Ελλάδα

Χωριάτικο φύλλο (για αλμυρές πίτες)

Υλικά συνταγής

  • Για μεγάλο ταψί 40- 45 εκατ
  • 4 – 4 ½ του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό ή και περισσότερο
  • 3- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι ή χυμό λεμονιού.
  • επιπλέον αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αναμειγνύετε 4 φλιτζάνια αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανοίγετε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτετε το νερό, το λάδι και το ξίδι ή το χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι δούλευε το αλεύρι με το υγρό ώσπου να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη και τη ζυμώνετε μέσα στο μπολ, προσθέτοντας λίγο αλεύρι ακόμη ή νερό, αν χρειάζεται, για 10’ λεπτά περίπου. Η ζύμη θα πρέπει να είναι απαλή στην υφή, ελαστική και λεία.
  2. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε. Κατόπιν ξαναπλάθετε για λίγο τη ζύμη, τη χωρίζετε σε 10 μπαλάκια που τα ανοίγετε με λεπτό πλάστη (βέργα) πάνω σε επιφάνεια αλευρωμένη ή πασπαλισμένη με νισεστέ.

Συμβουλή

Φύλλο αφράτο με γιαούρτι 
Το φτιάχνουν στα νησιά του Ιονίου αντικαθιστώντας το 1/3 του νερού με στραγγιστό γιαούρτι το οποίο προσθέτουν στο αλεύρι μαζί με το λάδι.

icookgreek.com

Back to top button