Κόσμος

Τίρανα, η νέα όψη μιας διαφορετικής Ευρώπης (εικονες)

Από οικονομικοί μετανάστες στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 σε νέα ανερχόμενη δύναμη, η Αλβανία, και συγκεκριμένα τα Τίρανα, είναι ό,τι πιο υποσχόμενο για την νέα Ευρώπη που έρχεται και βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας.

Σε μια συνάντηση ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ Τουρκίας, Αλβανίας, Ιταλίας και Ελλάδας, είχα την ευκαιρία να περάσω μια ολόκληρη εβδομάδα στα Τίρανα. Για κάποιον που έχει ζήσει στην Ελλάδα και έχει έρθει σε επαφή με το μεταναστευτικό κύμα των Αλβανών στην χώρα μας και όλα τα στερεότυπα που για χρόνια ακολουθούν τον Αλβανικό λαό, τα Τίρανα είναι μια αποκάλυψη, μιας και αποτελεί ίσως τον πιο εναλλακτικό ευρωπαϊκό προορισμό που σίγουρα αξίζει κάποιος να επισκεφθεί.

Λόγω της διακρατικής μας συμφωνίας με την Αλβανία, δεν χρειάζεται διαβατήριο. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να επισκεφθεί την χώρα μόνο με την ταυτότητα του. 15′ από Καστόρια για τα σύνορα στην Κρυσταλοπηγή και άλλες τέσσερις περίπου είναι όσο διαρκεί συνολικά το ταξίδι για τα Τίρανα. Οι πρώτες εικόνες μπορεί να είναι απογοητευτικές μιας και το οδικό δίκτυο της Αλβανίας δεν είναι σε καλή κατάσταση, η θέα της Οχρίδας όμως και μια στάση για καφέ και φαγητό κάνει την διαδρομή να φαντάζει λιγότερο δύσκολη.

Η συνέχεια στο parallaximag.gr

Back to top button