ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσειςφωτορεπορτάζ

Μνημόσυνο στη Ζούζουλη (σειρά φωτογραφιών – βίντεο – μοιρολόι)

Μνημόσυνο και απονομή τιμών πραγματοποιήθηκε στη Ζούζουλη, προς τον πρώτο Έλληνα αξιωματικό Στρατού Ξηράς Υπ/γο Π.Ζ Αλέξανδρο Διάκο, καθώς του εφέδρου Υπ/γού Π.Ζ.Ελευθέριου Ντάσκα κι ενός αγνώστου στρατιώτη Π.Ζ. 

 

 

3 Comments

  1. Όλα σεβαστά, ο άγνωστος στρατιώτης δεν έχει όνομα; Δεν ενδιαφέρθηκε για αυτόν κάνεις; Αυτός δεν είχε μάννα;. Και κάτι άλλο, είδα το βίντεο με τους Καστοριανούς χορούς στη μακρινή Χάλκη. Είτε ήσουν στα Ραγκουστάρια είτε σε πανηγύρι την ίδια αίσθηση αποκόμιζες. Σίγουρα όχι στιγμές ιστορικής θλιβερής μνήμης Όταν τιμούμε τον νεκρό δεν χορεύουμε, πολύ περισσότερο δεν γελάμε όταν χορεύουμε. Θλιβόμαστε κλαίμε και πονάμε….. Καιρός και στη Ζούζουλη να τιμούν τους “αγνώστους” Ζουζουλιώτες που χάθηκαν εκείνα τα ανάποδα χρόνια . Αν χρειαστεί μπορώ να αναφέρω αρκετά ονόματα νεκρών Ζουζουλιωτών εκείνης της περιόδου (1940-1949).

  2. ΣΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΊΟΥ προς ΑΛΚΙΣ: Πριν γράψεις αυτά που γράφεις μάθε ότι οι Ζουζουλιώτες και ξέρουν να τιμούν τους νεκρού τους και να αποδίδουν τιμές στους πεσόντες υπέρ τις πατρίδος, πόσο μάλλον σε προσωπικότητες ηρωικές όπως ο Αλ. Διάκος. Μάλλον τα συμπεράσματα τα βγάζεις χωρίς να ψάξεις για ποιο λόγο πήγαν οι Ζουζουλιώτες στην ΧΆΛΚΗ και για ποιον λόγο μπορεί να είναι και χαρούμενοι. Διάβασε παλιότερα δημοσιεύματα πριν ένα χρόνο και ελπίζω να καταλάβεις. Αν όχι λυπάμαι.
    Όσο για τον άγνωστο στρατιώτη είναι ακόμη θαμμένος εκεί στο κοιμητήριο της Ζούζουλης και δυστυχώς δεν γνωρίζει κανίς ποιος είναι και είχε ταφεί ταυτόχρονα με τον Διάκο και τον Ντάσκα αφού είχαν μεταφερθεί από Ζουζουλιώτες μέσα από το πεδίο μάχης στην Τσούκα. Τώρα αν γνωρίζεις εσύ για Ζουζουλιώτες αγνώστους στο έπος του 40 παρακαλώ να τους αναφέρεις.
    Και δεν σε προκαλώ, απλός αν έχουμε άγνοια για το θέμα πρέπει να το διορθώσουμε.

    1. Και πάλι όλα είναι σεβαστά. Ας εστιάσουμε τώρα σε μερικούς από τους Ζουζουλιώτες που αναφέρονται ως θύματα των ανάποδων χρόνων 1940-1949 (αυτά τα ονόματα διάβασα σε πηγές αυτά αναφέρω):
      1. Ζήσης Ηλίας του Γεωργίου και της Δέσπως Γεν 1921
      2. Παπαδάμου Θωμάς του Ευθυμίου και τηςΤριανταφυλλιάς Γεν 1930
      3. Παπαθωμάς Θωμάς του Αγγελή και της Ευαγγελίας Γεν.1908
      4. Παύλου Γιώργος του Ευθυμίου και Ελένης Γεν 1927
      5. Γιαννάκη Γλυκερία του Κωνσταντίνου και της Ρούσας Γεν.1929

      Είμαι βέβαιος ότι η λίστα είναι μεγαλύτερη. Σε αυτό το σημείο αρχίζει το έργο σας. Να αναφερθούν όλοι οι Ζουζουλιώτες που η επίσημη Ιστορία τους αναφέρει ως “αγνώστους” Σε αυτούς οφείλουμε να στήσουμε Ιστορικό Μνημείο. Και αυτό ισχύει για κάθε χωριό της Καστοριάς. Λίστες ατέλειωτες οι Καστοριανοί που χάθηκαν εκείνα τα χρόνια και αναφέρομαι σε όλους χωρίς καμία διάκριση.
      Αυτά

      Πηγή: Γ. Δ. Γκάσας Οι Αθανατοι της Καστοριάς Αθήνα 1992 σελ:128

Back to top button