ΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπα

Για την καρτ ποστάλ του Τούρκου τουρίστα και τον αποστολέα

Μεγάλη εντύπωση έκανε η ανάρτηση του ΦΟΥΙΤ για τον Τούρκο τουρίστα που αναζητεί τις ρίζες του στην Καστοριά έχοντας μαζί του μια ευχετήρια κάρτα.

Ο αναγνώστης Άλκης έκανε το παρακάτω σχόλιο: 

“Ο Θεόφραστος Γεωργιάδης, όπως αναφέρεται στο διαδίκτυο, ήταν Μοσχοπολίτης δάσκαλος (1885-1974). Μετά τον θάνατό του, ο Σύλλογος Προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων εξέδωσε το βιβλίο του Μοσχοπολίτη, το οποίο πωλείται στα παλαιοπωλεία. Εικάζω να είναι αυτός ο συντάκτης της κάρτας. Αυτό εξάγεται από τον γραφικό χαρακτήρα ο οποίος παραπέμπει σε εγγράμματο άνθρωπο αλλά και το ύφος της γραφής. Η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει δεχθεί πολλούς Μοσχοπολίτες από το 1769. Πιθανόν μετά το 1916 να ήρθε στην Καστοριά. Η αναζήτηση του βιβλίου του ίσως μας δώσει περισσότερε βιογραφικά στοιχεία. Ο φίλος μας ο καστοριανής καταγωγής Τούρκος πολίτης έχει μπροστά του αρκετό δρόμο για να βρει τις ρίζες του. Τουρκικά ονόματα Καστοριανών συναντούμε συχνά σε συμβολαιογραφικές πράξεις ιδιοκτησιών της Εθνικής Τράπεζας τη δεκαετία του ’30.
Με αφορμή την κάρτα θα μπορούσε να αναζητηθούν οι Καστοριανοί μουσουλμάνοι που άφησαν την πατρίδα τους το 1924 και είναι πολλοί.”

Για τον Θεόφραστος Γεωργιάδης βρίσκουμε αναφορά μόνο στην αγγλική wikipedia:

“Ο Θεόφραστος Γεωργιάδης (1885-1973) ήταν Έλληνας συγγραφέας και δάσκαλος. Το έργο του για το άλλοτε ευημερεύον αστικό κέντρο τη Μοσχόπολη, σήμερα είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στη Νότια Αλβανία, θεωρείται εξαιρετικής αξίας δεδομένου ότι αφορά την περίοδο πριν από την καταστροφή της το 1916.

Γεννήθηκε στη Μοσχόπολη, (στη συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) στη Βόρεια Ήπειρο, από Έλληνες γονείς. Υπήρξε δάσκαλος και διευθυντής στο τοπικό ελληνικό σχολείο μέχρι το 1916. Όταν η Μοσχόπολη  καταστράφηκε στη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει.

Στο βιβλίο του “Μοσχόπολη”, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά μεταθανάτια το 1975 στην Αθήνα , ο Γεωργιάδης κάνει σύντομες περιγραφές των 22 εκκλησιών και παρεκκλησίων της Μοσχόπολης από τα οποία σώζονται σήμερα μόνο πέντε. Περιλαμβάνει πληροφορίες, όπως οι επιγραφές των δωρητών κάθε εκκλησίας, τα μητρώα της εκκλησίας καθώς και περιγραφές του αρχιτεκτονικού στυλ και της διακόσμησης κάθε κτηρίου. Για παράδειγμα, για την εκκλησία των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ αναφέρει ότι είχε δύο παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Σπυρίδωνα και τον Άγιο Ναούμ, τα οποία είναι σήμερα ερείπια. Στην εκκλησία της Παναγίας σημειώνει ότι μια σκηνή της Αποκάλυψης απεικονίστηκε στο εξωτερικό του ναού που έχει σχεδόν καταστραφεί. Ο Γεωργιάδης δίνει επίσης λεπτομέρειες για αρκετές εκκλησίες που έχουν καταστραφεί εντελώς, όπως ο Άγιος Ευθύμιος.

Επιμέλεια μετάφρασης: ΦΟΥΙΤ

Θεόφραστος Γεωργιάδης, Μοσχόπολις
Έκδοσις Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων
Αθήναι, 1975

Το βιβλίο πωλείται 24 € ΕΔΩ

 

 

Back to top button