ΕλλάδαΚόσμος

Γιατί τα τζιν έχουν τα μικρά μεταλλικά κουμπιά;

Είναι μία λεπτομέρεια που πιθανώς, διαφεύγει από όλους όσοι φορούν τζιν παντελόνια. Ή, ακόμη και εάν δεν διαφεύγει, σίγουρα δεν έχει την προσοχή που της αξίζει.

Γιατί στις τσέπες των τζιν υπάρχουν τα μικρά μεταλλικά κουμπιά;

Γνωστά ως rivets (πριτσίνια), τα μεταλλικά κουμπάκια βρίσκονται στα σημεία που θεωρούνται «επικίνδυνα» να σκιστούν από μία απότομη κίνηση.

Με άλλα λόγια, τα rivets συγκρατούν το ύφασμα.

Αλλά η συμβολή τους στην ιστορία του denim -και στο πώς απέκτησε την τεράστια δημοτικότητά του- είναι πιο ενδιαφέρουσα.

Επειδή, στην πραγματικότητα, τα rivets  οδήγησαν στη δημιουργία του «τζιν».

Στα 1870, οι Αμερικανοί εργάτες, κυρίως των ορυχείων, φορούσαν denim, αλλά η επίπονη χειρωνακτική εργασία και τα εργαλεία που κουβαλούσαν, είχε ως αποτέλεσμα τα ρούχα να σκίζονται σχεδόν αμέσως.

Η γυναίκα ενός εργάτη πήγε στον ράφτη Jacob Davis και του ζήτησε, εάν μπορούσε, να ράψει ένα παντελόνι που να είναι πιο ανθεκτικό.

Ο Davis είχε την ιδέα να συγκρατήσει το ύφασμα με μικρά μεταλλικά κουμπιά, αλλά δεν είχε το κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει την ιδέα, οπότε αναζήτησε έναν συνέταιρο.

Τα νέα παντελόνια του έγιναν αμέσως ανάρπαστα μεταξύ των εργατών και ο Davis ήρθε σε επαφή με τον Levi Strauss, ο οποίος ήταν έμπορος και του πουλούσε το ύφασμα για να φτιάχνει τα παντελόνια.

Οι δύο άνδρες κατοχύρωσαν την ευρεσιτεχνία το 1873, και τα riveted trousers, τα παντελόνια από denim με τα μεταλλικά κουμπάκια, έκαναν τεράστια επιτυχία.

Παρά ταύτα, απέκτησαν το όνομα «τζιν», πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.

tvxs.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button