ΕλλάδαΚόσμος

Ο ξεσηκωμός στα Μετέωρα… κατά του Τζέιμς Μποντ

 

H επιλογή των Μετεώρων για τα γυρίσματα της ταινίας του Τζέιμς Μποντ «Για τα μάτια σου μόνο» προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μοναχών, που δήλωναν αντίθετοι με τη βία που σχετίζεται με τις ταινίες του. Στις 20 Οκτωβρίου 1980 και ενώ τα γυρίσματα βρίσκονταν σε εξέλιξη, οι κάτοικοι των μοναστηρίων κάλυψαν τα κτίρια με πλαστικό και σεντόνια για να μην επιτρέψουν στην κάμερα να καταγράψει πλάνα από το εσωτερικό των μοναστηρίων.

Ο πρώτος μοναχός αντίκρισε το σύμπλεγμα των 60 πανύψηλων και μακρόστενων βράχων το 985 μ.Χ. Με το πέρασμα του χρόνου, κι άλλοι ερημίτες επέλεξαν να ακολουθήσαν το παράδειγμά του και να εγκαθιδρύσουν τα «αιωρούμενα» μοναστήρια τους σε 24 από τους 60 βράχους.

Η αντίδραση των μοναχών ήταν τόσο έντονη που απείλησε ακόμη και με διακοπή τα γυρίσματα της ταινίας. Οι μοναχοί κάλυψαν με πλαστικό και σεντόνια τις οροφές των κτιρίων για να αποτρέψουν την καταγραφή από τις κάμερες των εσωτερικών χώρων των μοναστηρίων. Σύμφωνα με τους βρετανικούς «Times», οι καλόγεροι, σε αντίδραση, προσπάθησαν να «σαμποτάρουν» τα γυρίσματα κρεμώντας την… μπουγάδα τους εν μέσω κοντινών πλάνων.

 Παρ’ όλες τις εκκλησιαστικές… επεμβάσεις, η σκηνή αναρρίχησης μας προσφέρει δέκα ολόκληρα λεπτά εξοντωτικής αγωνίας καθώς ο σωσίας του Ρότζερ Μουρ χάνει την ισορροπία του όχι μία αλλά τέσσερις φορές. Μάλιστα, οι καλόγεροι κινήθηκαν και δικαστικά κατά της ταινίας, ωστόσο το δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι μοναχοί είχαν δικαιοδοσία μόνο στο εσωτερικό των μοναστηρίων.

Τελικά η ταινία ολοκληρώθηκε και αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Γυρίσματά της, εκτός από τα Μετέωρα, έγιναν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, διαφημίζοντας σημαντικά τα ελληνικά νησιά και τοπία. Σκηνές υπάρχουν και από τα αλβανικά σύνορα, απ’ όπου μπαίνουν λαθραία φορτία ναρκωτικών, αλλά και την Ιταλία.

tvxs.gr

Back to top button