ΕλλάδαΚόσμος

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο σύμφωνα με τους επιστήμονες;

Για τους περισσότερους ανθρώπους το μπάνιο αποτελεί ένα ευχάριστο ή έστω απαραίτητο καθημερινό τελετουργικό. Για κάποιους άλλους αποτελεί καταναγκαστικό έργο που προσπαθούν να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν ή να εκτελούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία και αναρωτιέστε πόσο συχνά χρειάζεται, τέλος πάντων, να κάνει ο άνθρωπος μπάνιο, η απάντηση των επιστημόνων είναι μάλλον με το μέρος σας.

Όπως αναφέρουν, έπειτα από σχετικές μελέτες, οι αμερικανοί δερματολόγοι Dr. Joshua Zeichner και Dr. Ranella Hirsch «το πόσο συχνά κάνουμε μπάνιο και το τι θεωρούμε σωματική δυσοσμία είναι περισσότερο πολιτισμικό φαινόμενο». Υποστηρίζουν δε ότι «στον δυτικό κόσμο οι άνθρωποι παρα-κάνουν μπάνιο, και ο λόγος είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικός».

Γεγονός είναι ότι μεγάλο ρόλο στο να θεωρείται το καθημερινό μπάνιο αυτονόητο ή έστω επιθυμητό στις σύγχρονες κοινωνίες έχει παίξει η βιομηχανία της διαφήμισης, όπως αυτή εκτινάχθηκε ιδιαίτερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Οι μεγάλες εταιρίες καλλυντικών και απορρυπαντικών, στοχεύοντας περισσότερο στο γυναικείο κοινό, κυκλοφόρησαν ορισμένες εξαιρετικά εύστοχες διαφημίσεις, μέσω των οποίων περνούσαν ουσιαστικό το μήνυμα ότι «αν δεν κάνετε καθημερινά μπάνιο, δεν θα προσελκύετε τους άνδρες».

Ακόμα πιο έντονη έγινε η ανάγκη για καθημερινό μπάνιο από την στιγμή που οι γυναίκες άρχισαν να αποτελούν σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού των δυτικών χωρών, καθώς η καθαριότητα σχετιζόταν πλέον όχι μόνο με την ομορφιά, αλλά και με την επιτυχία.

Η υπερβολική καθαριότητα, όμως, όπως τουλάχιστον λένε οι δύο παραπάνω επιστήμονες, μπορεί τελικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Πιο συγκεκριμένα, λένε οι ειδικοί, το να κάνει κανείς μπάνιο πολύ συχνά και μάλιστα με καυτό νερό, μπορεί να αφυδατώσει και να ερεθίσει το δέρμα, να απομακρύνει τα καλά βακτήρια που υπάρχουν σε κάθε υγιή επιδερμίδα και να δημιουργήσει μικρές ρωγμές που θέτουν τον οργανισμό πιο επιρρεπή στις μολύνσεις.

Επίσης, και οι δύο γιατροί συμφωνούν στο ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να κάνουν μπάνιο τα μωρά και τα μικρά παιδιά καθημερινά, καθώς η έκθεση σε βακτήρια και βρωμιές από μικρή ηλικία κάνει το δέρμα λιγότερο ευαίσθητο και αποτρέπει αλλεργίες και δερματικά προβλήματα, όπως εκζέματα.

Παρόλο, λοιπόν, που οι δραστηριότητές σας και οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν, βέβαια, το πόσο συχνά θέλετε να κάνετε μπάνιο, μπορείτε να αποφύγετε το καθημερινό πλύσιμο και να απολαμβάνετε ένα μπάνιο κάθε δύο με τρεις μέρες.

Κι αν, τέλος πάντων, νιώθετε την ανάγκη να καθαρίζετε καθημερινά τα μέρη του σώματός σας που παράγουν την πιο έντονη δυσοσμία (μασχάλες, γεννητικά όργανα, την περιοχή κάτω από το στήθος), οι ειδικοί συμβουλεύουν να το κάνετε με ένα υγρό πανάκι ή ένα υγρομάντηλο, αντί να κάνετε μπάνιο.

Ωστόσο, καταλήγουν οι ειδικοί, καλό είναι να αλλάζετε εσώρουχα καθημερινά, καθώς αυτά είναι που συγκεντρώνουν τα περισσότερα βακτήρια και το λίπος που φυσιολογικά αποβάλλει ο οργανισμός.

mama365.gr

2 Comments

  1. Μεγάλωσα σε πάρα πολύ δύσκολο περοβάλλον. έτσι ήταν όλη σχεδόν η κοινωνία τότε. Βίντεο Ελβετών δίχνει τη ζωή στο Μεταξά Κοζάνης το1955 περίπου. Για τουαλέτα είχαμε τους φράχτες και τα ρέματα. Κότες, γουρούνια, βόδια, άλογα, σκυλιά όλα μαζί. Τρομερές καταστάσεις. Μπορούμε να μιλάμε για μπάνιο εκείνο τον καιρό; Το βιωτικό επίπεδο, σήμερα, ανέβηκε στα ύψη. Δεν ξεχωρίζεις αν ο άλλος ειναι αγρότης ή γιατρός Η κρατική μηχανή δεν γυρίζει καλά, θέλει πολύ λάδωμα, είναι πολύ σκουριασμένη, ρετάρει σε μεγάλο βαθμό.

  2. Περίοδος κυνηγιού.
    Να γελάσουμε και λίγο. Ήμουν διευθυντής σε σχολείο για 11 χρόνια. Μια μέρα ήρθε ο συνάδελφος καθηγητης να ρωτήσει γιια τα δύο του παιδιά, πώς πάνε στο σχολείο. Ήταν συνάμα και κυνηγός. Πόσους λαγούς χτυπήσατε φέτος, ρωτάω τον συνάδελφο και κυνηγό. Καμιά τριανταπενταεριά. Ε τότε αφού πήρατε τόσους πολλούς θα περισσεύουν και για μένα τίποτε αυτιά. Για τον φίλο μου τον Οδυσσέα, όσα θέλεις. Λέγω την κουβέντα μου αυτή στον μαθηματικό τον Γιώργο. Βάζω στοίχημα ότι θα σου φέρει αυτιά, τον ξέρω πολύ καλα εγώ τον Νίκο. Ρε Γιώργο από έναν κυνηγό οταν ζητάμε αυτιά εννοούμε να στείλει κανένα λαγό. Ορε τι σου λέγω εγώ, τον ξέρω σου είπα. Σε δυο – τρεις μέρες μέσα σε μια σακούλα νάυλον περιτυληγμένα πέντε – έξι αυτιά. Κατ’ ευθείαν στο Γιώργο εγώ. Δεν σου έλεγα ότι αυτιά θα σου φέρει; Εγώ έμεινα άγαλμα. Από ευγένεια ευχαρίστησα την κόρη για την προσφορά του πατέςρα της. Άμα θέλεις κύριε Οδυσσέα ξανακάνε πλάκα, και μη ζητάς λαγό. Από την Καστοριά δεν μπορεί κανείς να πάρει τον κατήφορο προς Ελασσόνα; Το Αθηνών περνάει κάθε μέρα. Να δούμε και τι ράτσα έχετε εσείς εκεί πάνω. Ευχαριστώ.

Back to top button