Κόσμος

Η απαγορευμένη πολεμική τέχνη που χάρισε στη Βραζιλία το μουντιάλ του 1958

Η πορεία του ντζίνγκα από τη δουλεία και τα βάθη του Αμαζονίου στα γήπεδα μέσω του Πελέ

Λένε για το ποδόσφαιρο πως επί της ουσίας είναι ένα εξαιρετικά απλό άθλημα. Όσο πιο απλά παίζει ένας καλός παίκτης τόσο περισσότερο αποτελεσματικός είναι. Αυτό μπορεί να είναι η μισή αλήθεια.

Το ποδόσφαιρο είναι απλό μέσα στην… πολυπλοκότητά του. Είναι τόσο πολύπλοκο που η επιτυχία μπορεί να έρθει μέσα από τις ικανότητες ενός παίχτη, ενός συστήματος ή ακόμα και κάποιας απαγορευμένης πολεμικής τέχνης. Ναι, μπορεί ειδικά αυτό το τελευταίο να ακούγεται λίγο παράταιρο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Είναι μια σχεδόν ξεχασμένη ιστορία που αν και σημάδεψε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και την εξέλιξή του, σήμερα δεν μνημονεύεται παρά από ελάχιστους. Και δεν υπάρχει πίσω από αυτό κάποια… θεωρία συνωμοσίας. Απλά τα γεγονότα του 1958 έφτασαν τόσο βαθιά στο DNA του βασιλιά των σπορ που πλέον σχεδόν κανείς δεν θυμάται πως ήταν το ποδόσφαιρο πριν από αυτό.

Πρωταγωνιστής  σε αυτή την ιστορία είναι ο τεράστιος Πελέ και η μαγική Σελεσάο που το 1958 έγινε η πρώτη ομάδα της Λατινικής Αμερικής που κατέκτησε το μουντιάλ επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Μια ιστορία που ξεκινά από τα βάθη του Αμαζονίου, περνά μέσα από κοινωνικούς αποκλεισμούς και ρατσιστικές συμπεριφορές για να φτάσει μέχρι τα στάδια ανά την υφήλιο και να ξεσηκώνει τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.

H συνέχεια στο newsbeast.gr

Back to top button