Ελλάδα

Οι ενοικιάσεις τύπου Airbnb «εξαφάνισαν» ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη

 

Τεράστια μείωση των διαθέσιμων προς ενοικίαση διαμερισμάτων καταγράφουν τα μεσιτικά γραφεία της χώρας όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Γρηγόρης Λιάντας. Η επικράτηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων έχει νεκρώσει την αγορά των ετήσιων συμβολαίων προκαλώντας αγωνία σε εκατοντάδες ενοικιαστές.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λιάντας τόνισε πως δεν υπάρχουν σπίτια για να ενοικιαστούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης, ούτε καν μκρού εμβαδού διαμερίσματα που εξυπηρετούσαν φοιτητές, ενώ στα ελάχιστα διαθέσιμα, τα μισθώματα αυξήθηκαν από 20 έως 50 ευρώ.

«Το φθινοπωρο γινόταν χαμός από τους φοιτητές που έψαχναν σπίτι. Φέτος δεν υπήρχαν μικρά διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να νοικιάσουν σπουδαστές. Έψαχναν γονείς και από άλλες πόλεις και δεχόμασταν παράπονα και κλάματα γιατί δεν μπορούσαν να βολέψουν τα παιδιά τους», είπε χαρακτηριστικά ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοασπονδίας Μεσιτών και υπογράμισσε πώς «οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί και έχουν μία αύξηση από 20 έως 50 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του διαμερίσματος».

Όπως τόνισε ο κ. Λιάντας η κίνηση στα μεσιτικά γραφεία για διάθεση ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, συγκριτικά με την περσινή χρονιά, είναι υποτυπώδης. «Βλέπω στο μεσιτικό του γιου μου, το τελευταίο εξάμηνο ήρθαν στο γραφείο μας δύο διαμερίσματα προς ενοικίαση και ενοικιάστηκε τελικά το ένα. Το 2016 είχαμε είκοσι διαμερίσματα για ενοικίαση».

Το «κυνήγι» για διαμέρισμα προς ενοικίαση, έχει μειώσει δραματικά και τις αυτονόητες, μέχρι πρότινος, απαιτήσεις των ενοικιαστών όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των μεσιτών.

«Το άσχημο είναι ότι ενώ παλιά οι ενοικιαστές είχαν απαιτήσεις, τώρα το μόνο που ζητούν είναι ένα διαμέρισμα να μείνουν».

Ο κ. Λιάντας υπογράμμισε πως η βραχυχρόνια μίσθωση αποφέρει δελεαστικά κέρδη, ωστόσο επισήμανε κάποιους προβληματισμούς τους οποίους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων. «Το ζήτημα είναι ότι κανένας ιδιοκτήτης δεν ξέρει τον ενοικιαστή του σπιτιού του καθώς η μίσθωση είναι βραχυχρόνια ( λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες).

Εκείνο που έχουμε ακούσει και δεν ξέρω αν αληθεύει είναι ότι αρκετοί από αυτούς δεν προσέχουν τα έπιπλα και τον εξοπλισμό του διαμερίσματος», σχολίασε.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος υποστήριξε ότι «τα περισσότερα από αυτά είναι «μαύρα», να κοιτάξει η πολιτεία να βάλει κάποια όρια ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι, η πολιτεία, οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές» κατέληξε ο κ. Λιάντας.

Συνέντευξη στον Σ. Κυριακίδη

Επιμέλεια Ε.Μπιμπίκου

 

 

Back to top button