Κόσμος

Προθεσμία πέντε ημερών δίνει η Μαδρίτη στον πρόεδρο της Καταλωνίας

Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε προθεσμία πέντε ημερών, έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν να διευκρινίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι, μετέδωσε σήμερα το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Αν ο Πουτζντεμόν επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να “επανορθώσει”. Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Εκ νέου απόρριψη Ραχόι για διάλογο με τους αυτονομιστές της Καταλωνίας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαρίανο Ραχόι απέρριψε σήμερα πολυάριθμες προτάσεις διαμεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης με τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλωνίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην παρούσα φάση.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατή διαμεσολάβηση μεταξύ της δημοκρατικής νομιμότητας, της απείθειας και της παρανομίας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων, μια μέρα μετά την υπογραφή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας με τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Back to top button