Ελλάδα

Το Ισραήλ έβλεπε τη Ρωσία να κατασκοπεύει τις ΗΠΑ σε πραγματικό χρόνο

Ισραηλινοί κατάσκοποι παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να εξαπολύουν επιθέσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλον τον κόσμο, αναζητώντας τους πηγαίους κώδικες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες κατάφεραν να δουν, εδώ και πάνω από δύο χρόνια, πώς οι Ρώσοι μπήκαν σε πληροφοριακά συστήματα χάρη στο δημοφιλέστατο αντιβιοτικό πρόγραμμα της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab που χρησιμοποιείται από σχεδόν 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών των χρηστών ήταν, μέχρι πρόσφατα, και οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, χρησιμοποιώντας αυτό το αντιβιοτικό ως “Δούρειο Ίππο”, οι ρωσικές υπηρεσίες κατάφεραν να αποκτήσουν έγγραφα της NSA -της υπηρεσίας ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων των ΗΠΑ- από την οποία είχε κλέψει μεγάλο αριθμό εγγράφων και ο Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013.

Η εταιρεία Kaspersky είχε τονίσει τότε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για συνεργασία της με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Back to top button