ΑγροτικάΚαστοριά

ΚΚΕ: Οι Καστοριανοί μηλοπαραγωγοί και φασολοπαραγωγοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση

 

Όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, μας πουλάνε το παραμύθι περί “εξόδου από τα μνημόνια” και “δίκαιης ανάπτυξης”. Αυτή η “δίκαιη ανάπτυξη” στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και σε ό,τι αφορά ειδικότερα στον αγροτικό χώρο στην εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Αυτή την ανάπτυξη ήρθε να προπαγανδίσει ο υπουργός σήμερα στην πόλη μας. Βέβαια, κάθε άλλο παρά αυτό έκανε αφού οι αγρότες φορτώνονται με παραπάνω προβλήματα. Και πιο συγκεκριμένα: πρώτον το υπουργείο θα προχωρήσει στη τιμολόγηση του νερού με βάσει την ΕΕ, δεύτερον δεν πρόκειται να αποζημιωθεί το 20 % από τις περσινές ζημιές ,τρίτον ο καύσωνας ο φετινός δεν πρόκειται να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ όπως και η μειωμένη παραγωγή σιτηρών λόγω ξηρασίας. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού για τους αγρότες  και όσο αφορά το κόστος παραγωγής δε μπορεί η σημερινή κυβέρνηση αλλά και καμία κυβέρνηση στη λογική της αστικής διαχείρισης να αλλάξει την κατάσταση λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει. Όσο αφορά τις ελληνοποιήσεις τα μέτρα που παίρνονται δεν λύνουν το πρόβλημα γιατί ήδη το υπουργείο γεωργίας δε προχωράει σε ελέγχους με δικαιολογία το κόστος.

Οι Καστοριανοί μηλοπαραγωγοί και φασολοπαραγωγοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση. Πρέπει να καταλάβουν ότι όλα γίνονται για να δείξει η κυβέρνηση στους “θεσμούς” πόσο καλά εφαρμόζει ή ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις καταστροφικές συμφωνίες που έχει υπογράψει μαζί τους.

Για τους μικρομεσαίους αγρότες αυτή η “δίκαιη ανάπτυξη” θα είναι “μια από τα ίδια και χειρότερα”. Θα φέρει ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα  και λιγότερες επιδοτήσεις – ενισχύσεις, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια. Από την άλλη θα φέρει παραπέρα συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στα λίγα χέρια μεγάλων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων, που συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Για την κυβερνητική πολιτική που πατάει σε αυτή της ΚΑΠ και της ΕΕ συνολικότερα, η λέξη ανάπτυξη σημαίνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Για αυτούς ανάπτυξη είναι να μην μείνει η πισίνα των μεγαλοξενοδόχων χωρίς νερό και ας ποτίζουν οι αγρότες πανάκριβα και με το σταγονόμετρο πολλές φορές λόγω έλλειψης έργων υποδομής. Ανάπτυξη είναι τα προϊόντα να είναι “ανταγωνιστικά”. Αυτό βέβαια σημαίνει κολοσσιαία κέρδη για τους μεγαλέμπορους και τους βιομηχάνους στην μεταποίηση ενώ από την άλλη τιμές της πείνας και της ξεφτίλας για τους αγρότες, πολλές φορές και απλήρωτη για χρόνια.

Εκεί ακριβώς είναι και όλη η ουσία της αντιαγροτικής-αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια. Οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Η προοπτική των αγώνων   βρίσκεται σ’ ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα εγγυάται σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα για τους αγροτοκτηνοτρόφους, παραγωγή επαρκών, φτηνών και ποιοτικών προϊόντων για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού, καθώς και πρώτων υλών για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Σ’ αυτόν τον αγωνιστικό δρόμο και μ’ αυτή την προοπτική θα πρέπει να συντονιστούν οι αγρότες της Καστοριάς και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά στρώματα να συνεχίσουν να βαδίζουν στο οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

14-9-2017

 

 

 

Back to top button