Η Μαρία Νίτσα υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην εκδήλωση του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη (ρεπορτάζ – φωτογραφίες – βίντεο))

Ελένη Παπαδοπούλου, μητέρα της Μαρίας: Η κόρη μου δεν τελείωσε ειδικό σχολείο στην Μεσοποταμία, αλλά αντίθετα, έκανε μάθημα κανονικά με όλα τα παιδιά, δεν ήθελε να την αντιμετωπίζουν ως “ξεχωριστή”»

Το νέο κτίριο του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος εγκαινίασε ο ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλος

Ως «μία ακόμη εστία ανθρωπιάς για τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας», χαρακτήρισε το νέο κτίριο του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Μάλιστα, τον κ.Παυλόπουλο υποδέχθηκε στην είσοδο του κτιρίου με μια μεγάλη ανθοδέσμη και ένα ακόμη μεγαλύτερο χαμόγελο, η 18χρονη Μαρία Νίτσα, η πρώτη φοιτήτρια στην Ελλάδα με σύνδρομο Down και διαβήτη, η οποία εισήχθη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η ρήξη του κοινωνικού ιστού της Ελλάδας με την κρίση, απεφεύχθη, «όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους», χάρις στους θεσμούς της Εκκλησίας και της οικογένειας. «Κοντά σ΄αυτούς, λειτούργησαν και κάποιοι άλλοι: η Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναπτύσσει ένα ρόλο πέρα και έξω από τις αρμοδιότητές της και ύστερα ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως ο Σύλλογος Συνδρόμου Down» πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το νέο κτίριο «θα λειτουργήσει σαν μια πραγματική εστία ανθρωπιάς σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αποδεικύοντας ότι όταν υπάρχει η θέληση και όταν υπάρχουν οι προτεραιότητες που πρέπει να θέτουμε σ’ αυτήν τη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, μπορούμε να τα καταφέρουμε και μπορούμε να στηρίξουμε τον άνθρωπο».
Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της Χαρίκλειας Χατζησεβαστού, καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα και είναι φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η πρώτη φοιτήτρια με Down

Λιγομίλητη η 18χρονη Μαρία Νίτσα ήταν αυτή που υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρίζοντάς του ένα χαμόγελο και ένα μεγάλο μπουκέτο λουλούδια. Μαζί με τους γονείς της παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων και τιμήθηκε από τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος.

«Η Μαρία κατάφερε να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο με το βαθμό του απολυτηρίου της και άνευ εξετάσεων, ως διαβητική» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μητέρα της Ελένη Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι η κόρη της δεν τελείωσε ειδικό σχολείο στην Μεσοποταμία Καστοριάς όπου ζουν, αλλά αντίθετα, «έκανε μάθημα κανονικά με όλα τα παιδιά και δεν ήθελε να την αντιμετωπίζουν ως “ξεχωριστή”».

Από την πλευρά της, η Μαρία Νίτσα δήλωσε ότι ονειρεύεται τη στιγμή που θα τελειώσει τις σπουδές της και ως δασκάλα, θα βρίσκεται σε μια τάξη μαζί με μικρούς μαθητές. «Το μόνο που θα με δυσκολέψει, είναι οι χειροτεχνίες που θα πρέπει να κάνω» λέει με συστολή.

Νατάσα Καραθάνου

 

shares