ΚαστοριάΝεστόριοΦλώρινα

Το Νυμφαίο σαν πρότυπο (του Βασίλη Κωνσταντίνου)

Η φωτογραφία είναι από το Νυμφαίο από την προηγούμενη Κυριακή. Ο κύριος Μέρτζος γνωστός από τα βιβλία του και την αρθρογραφία του είναι τέως πρόεδρος του χωριού. Είχα την τύχη όταν ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος να 1998-2002 να τον συναντήσω σαν εκπρόσωπος της τότε νομαρχίας. Το διάστημα που ήμουν πρόεδρος στον πολιτιστικό Σύλλογο Κοτυλιωτών είχα επισκεφτεί αρκετές φορές το χωριό. Έσφυζε από ζωή και κυκλοφορούσε κυρίως πολύς νέος κόσμος. Ένιωθα ότι βρίσκομαι σε ένα …ευρωπαϊκό χωριό. Πρότεινα δε στα μέλη να πάμε να τον συναντήσουμε και να δούμε πως κατάφερε και με ποιόν τρόπο να αναδείξει το χωριό.
Όταν τον συνάντησα προσπάθησα σε λίγο χρόνο να καταλάβω πως κινήθηκαν και με ποιόν τρόπο θα πετυχαίναμε κι εμείς κάτι ανάλογο. Βέβαια στο χωριό μας δεν είναι εύκολη υπόθεση να κάνεις το ίδιο αλλά προφανώς κάτι ανάλογο προσαρμοσμένο ίσως ήταν δυνατόν να γίνει σε ένα άλλο χωριό της Καστοριάς. Ένα μέρος που θα διατηρήσει αυστηρά ένα παραδοσιακό χρώμα να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, να χρησιμοποιήσει επιλεγμένα υλικά για το κτίσιμο των σπιτιών και το στρώσιμο των δρόμων.
Εμείς όμως δεν είχαμε ούτε έχουμε Μπουτάρη και Μέρτζο. Τότε βέβαια το Νυμφαίο είχε κυριολεκτικά απογειωθεί, οι τιμές είχαν φτάσει στα ύψη. Προφανώς σήμερα έχει πληγωθεί από την κρίση. Το επηρέασε όπως μας επηρέασε όλους, Δεν παύει όμως να είναι ένα παράδειγμα για την σωστή τουριστική ανάπτυξη.
Νομίζω ότι κάποιοι στον τόπο μας πολιτικοί ή οικονομικοί παράγοντες θα πρέπει να τραβήξουν μπροστά και εμείς να τους βοηθήσουμε, να τους ανεχθούμε . να τους προστατέψουμε αν κάνουν κάτι πρωτοποριακό και μελετημένο. Κάποιοι πρέπει να ηγηθούν.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ!

 

 

 

 

One Comment

Back to top button