιση του άρτιου καλλιτεχνικά προγράμματος.
Σίγουρα ο μεγάλος μας ευεργέτης Δαμιανός Δούμας, από εκεί ψηλά που αναπαύεται, θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το επίπεδο της εκδήλωσης και το μέγεθος της τιμής στο πρόσωπο του

Μορφωτικός Σύλλογος «Η Ορεστίς»

 

One Comment

Back to top button