Τα σχέδια του Κλειστού Κολυμβητηρίου Καστοριάς

Τα σχέδια του Κλειστού Κολυμβητηρίου Καστοριάς

Το κολυμβητήριο συνολικής έκτασης 5000 τ.μ. αποτελείται απο την κυρίως αίθουσα και το τμήμα των βοηθητικών χώρων.
Η κύρια αίθουσα, μεταλλική κατασκευή διαστάσεων 42Χ90 μ.    έχει μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων 20Χ50 μ., μια μικρή βοηθητική πισίνα, και τους μηχανοδιαδρόμους υποστήριξης.
Στο τμήμα των βοηθητικών χώρων, διαστάσεων 20Χ90 μ. που κατασκευάζεται από οπλισμένο σκυρόδεμα, βρίσκονται τα αποδυτήρια, τα γραφεία και το μηχανοστάσιο.
Πραγματικά φιλόδοξο σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά καθώς το έργο είναι τεράστιο και πολυδάπανο, τόσο στην κατασκευή, αλλά ακόμη περισσότερο στο κόστος λειτουργίας.

Μερικές παρατηρήσεις

Η πισίνα του κολυμβητηρίου είναι Ολυμπιακών διαστάσεων 50 Χ 20 μέτρα, με 2 μέτρα βάθος. Έχει μέσα 50 x 20 x 2 = 2000 κυβικά μέτρα νερό ( 2.000.000 λίτρα). Αν διαιρέσουμε αυτό το νούμερο με τα 80 λίτρα που έχει ένας μεγάλος οικιακός θερμοσίφωνας, το νερό αυτό γεμίζει 25.000 μεγάλους θερμοσίφωνες. Πιθανότατα τόσους δεν έχει όλος ο νομός. Μπορεί λοιπόν ο καθένας να φανταστεί τι ενέργεια χρειάζεται για να κρατάμε όλο αυτό το νερό ζεστό στην Καστοριά που ο χειμώνας είναι μακρύς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μηχανοστάσιο του κολυμβητηρίου καταλαμβάνει χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων.
Ως ανέκδοτο, κατά την παρουσίαση του έργου στο Δημοτικό Συμβούλιο, ένας δημοτικός σύμβουλος προσπάθησε να ψέξει τους σχεδιαστές πως δεν προβλέψανε το κολυμβητήριο να έχει και βατήρα καταδύσεων, δηλαδή μεταβλητό βάθος από 2 έως 6 μέτρα οπότε τα κυβικά του νερού διπλασιάζονται!

Από statika.gr 

Αρχιτέκτονας:  Μαρία Καραναστάση
Σύμβουλος Στατικής μελέτης: Χ. Μπανιωτόπουλος  Καθηγητής Α.Π.Θ.

statika.gr

 

 

 

 

shares