Καστοριά

ΟΕΕ: Μία ενδιαφέρουσα διαφορετική και δύσκολη Τακτική Σύνοδος (του Λεωνίδα Θ. Πουλιόπουλου)

Οι Συνελεύσεις των  Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που γίνονται δυο φορές τον χρόνο  είναι συνήθως μια πράξη ρουτίνας χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για την κοινωνία.

Η 75η όμως Τακτική Σύνοδος της ΣτΑ είχε κάτι το διαφορετικό και το ενδιαφέρον αφού προηγήθηκε μια δίωρη συζήτηση με πολιτικούς και δημοσιογράφους για το χρέος και είχε στην συνέχεια να λύσει μια δύσκολη εξίσωση που αφορούσε την ονομασία μιας ιστορικής παράταξης της ΠΑΣΚΟ που διασπάσθηκε και  η 2η και μικρότερη αυτό-προσδιορίσθηκε και αυτό-βαπτίσθηκε  σχεδόν με το ίδιο όνομα.

Το διαφορετικό ήταν ότι κλήθηκαν 4 εκπρόσωποι των κομμάτων για συζήτηση (depate)  με ερωτήσεις 3 έγκριτων δημοσιογράφων με θέμα «Λύση για το Χρέος και Προοπτική Ανάπτυξης» . Δυστυχώς  όμως οι πολιτικοί απάντησαν όπως απαντούν μέσα στη βουλή παρά τις εύστοχες και καλά δομημένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Την εντύπωση δε αυτή δεν αποκόμισα μόνο εγώ ως συμμετέχων, αλλά και άλλοι συνάδελφοι, ακόμη και ένας εκ των τριών δημοσιογράφων που ρώτησα, αξιολόγησε τις απαντήσεις αρνητικά, υπό την έννοια ότι ο καθένας ήθελε να προστατέψει το κόμμα του και να ρίξει τις ευθύνες στους άλλους. Δηλαδή έλλειμμα αυτογνωσίας, αυτοκριτικής, σεμνότητας και ταπεινότητας.

Φυσικά η προσπάθεια και η επιλογή  της  Κεντρικής Διοίκησης  του ΟΕΕ για ενημέρωση και επικοινωνιακή στρατηγική  ήταν σωστή, αλλά μάλλον την επόμενη φορά θα πρέπει να καλέσει έγκυρους τεχνοκράτες, αν θέλει να έχει ένα καλύτερο ποιοτικότερο και χρησιμότερο  αποτέλεσμα. Φυσικά και ο κάθε τεχνοκράτης έχει μέσα του ένα συγκεκριμένο πολιτικό υπόβαθρο που τον επηρεάζει, αλλά δεν τον βαραίνει ο κομματικός μανδύας, που δεν τον αφήνει πολλά περιθώρια αντικειμενικής κρίσης τουλάχιστον σε κάποια βασικά θέματα.

Στη συνέχεια η ΣτΑ είχε να επιλύσει την δύσκολη εξίσωση  του αυτοπροσδιορισμού της αποσχισθείσας παράταξης (ΠΑΣΚΟ 2) θα έλεγα εγώ, που μερικοί το πρόβλημα αυτό το παρομοίωσαν με το Μακεδονικό Ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων. Η αποσχισθείσα λοιπόν παράταξη που προέρχονταν από αυτήν (δηλαδή του χώρου του ΠΑΣΟΚ), αυτό- βαπτίσθηκε όπως η μητρική ΠΑΣΚΟ διαφοροποιούμενη φυσικά ως προς το δεύτερο συνθετικό ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, νομικά μπορεί η ΠΑΣΚΟ 2 να έχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού αλλά ηθικά δεν είναι σωστό καθότι υποκρύπτει δόλο. Τελικά μετά από συζητήσεις και καθυστέρηση έναρξης των εργασιών της Συνόδου για δύο ώρες η ΠΑΣΚΟ 1 επέδειξε ανωτερότητα και απέσυρε την ένσταση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η Σ.τ.Α., και να ολοκληρωθεί αισίως.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσω ότι η Κεντρική Διοίκηση προέβη και σε μια άλλη πράξη κοινωνικής ευθύνης, πραγματοποιώντας εθελοντική αιμοδοσία κατά την διάρκεια της ΣτΑ. Ήταν μια επίσης θετική ενέργεια που δείχνει ότι έχει την πρόθεση να υιοθετήσει πρακτικές και ενέργειες Ε.Κ.Ε. (εταιρικής κοινωνικής ευθύνης) που θα προσδώσουν κύρος, αναγνωσιμότητα και ενεργοποίηση περισσότερων μελών στις τάξεις του ΟΕΕ, έχοντας φυσικά και τα ανάλογα οφέλη – έσοδα από τις συνδρομές των συναδέλφων που σήμερα δεν συμμετέχουν στο ΟΕΕ. Είναι μια πρακτική η οποία ακολουθείτε από μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιφέρει πολλαπλά οφέλη σε όσους την ασκούν. Εμείς πάντως ως ΔΑΚΟ. Ο.Ε. είμαστε διατεθειμένοι ανιδιοτελώς να βοηθήσουμε αφού είναι ένα αντικείμενο στο οποίο εντρυφήσαμε.

Τέλος ευχόμαστε στο Ο.Ε.Ε., να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και να αποκτήσει γρήγορα την νέα του στέγη που του παραχωρήθηκε, εγκαινιάζοντας συνάμα και τις νέες του δραστηριότητες.

Back to top button