Καστοριάφωτορεπορτάζ

Η Σύναξη των Καστοριέων Αγίων (φωτογραφίες)

Η Σύναξη πάντων των εν Καστορία τιμωμένων Αγίων εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2017.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος, με την παρουσία πολλών ιερών λειψάνων Αγίων που τιμώνται και εορτάζονται στην τοπική Εκκλησία της Καστοριάς.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους Αγίους που κατάγονται ή έζησαν, έδρασαν και θαυματούργησαν ή πέρασαν και άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην Καστοριά και προέτρεψε να τιμούμε τη μνήμη των Αγίων της Εκκλησίας μας και να προσπαθούμε να μιμηθούμε τη ζωή τους.

Ευχήθηκε δε σκεπάζουν και φρουρούν την ακριτική Επαρχία της Καστοριάς και να πρεσβεύουν υπέρ του λαού του Θεού.

Σήμερα, Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Καστορίας, συμπαραστούμενος από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού και τον Διάκονο π. Ιάκωβο.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή και στο πάθος που κατακυρίευσε τον άφρονα πλούσιο της παραβολής, το πάθος απληστίας. Και όταν η απληστία κυριεύσει την ψυχή του ανθρώπου τότε είναι πολύ δύσκολο να δει κάποιος τον Θεό και να επικοινωνήσει μαζί Του.

Το πάθος της απληστίας οδηγεί τον άνθρωπο σε ένα ακόμα χειρότερο πάθος, που είναι η ατομοκρατία. Για τον πλούσιο της παραβολής δεν υπάρχει κανένας άλλος εκτός από τον ίδιο του τον εαυτό.

Και συνέχισε ο κ. Σεραφείμ λέγοντας πως ο Χριστός διά της παραβολής αυτής, δεν καταδικάζει τον πλούτο, ούτε και οι ερμηνευτές πατέρες της Εκκλησίας μέμφονται τον πλούτο, αλλά καταδικάζει την κακή χρήση και διαχείριση του πλούτου. Τα αγαθά που μάς δίνει ο Θεός δεν είναι δικά μας, είμαστε απλώς οι διαχειριστές τους.

Κατέληξε δε λέγοντας πως θα πρέπει να μας ενδιαφέρει να πλουτίζουμε εν Θεώ και να γεμίζουμε τις πνευματικές μας αποθήκες, για να έχουμε άφθονη τη χάρη και την ευλογία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Μόνο έτσι θα διώξουμε το άγχος και την ανασφάλεια και μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από την ατομοκρατία για να συναντήσουμε στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας τον ίδιο τον Θεό.

imkastorias.gr

Back to top button