Καστοριά

Βιβλίο: «Αρχαία και σύγχρονη Δημοκρατία-Διδάγματα από την αρχαία» του Ανδρέα Μήλιου

Ο Ανδρέας Μήλιος με το βιβλίο του «Αρχαία και σύγχρονη Δημοκρατία-Διδάγματα από την αρχαία»,  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σταμούλης,  φωτίζει διαχρονικά και πολύπλευρα τον θεσμό της Δημοκρατίας

Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «η σύγχρονη Δημοκρατία αποδείχθηκε ανήμπορη να εξαλείψει τα βασικά δομικά προβλήματα που σχετίζονται με τη νομή και διαχείριση της εξουσίας και ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις, που αναδύθηκαν με την ανατολή της νέας χιλιετίας. Η εξουσία χρησιμοποιείται ως όργανο κυριαρχίας και επιβολής από ισχυρές πολιτικοοικονομικές ελίτ, χωρίς δεν διαχέεται στα πραγματικά υποκείμενα του πολιτεύματος, ο θεσμός της αντιπροσώπευσης έχει επαγγελματικά χαρακτηριστικά και οι κρατικοί θεσμοί είναι εργαλειοποιημένοι, ώστε να υπηρετούν τα συμφέροντα μιας μικρής άρχουσας μειοψηφίας.
Ένα διάχυτο αίσθημα διαίρεσης της κοινωνίας σε προνομιούχους και μη προνομιούχους πυροδοτεί την αμφισβήτηση του θεσμικού και αξιακού υπόβαθρου του δημοκρατικού πολιτεύματος, με αποτέλεσμα εθνολαϊκισμός, εθνική περιχαράκωση, ρατσισμός, κ.α. να βρίσκουν συνεχώς καρποφόρο έδαφος και να ωθούν τους πολίτες να ψηφίζουν αντισυστημικά, στοχεύοντας στην τιμωρία του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου. Η ανάγκη αλλαγής πορείας είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη.
Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύει το παρόν βιβλίο, το οποίο, αντλώντας διδάγματα από την αρχετυπική μήτρα της άμεσης αθηναϊκής δημοκρατίας, προτείνει ρηξικέλευθες αλλά ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να φωταγωγήσουν την πορεία της σύγχρονης δημοκρατίας προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης, της ενδυνάμωσης και της διάσωσής της. Ως τέτοιες λύσεις προτείνονται η αποσύνδεση της πολιτικής από τον επαγγελματισμό, η πραγματική διάκριση των εξουσιών, η διεύρυνση της συμμετοχικής βάσης των πολιτών στην διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης, η ενίσχυση του ρόλου των πολιτών στην νομοθετική διαδικασία, ο εκδημοκρατισμός των κομμάτων».
Το βιβλίο αποτελείται από δέκα κεφάλαια μέσα από τα οποία ο αναγνώστης μαθαίνει για την έννοια της πόλης- κράτους, τον πολίτη, την πορεία εκδημοκρατισμού της Αθήνας και την πολιτειακή της οργάνωση, τη θέση της γυναίκας. Στο ένατο κεφάλαιο η αρχαία και η σύγχρονη Δημοκρατία αντιπαραβάλλονται, για να ακολουθήσει το δέκατο κεφάλαιο μέσα από το οποίο προκύπτουν διδάγματα από την Αθηναϊκή Δημοκρατία.
Η απεγγελματοποίηση της πολιτικής, η λογοδοσία των ιθυνόντων, η πραγματική διάκριση των εξουσιών, η αναβάθμιση του πολίτη, η ουσιαστική συμμετοχική διαδικασία είναι πάντα ανοιχτά θέματα που απασχολούν τους πολίτες που αναζητούν την ουσιαστική εφαρμογή της Δημοκρατίας.  Πρόκειται για ένα βιβλίο πολύτιμο οδηγό για κάθε πολίτη, ένα βιβλίο που προτείνει μια διαφορετική θέαση της πολιτικής ζωής καθιστώντας σημαντικό κάθε πολίτη και πολύ περισσότερο καθιστώντας σημαντικό και συνειδητό το λειτούργημα της ενασχόλησης με την ενεργό πολιτική ζωή.

Νάνσυ Χατζή

vivlioparousiasi.gr

 

 

 

 

 

Back to top button