ΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσειςφωτορεπορτάζ

Συγκίνηση αλλά και σπαρταριστές στιγμές γέλιου στην εκδήλωση του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών για την Ιφιγένεια Διδασκάλου (φωτογραφίες, βίντεο)

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι παραβρέθηκαν στο κτίριο της ΕΔΗΚΑ  σήμερα το βράδυ. Μια εκδήλωση που επιμελήθηκε ο Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών και ήταν αφιερωμένη στη συγγραφέα, ποιήτρια, λαογράφο, και λυρική τραγουδίστρια της Καστοριάς, την Ιφιγένεια Διδασκάλου. Παράλληλα  με την παρουσίαση της ζωής και του έργου της πολυσχιδούς καστοριανής προσωπικότητας ,οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον χρόνο και να μυηθούν στην καθημερινή ζωή της πόλης μας, λίγο πριν την απελευθέρωσή της.

Μετά το καλωσόρισμα της προέδρου του Συλλόγου κ. Νίνας Μπουρλή,προβλήθηκε η ταινία«ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ » σε κείμενο της κ. Μαρούλας Γκαμπέση,αντιπροσωπευτικό της Καστοριανής κοινωνίας του 1912.  Το σενάριο και την επιμέλεια της ταινίας είχε ο Νίκος Μπαλιάκας και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Δημήτρης Κωστάρας. Πρωταγωνιστές οι Ξένια Γουδή και  Δημήτρης  Μητσόπουλος, ενώ συμμετείχαν και οι μικροί  Ελευθερία Χασάπη και Ηλίας Κεφαλόπουλος. Η ταινία γυρίστηκε στο Δεληνάνειο Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου και στο αρχοντικό Νεράντζη-Αϊβάζη.

Το υλικό για τη ζωή και το έργο της Ιφιγένειας Διδασκάλου, συνέλεξε,συνέταξε, επιμελήθηκε και παρουσίασε η συνταξιούχος δασκάλα και γραμματέας του Συλλόγου Κυριών κ. Φιλιώ Καρασσαβίδου,ενώ έργα της Καστοριανής ποιήτριας διάβασε η κ. Μαρούλα Γκαμπέση ,η οποία μάλιστα  ανακηρύχθηκε επίτιμη πρόεδρος ,για την ακούραστη και πολυετή προσφορά της στον Σύλλογο και τον πολιτισμό της  Καστοριάς.

Το ταξίδι στο παρελθόν ήταν και και μουσικό, καθώς οι  Καλλιρόη και Πέπη Δόϊκου με τη συνοδεία του  μουσικού  Παντελή Πουρσανίδη  τραγούδησαν  καστοριανά παραδοσιακά τραγούδια, ενώ οι  κυρίες Θωμαή Λιώγανου και Κατερίνα Χρυσοστομίδου μας χάρισαν  σπαρταριστές στιγμές γέλιου, ενσαρκώνοντας  την “Κάκω Τσιουτσιούλα” και “κάκα Ρίνκω” σε ένα απολαυστικό θεατρικό δρώμενο εποχής.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες και οι δύο γιοι  της αείμνηστης λαογράφου μας , ο Γιώργος  και ο Θεόδωρος μαζί με τις οικογένειές τους. Ανάμεσά τους και η  μικρή Ιφιγένεια Διδασκάλου, που έκλεισε την εκδήλωση απαγγέλοντας ένα ποίημα της προγιαγιάς της.

Παράλληλα με την εκδήλωση ,στον χώρο της ΕΔΗΚΑ πραγματοποιήθηκε  έκθεση προσωπικών αντικειμένων, φωτογραφιών και ιδιοχείρων επιστολών της Ιφιγένειας Διδασκάλου . Ο Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς επιμελήθηκε, επίσης,  την έκδοση ενός  καλαίσθητου Ενθυμίου Λευκώματος με τα πιο σημαντικά έργα της λαογράφου, που  καταξίωσε με το έργο της τη γενέθλια πόλη της, την αγαπημένη της Καστοριά.

Μια πραγματικά αξέχαστη εκδήλωση!

Φωτογραφίες: ΦΟΥΙΤ

https://www.youtube.com/watch?v=CZFsYntCI4Y

https://www.youtube.com/watch?v=BdGcbcPJ9rM

https://www.youtube.com/watch?v=IZe4qFmsMuI

Back to top button