ΑγροτικάΕλλάδαΚαστοριά

Πίστωση χρόνου ζητά η εταιρεία ΚΑΝΑΚΑΣ – Παραγωγοί διεκδικούν 9 εκ. € – Απλήρωτοι και από την Καστοριά

 

Σε προσωρινή έλλειψη οικονομικής ρευστότητας και όχι σε επερχόμενη πτώχευση, οφείλεται η αδυναμία της εταιρείας εμπορίας ρυζιού και οσπρίων των αδελφών Κανάκα να καταβάλλει τα οφειλόμενα στους ορυζοπαραγωγούς,  όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διαχειριστής της, Δημήτρης Κανάκας, με αφορμή τις αντιδράσεις των καλλιεργητών, που έχουν ήδη ακολουθήσει τη νομική οδό για τη διεκδίκηση των χρημάτων τους.
Σύμφωνα με τον κ. Κανάκα, η έλλειψη ρευστότητας και η καθυστέρηση πληρωμής των ορυζοπαραγωγών προέκυψε από την ακύρωση συμφωνίας ύψους 9 εκατ. ευρώ, η οποία αφορούσε την εξαγωγή 10.000 τόνων ρυζιού στην Λιβύη. Πάντως, από την πλευρά της μερίδα καλλιεργητών δηλώνει “καχύποπτη” για τις προθέσεις της επιχείρησης και έχει ήδη ακολουθήσει τη νομική οδό, όπως προαναφέρθηκε.
Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο κ. Κανάκας, «καθένας έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση δεν πτώχευσε, ούτε και πρόκειται να βάλει λουκέτο. «Ναι, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, αλλά η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη, δεν έχουμε καταστραφεί. Ζητήσαμε επανειλημμένα από τους παραγωγούς με τους οποίους  συνομιλούμε και συνεργαζόμαστε για περισσότερα από δέκα χρόνια, να βάλουν πλάτη να ξεπεράσουμε τη δυσκολία. Ζητήσαμε και ζητούμε να μας δώσουν πίστωση χρόνου. Δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους». Κατά τον ίδιο, η εταιρεία λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια και τα τελευταία τρία ο τζίρος της διαμορφώνεται σε 17,5 εκατ. ευρώ. «Δεν έχουμε τραπεζικό δανεισμό, ούτε και χρωστάμε στο κράτος, ενώ συνεργαζόμαστε με 2.500 προμηθευτές και παραγωγούς. Στηρίζουμε την αγροτική οικονομία στην ευρύτερη περιοχή και με την πρώτη δυσκολία κάποιοι μας σταυρώνουν;» διερωτήθηκε.
Τονίζοντας ότι οι παραγωγοί έχουν να λαμβάνειν για τους μήνες από Ιούνιο έως και Αύγουστο και αναγνωρίζοντας ότι κάποιες επιταγές «σκάσανε», λόγω της ακύρωσης της προαναφερόμενης συμφωνίας, ο κ. Κανάκας δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τους παραγωγούς, διατυπώνοντας ωστόσο το παράπονό του για τις «επιθετικές κινήσεις ορισμένων».
Ορυζοπαραγωγοί των περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης ζήτησαν εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκδίκαση 110 υποθέσεων που έχουν κατατεθεί σε ποινικό (50) και αστικό (60) επίπεδο, κατά της εταιρείας των αδελφών Κανάκα. Μάλιστα, την προσεχή Πέμπτη το πρωί, θα βρίσκονται έξω από την έδρα της επιχείρησης στη Χαλάστρα, διεκδικώντας να πληρωθούν τα 9 εκατ. ευρω που υποστηρίζουν ότι οφείλονται σε 272 οικογένειες της ευρύτερης περιοχής, για την περσινή παραγωγή που επέδωσαν. Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ορυζοπαραγωγός, Κώστας Ανεστίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων, προσθέτοντας: «ζητήσαμε από τον εισαγγελέα υπηρεσίας να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκδίκαση των υποθέσεών μας, γιατί θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι οι συγκεκριμένοι κύριοι της εταιρείας, θα επιχειρήσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό».
Από την πλευρά του, ο κ. Κανάκας υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι οφειλές της εταιρείας προς τους ορυζοπαραγωγούς είναι “πολύ χαμηλότερες”. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ανεστίδη, από τα 9 εκατ. ευρώ που οφείλει η εταιρεία Κανάκας σε 272 οικογένειες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το ποσό που έχει εγγραφεί στον “Τειρεσία” από σφραγισμένες επιταγές ανέρχεται στα 4,8 εκατ. ευρώ. Κατά τον ίδιο, πολλοί παραγωγοί βρίσκονται στον αέρα, αφού είτε δεν προχώρησαν στο σφράγισμα των επιταγών είτε δεν έλαβαν καν επιταγές.
Πανελλαδικά, από τς Σέρρες και την Καστοριά, μέχρι και την Αιτωλοακαρνανία και την Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Ανεστίδη, οι παραγωγοί στους οποίους οφείλονται χρήματα υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 400 άτομα.

Έλενα Αλεξιάδου

Back to top button