Γρεβενά

Είκοσι επτά ελληνικές πόλεις με ποτάμια συζητούν στα Γρεβενά για το μέλλον τους

Τα ποτάμια ως φυσικά συστήματα μπορεί να οριοθετούν σύνορα κρατών, ή με την παρουσία τους να προσδιορίζουν πολιτισμικές διαφορές, ή συνήθειες ανθρώπων σε διάφορους περιοχές. Στην περιοχή της κεντροδυτικής Μακεδονίας η έκφραση κάτω ή πάνω από το ποτάμι, που οριοθετούσε το υδάτινο ίχνος του Αλιάκμονα, προσδιόριζε τους κατοίκους της περιοχής ακόμη και από την αρχαιότητα.

Για την αξιοποίηση των αγαθών τους έγιναν πολεμικές συγκρούσεις, αλλά στις μέρες μας τα ποτάμια αποτελούν πηγή ευφορίας και πλούτου. Όταν μάλιστα διασχίζουν τις πόλεις προσθέτουν ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό που δεν μπορεί να το συναντήσει κάποιος πουθενά αλλού. Δεν θα ήταν υπερβολή αν ισχυριστεί κανείς ότι τα ποτάμια ένωσαν 27 Ελληνικές πόλεις, μικρούς ή μεγάλους δήμους, σε ένα δίκτυο που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων προβλημάτων που έχουν οι αστικές περιοχές από την παρουσία των ποταμών, καθώς και την ορθολογική διαχείριση τους.

Τις καλές πρακτικές από την ορθή διαχείριση του υδάτινου ίχνους, που αποτυπώνεται στις πόλεις με ποτάμια, θα συζητήσουν τα μέλη του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων, στην επιστημονική ημερίδα, με θέμα: “Ποτάμια συστήματα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον”, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στα Γρεβενά.

Ο αντιδήμαρχος Γρεβενών, Χρήστος Τριγώνης, αναφερόμενος στην ημερίδα είπε ότι στη διάρκεια των εργασιών “θα αναδειχθούν οικοσυστημικές προσεγγίσεις στην αποκατάσταση αναβάθμιση των ποτάμιων και παρόχθιων περιοχών, θα ακούσουμε τις σύγχρονες απόψεις των επιστημόνων για την αξιοποίηση των υδάτινων πεδίων και θα αναζητήσουμε λύσεις που θα βασίζονται στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο”.

Η επιστημονική ημερίδα των Γρεβενών έρχεται σε συνέχεια της ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων, τον περασμένο Μάιο, στα πλαίσια της μεγαλύτερης ενεργοποίησης του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια.

Back to top button