Καστοριά

Καστοριά: «Πίσω από τον αυτισμό, κρύβεται ένα μεγαλείο ψυχής»

Στο νέο πρόγραμμα της Εταιρείας που τρέχει αυτές τις ημέρες, το «Γίνε Φίλος», τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας νέος εθελοντής αλλά και τις ιδιαίτερες δεξιότητες των ατόμων με αυτισμό, αναφέρθηκε στην  αποκλειστική συνέντευξη  που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχή στο φάσμα του Αυτισμού  κ. Σοφία Κωτσοπούλου.

Να  θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο κέντρο λειτουργεί στους Μανιάκους με  καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό  και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 21 οικογένειες του Νομού μας.

Κ. Κωτσοπούλου, πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Γίνε Φίλος».

Το εθελοντικό πρόγραμμα της Εταιρείας «Γίνε Φίλος», εφαρμόζεται φέτος για 10 συνεχή χρονιά, στηριζόμενο στα μοντέλα που έτρεξαν πρώτα σε άλλες πόλεις με την φιλοσοφία του befriending, του γίνομαι δηλαδή φίλος. Με λίγα λόγια, το πρόγραμμα «Γίνε Φίλος», αναζητά εθελοντές που έχουν διάθεση, όρεξη και επιθυμία να βοηθήσουν τα άτομα με αυτισμό με τον απλούστερο δυνατό τρόπο: με το να γίνουν φίλοι τους. Αναζητούμε άτομα υπεύθυνα, από 8 ετών και πάνω, τα οποία θα εκπαιδευτούν και θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν δεσμούς με τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες τους κάνοντας κοινές δραστηριότητες μαζί, όπως εξόδους στην κοινότητα, αθλητικές δραστηριότητες, συνοδεία κ.λπ.

Ωστόσο, φέτος, για πρώτη χρονιά, αναζητούμε και εθελοντές συντονιστές του προγράμματος, οι οποίοι καλούνται να οργανώσουν και να διαχειριστούν το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να μπορέσει να κυλήσει ακόμη πιο ομαλά, χρησιμοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου είτε ιδιοχείρως στο Κέντρο Ημέρας στους Μανιάκους 11.00-18.00 (2467087543) είτε ηλεκτρονικά στο [email protected]

Πόσο εύκολο είναι να συμμετέχει κάποιος στο πρόγραμμα;

Με δεδομένο ότι λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, είναι πλέον εμφανές ότι η κοινωνία της Καστοριάς έχει ανοίξει την αγκαλιά της και έχει αποδεχτεί το πρόγραμμα «Γίνε Φίλος» που μπορεί να χαρακτηριστεί και θεσμός. Ωστόσο, σίγουρα, για κάποιον που δεν έχει καθόλου εμπειρία με το θέμα του αυτισμού, μπορεί να μοιάζει ακόμη και τρομακτικό. Να ενημερώσουμε λοιπόν όλους τους ενδιαφερόμενους ότι με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, αμέσως γίνονται δέκτες κάθε υλικής ή ψυχολογικής βοήθειας που μπορεί να χρειάζονται ώστε να φέρουν εις πέρας την εθελοντική τους προσφορά. Στην αρχή του προγράμματος, γίνεται εκπαίδευση σε όλους τους εθελοντές πάνω σε όλα τα ζητήματα που θα τους απασχολήσουν στη φιλία τους με το άτομο με αυτισμό αλλά υπάρχουν και σταθερές εποπτείες με τους εθελοντές, στις οποίες μπορούν να συζητούν, να ενημερώνονται, να μοιράζονται προβληματισμούς και να προετοιμάζονται ακόμη περισσότερο για να σταθούν δίπλα σε ένα άτομο με αυτισμό.

Να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, πως η όλη διαδικασία δεν είναι μια εμπειρία μόνο για το άτομο με αυτισμό αλλά και για τον εθελοντή, καθώς συνειδητοποίει το μεγαλείο που κρύβεται πίσω από αυτή την αναπτυξιακή διαταραχή, την ιδιαιτερότητα και τα ταλέντα του κάθε ατόμου και εν τέλει τη μοναδικότητα της ανθρώπινης ψυχής που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από καμία διαταραχή.

Μοιάζει ιδανικό. Είναι όμως;

Τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν ελλείμματα στην επικοινωνία, στην κοινωνική συνδιαλλαγή και στη φαντασία. Δεν μπορεί να συναντήσει κανείς δύο άτομα με αυτισμό που να μοιάζουν. Το κάθε ένα είναι ξεχωριστό και αυτό κάνει την κάθε νέα φιλία τόσο μοναδική. Θα υπάρξουν δυσκολίες στη διαδικασία σύναψης της φιλικής αυτής σχέσης, όμως με σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση, κάθε δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί.

 Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις που θα υλοποιήσει το  Κέντρο Ημέρας;

Το Κέντρο Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες στο φάσμα του Αυτισμού, δομή της Εταιρείας Προστασίας ατόμων με αυτισμό αναζητά συνεχώς τρόπους να ευαισθητοποιεί το κοινό της Καστοριάς για ζητήματα του αυτισμού. Σύντομα θα ενημερωθείτε για τις επόμενες δράσεις μας.

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

Back to top button