ΕλλάδαΚόσμος

Οι ερευνητές του ΕΜΠ επιβεβαίωσαν ότι ο τάφος του Ιησού είναι ο αυθεντικός;

 

Σύμφωνα με το National Geographic, τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο τωρινός Ναός της Αναστάσεως έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια του αρχικού Ναού, που είχε κτιστεί κατά τον 4ο αιώνα από την μητέρα του Κωνσταντίνου Α’.

Από το αρχικό ασβεστολιθικό τμήμα του τάφου και από μια μαρμάρινη πλάκα, συλλέχθηκε ασβεστοκονίαμα που χρονολογήθηκε γύρω στο έτος 345. Μέχρι τώρα, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που υπήρχαν, μέσα και γύρω από το σημείο, χρονολογούνταν από την περίοδο των Σταυροφόρων.

Ο Πανάγιος Τάφος άνοιξε για πρώτη φορά έπειτα από αιώνες τον Οκτώβριο του 2016, όταν το ιερό που περιβάλλει τον Τάφο αποκαταστάθηκε από μια διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Όταν ο Τάφος ανοίχτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2016, οι επιστήμονες βρήκαν κάτω από την μαρμάρινη επένδυση μια παλαιότερη σπασμένη μαρμάρινη πλάκα χαραγμένη με ένα σταυρό, που ακουμπούσε στο σημείο που υποτίθεται ότι βρισκόταν το σώμα του Χριστού.

 

Κάποιοι ερευνητές υπολόγισαν ότι αυτή, η παλαιότερη πλάκα, μπορεί να είχε τοποθετηθεί τη περίοδο των Σταυροφόρων, ενώ άλλοι πρότειναν παλαιότερες ημερομηνίες. Κανείς όμως δεν ήταν έτοιμος να ισχυριστεί ότι αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φυσική απόδειξη του πρώτου ναού που κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η πλάκα τοποθετήθηκε στο σημείο την εποχή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.

Τα δείγματα κονιάματος, που ελήφθησαν από υπολείμματα του νότιου τοίχου της σπηλιάς, χρονολογούνται στα 335 και 1570. Το κονίαμα που ελήφθη από την είσοδο του τάφου χρονολογείται στον 11ο αιώνα, και είναι σύμφωνο με την ανακατασκευή μετά την καταστροφή του 1009.

Τα δείγματα κονιάματος χρονολογήθηκαν σε δύο ξεχωριστά εργαστήρια χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της οπτικά διεγειρόμενης φωταύγειας (OSL), μια τεχνική που καθορίζει πότε το ίζημα χαλαζία εκτέθηκε στο φως. Τα επιστημονικά αποτελέσματα θα δημοσιευθούν από τη Αντωνία Μοροπούλου και την ομάδα της στο Journal of Archaeological Science: Reports.

Το National Geographic τοποθετείται σαφέστατα ως προς την αξία της ανακάλυψης και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, όπως αυτά που διαβάσαμε σε δεκάδες δημοσιεύματα:

«Ενώ από αρχαιολογικής άποψης είναι αδύνατο να ειπωθεί πως ο τάφος είναι το σημείο ενταφιασμού ενός Εβραίου με το όνομα Ιησούς της Ναζαρέτ, ο οποίος, σύμφωνα με τη Καινή Διαθήκη σταυρώθηκε στην Ιερουσαλήμ το 30 ή 33, τα νέα δεδομένα χρονολόγησης τοποθετούν την αρχική κατασκευή του σημερινού ταφικού συγκροτήματος με ασφάλεια στην εποχή του Κωνσταντίνου, του πρώτου χριστιανού Ρωμαίου αυτοκράτορα»

Συμπέρασμα
Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει σαφέστατα πως το μόνο που επιβεβαιώθηκε είναι η χρονολόγηση των ερειπίων πάνω στα οποία ανοικοδομήθηκε τον 11ο αιώνα ο Ναός της Αναστάσεως και το Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Τα ερείπια αυτά επιβεβαιώνεται πως ανήκουν σε κτίσμα του 345 μ.Χ., δηλαδή της εποχής της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Συνεπώς, επιβεβαιώνεται πως ο κατοπινός Ναός του 11ου αιώνα χτίστηκε στον χώρο ο οποίος είχε θεωρηθεί επί Μ. Κωνσταντίνου πως είναι ο τάφος του Ιησού Χριστού. ΔΕΝ επιβεβαιώνεται, όπως λανθασμένα αναγράφουν στους τίτλους τους τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, πως ο τάφος αυτός ανήκει πράγματι στον Ιησού, γεγονός που επισημαίνει μάλιστα και το ίδιο το National Geografic.

Θάνος Σ. Επαχτίτης
Διαχειριστής – Συντονιστής της ιστοσελίδας

Περισσότερα στο ellinikahoaxes.gr

 

 

 

 

Back to top button