Ελλάδα

Η αλυσίδα της Β. Ελλάδας που μεγαλώνει μέσα στην κρίση

H Welcome Stores αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι και μέσα στην κρίση υπάρχουν ευκαιρίες, όχι μόνο επιβίωσης αλλά και ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμη και αν δραστηριοποιούνται σε ένα κλάδο που δέχθηκε από τα ισχυρότερα πλήγματα κατά τα τελευταία χρόνια, αυτόν των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Η αλυσίδα Welcome Stores, που ξεκίνησε το 2011 από μία ομάδα 19 εταίρων/επιχειρήσεων, πρώην μελών της παλιάς Expert, σήμερα έχει στο πανελλαδικό δίκτυό της 80 καταστήματα, κυρίψς στη Βόρεια Ελλάδα, στα οποία ως το τέλος του 2017 θα προστεθούνε άλλα δύο, ενώ εντός των ημερών ολοκληρώνεται και η πρώτη, από την ίδρυσή της, διεύρυνση της ομάδας των αρχικών μετόχων.
Η Welcome Stores, με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και αυξανόμενο τζίρο χρόνο τον χρόνο, έχει επικεντρωθεί στην πανελλαδική ανάπτυξη, με έμφαση στην νότιο Ελλάδα και στην Αττική, ενώ θέτει σε υλοποίηση ένα τριετές σχέδιο συγχρηματοδότησης των ανακαινίσεων σε 20 καταστήματα συνδεδεμένων επιχειρήσεων, στο οποίο θα επενδύσει περί τις 300.000 ευρώ.

«Η Welcome Stores A.E. αναπτύχθηκε γιατί ακριβώς αντιλήφθηκε ότι ο καταναλωτής θέλει τις προσωποποιημένες υπηρεσίες που μπορούν να του προσφέρουν τα καταστήματα, που στηρίζονται στο ενδιαφέρον του ίδιου του επιχειρηματία για τον πελάτη. Τέτοια καταστήματα, υγιείς και οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις, απαρτίζουν το δίκτυο της Welcome Stores. Θέλοντας η διοίκηση της Εταιρείας να επιβραβεύσει, με καθαρώς ποιοτικά κριτήρια, ορισμένα από τα συνδεδεμένα μέλη της, διευρύνει την ομάδα των αρχικών μετόχων κατά επτά νέα μέλη», δήλωσε στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της Welcome Stores A.E. κ. Βασίλης Λέττας.

Μέλη μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας

Η Welcome Stores Α.Ε., με τη μέθοδο του franchising κι έχοντας ρίξει το βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, πετυχαίνει στους στόχους της ανάπτυξης, κάτι που αποτυπώνεται στα μεγέθη της Εταιρείας αλλά και του δικτύου. Έτσι, ο κύκλος εργασιών της κερδοφόρας Εταιρείας, από 4,8 εκατ. το 2015, αυξήθηκε στα 5,3 εκατ το 2016, ενώ η πρόβλεψη για το τρέχον έτος δίνει επιπλέον 500.000 ευρώ ανεβάζοντας τον κύκλο εργασιών κοντά στα 5,8 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος του δικτύου επίσης κινείται ανοδικά και από τα 42 εκατ. του 2015 (καθαρές πωλήσεις λιανικής), ανέβηκε στα 50 εκατ πέρυσι ενώ προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 55 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017.

Παρότι η Welcome Stores A.E. έχει έδρα Θεσσαλονίκη, επειδή είχε εξαρχής στόχο την ανάπτυξη στην Περιφέρεια, από τα 80 καταστήματα της αλυσίδας, μόνο τα δέκα είναι στη Θεσσαλονίκη.

«Το 70% των σημείων πώλησης των Welcome βρίσκεται στην βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Επιδίωξή μας πλέον είναι η ανάπτυξη στη νότιο Ελλάδα με έμφαση στην Αττική, όπου σήμερα έχουμε μόνο τέσσερα καταστήματα. Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με επιχειρήσεις σε Κρήτη και Πελοπόννησο, για νέα μέλη στο δίκτυό μας έτσι που στο τέλος της φετινής χρονιάς η αλυσίδα θα έχει 82 καταστήματα με το σήμα μας, αλλά κυρίως, την οργάνωση και τις προδιαγραφές λειτουργίας των Welcome Stores», είπε ο κ. Λέττας.

Όμως τα 82 καταστήματα και το μερίδιο του 3% στην πανελλαδική αγορά, είναι μόνο ένα στάδιο, ένα σκαλί, στην προσπάθεια της ανάπτυξης.

Οι στόχοι για την επόμενη διετία

«Στόχος μας είναι, στην επόμενη διετία, η Welcome Stores να κατακτήσει μερίδιο αγοράς της τάξης του 5%, κάτι που σημαίνει ότι το δίκτυό μας θα αριθμεί περί τα 100 καταστήματα πανελλαδικά», πρόσθεσε ο CEO της Εταιρείας.

Τα Welcome Stores δίνουν βαρύτητα στο τμήμα της αγοράς του κλάδου που τα τελευταία δύο–τρία χρόνια έχει αρχίσει να βελτιώνεται αφού προηγουμένως ισορρόπησε σε νέα, χαμηλότερα επίπεδα, πωλήσεων, δηλαδή στο κομμάτι των λευκών συσκευών.

«Τα καταστήματα της Welcome είναι δυνατά στις ηλεκτρικές συσκευές, μια αγορά που εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης στηριζόμενη στις ανακαινίσεις. Το 2017 το 40% του τζίρου αντιπροσωπεύει πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών, το 15% μικροσυσκευών, ενώ φέτος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι, οι πωλήσεις κλιματιστικών κατέγραψαν άνοδο και έχουν μερίδιο 15% στο συνολικό τζίρο», εξήγησε ο κ. Λέττας. Ωστόσο ένα καλό μερίδιο στα Welcome Stores έχουν και οι μαύρες συσκευές, με ποσοστό 20% ενώ αυξανόμενες είναι οι πωλήσεις της κινητής τηλεφωνίας, με την αλυσίδα να επιλέγει συσκευές ποιοτικές μετά από έλεγχο που πραγματοποιεί ελληνική εταιρεία τεχνολογίας.

Η Welcome Stores κάνει σταθερά βήματα ανάπτυξης, επενδύοντας στην ολοκλήρωση του νέου συστήματος μηχανοργάνωσης που θα επιτρέπει την απευθείας on line, σε real time, σύνδεση όλων των καταστημάτων με τα κεντρικά, σε νέο site, στην προώθηση της επωνυμίας στην αγορά λιανικής, στην υποστήριξη καταστημάτων που πρέπει να ανακαινισθούν βοηθώντας τις επιχειρήσεις, ενώ αποφεύγει τοποθετήσεις σε ιδιόκτητα πάγια που αναπόφευκτα συχνά δημιουργούν ανοίγματα και υποχρεώσεις. Κυρίως, όμως, επενδύει στο ενδιαφέρον και το συμφέρον του επιχειρηματία που προσπαθεί να κρατήσει και να μεγαλώσει την οικογενειακή του επιχείρηση, υπογράμμισε ο κ. Λέττας.

Πηγή: voria.gr

Back to top button