Κόσμος

Οχυρά, χώροι πολέμου λάμπουν αλλιώς σε καιρό ειρήνης (εικονες)

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της πόλης των Τιράνων είναι τα Bunkers, σκοπευτήρια που μετατράπηκαν σε μουσεία και όχι μόνο. Ενώ τα συναντάμε σε πολλές χώρες της Ευρώπης το απόγειο της δόξας τους το γνώρισαν στην Αλβανία. Πάνω από 170.000 λέγεται πως ήταν τα σκοπευτήρια – φυλάκια – καταφύγια γνωστά με την ονομασία Bunkers σε όλη την Αλβανία. Κάποια από αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους και υπογείως.

 

Τα Bunkers είναι κατασκευές που προεκτείνονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, αν και υπάρχουν μερικά που εξέχουν επάνω από το έδαφος, μερικές φορές διαθέτουν και ορόφους. Χρησιμοποιήθηκαν κατά τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ενώ στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, χιλιάδες ήταν τα οχυρά που χτίστηκαν σε κάθε σημείο της Ευρώπης πολλά από αυτά εξοπλισμένα, κατάλληλα κατασκευασμένα ακόμα και για το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφής.

Υπολογίζεται πως στην Αλβανία αντιστοιχούν κατά μέσο όσο 5 bunkers για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Χτίστηκαν επι κυριαρχίας του Enver Hoxha από το 1960 συστηματικά μέχρι και το 1980. Λέγεται πως τα Bunkers σε όλη την Αλβανία είχαν καταμετρηθεί και μέχρι το 1985 ήταν πάνω από 173.000.

Η συνέχεια στο parallaximag.gr

Back to top button