Καστοριά

Η Νάνσυ Χατζή προτείνει: «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών»: ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο παραμύθι

«Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» το διαχρονικό παραμύθι του Ε.Τ.Α. Χόφμαν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα. Το γνωστό παραμύθι που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι, που γυρίστηκε σε ταινίες και κινούμενα σχέδια και διασκεύασε ο Τσαϊκόφσκι σε μπαλέτο, ζωντανεύει.
Παραμονή Χριστουγέννων δύο αδέρφια, ο Φρίτς και η Μαίρη περιμένουν με αγωνία τη συνηθισμένη επίσκεψη του νονού τους, Ντρόσελμάγερ. Ανάμεσα στα δώρα που θα τους προσφέρει ξεχωρίζει και ένας πανέμορφος καρυοθραύστης. Η Μαίρη δεν αποχωρίζεται το ιδιαίτερο παιχνίδι ακόμα και όταν σπάει από μια απρόσεχτη κίνηση του αδερφού της. Όταν το ρολόι θα χτυπήσει , όλα θα αλλάξουν καθώς τα παιχνίδια θα ζωντανέψουν και…
Όπως αναφέρεται και στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου η ιστορία του Καρυοθραύστη είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του συγγραφέα της. Τα παιδιά της ιστορίας δημιουργήθηκαν στη φαντασία του συγγραφέα με πολλά στοιχεία από τα παιδιά μιας φιλικής του οικογένειας της οικογένειας, Χίτζιγκ. Ο συγγραφέας πήρε το ρόλο του νονού μια που έφτιαχνε και προσέφερε ο ίδιος δώρα στα παιδιά των Χίτζιγκ. Έτσι γίνεται κατανοητό το συναρπαστικό ξετύλιγμα της ιστορίας που έγραψε.
Η βραβευμένη καλλιτέχνης Γκ.Ντε Μαρκέν έχει εικονογραφήσει το βιβλίο μέσα από τις σελίδες του οποίου ξεπηδούν μοναδικές χριστουγεννιάτικες εικόνες. Τα χρώματα και η διάταξη των εικόνων ζωντανεύουν την περιπέτεια, το ταξίδι του καρυοθραύστη.
Το παραμύθι ξεχωρίζει γιατί οι ήρωες της ιστορίας ενώνονται με τους φανταστικούς ήρωες του παραμυθιού και κάνουν την αφήγηση συναρπαστική. Είναι η απόδειξη ότι τα παραμύθια μπορεί να γίνουν πραγματικά. Η αγάπη και η προσφορά πρωταγωνιστούν μαζί με τους ήρωες και δίνουν μαγεία και διαχρονικότητα στο εκπληκτικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι.
♦ ο Νέστορας Χούνος υπογράφει την απόδοση του παραμυθιού στα ελληνικά. 

Back to top button