Ελλάδα

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα

Ονειρεύεστε τη στιγμή που θα «δραπετεύσετε» με το ταίρι ή τους φίλους σας σε κάποιον ορεινό παράδεισο; Εκεί που ο βουνίσιος αέρας μοσχοβολάει έλατο, το κελάρισμα των τρεχούμενων νερών συντροφεύει το σεργιάνι σας στα λιθόστρωτα καλντερίμια και το τζάκι καίει ασταμάτητα στον πετρόχτιστο ξενώνα, σκορπίζοντας χαλάρωση και θαλπωρή;

Ο ηπειρωτικός κορμός της Ελλάδας κρύβει πάμπολλες ρομαντικές γωνιές, όπου η παράδοση και η φύση έχουν στήσει παραμυθένιο σκηνικό.

Πορταριά

Η «οικοδέσποινα» του Πηλίου, το πρώτο χωριό προς την κορυφή του μυθικού βουνού, σάς υποδέχεται σε μια δασωμένη αγκαλιά με άφθονα τρεχούμενα νερά και συγκλονιστική θέα στον Παγασητικό κόλπο και τα γύρω χωριά. Σπουδαία αρχοντικά, πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, ανθοστόλιστα καλντερίμια, περίτεχνες λιθόκτιστες βρύσες, δροσόλουστες πλατείες, όμορφες εκκλησιές και παλιά μοναστήρια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Αν προορισμός σας είναι το χιονοδρομικό κέντρο στη θέση Αγριόλευκες, η Πορταριά θεωρείται ιδανική αφετηρία αλλά και σταθμός διαμονής, καθότι απέχει μόλις 12 χλμ. από αυτό. Απολαύστε το χιονισμένο τοπίο κάνοντας σκι ή πεζοπορία στο μονοπάτι των κενταύρων που διατρέχει περιμετρικά τον οικισμό. Συνοδέψτε τις ώρες χαλάρωσης δίπλα στο τζάκι με ντόπιες νοστιμιές – χορτόπιτες και σπεντζοφάι οπωσδήποτε – μπόλικο τσίπουρο, αλλά και γλυκό του κουταλιού για το τέλος, από τα πολλά που ετοιμάζει ο γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός της Πορταριάς.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Στο όρος Βόρας της ΒΔ Μακεδονίας (νομός Πέλλας) και σε 1.200 μέτρα υψόμετρο, σάς περιμένει ένας κουκλίστικος, παραδοσιακός οικισμός που κρατά τα σκήπτρα του χειμερινού τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας. Ο «κοσμικός» Παλαιός Άγιος Αθανάσιος ή Τσέγανη, όπως ονομαζόταν παλαιότερα, χρωστά τη φήμη και τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξή του στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν. Αν αγαπάτε τις δραστηριότητες στη φύση, το χωριό αποτελεί ένα πρώτης τάξεως ορμητήριο για σκι, αλλά και για πεζοπορία, ιππασία, ορειβασία. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, η κωπηλασία στη λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί αξέχαστη εμπειρία. Τα πέτρινα σοκάκια του, σημείο συνάντησης κοσμικών και μη, οδηγούν σε κατοικίες αναπαλαιωμένες σύμφωνα με τη ντόπια αρχιτεκτονική, όμορφους ξενώνες, γραφικά μαγαζιά, αλλά και νυχτερινά στέκια για έντονη διασκέδαση μέχρι πρωίας!

Στην άκρη του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία της Αναλήψεως (17ος αιώνας) διακοσμημένη με εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Εντυπωσιακό είναι και το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου πέντε δέντρα ενώνονται και μοιάζουν να σχηματίζουν ένα ανθρώπινο σώμα!

Πάπιγκο

Στην «καρδιά» της Ηπείρου, φωλιασμένα στις δασωμένες κορυφογραμμές της Τύμφης, βρίσκονται τα Ζαγοροχώρια.

Το Πάπιγκο, στη σκιά των πέντε θεόρατων βράχων (Πύργων) της Αστράκας, που υψώνονται σύριζα στα πετρόχτιστα σπίτια με τις βαριές ξύλινες αυλόπορτες, κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση. Τα δαιδαλώδη καλντερίμια του θα σάς αποκαλύψουν τις κρυφές ομορφιές του οικισμού, ενώ το μονοπάτι που ξεκινά από την Καλλίνειο Σχολή θα σάς οδηγήσει στο Μικρό Πάπιγκο. Στο μέσο της διαδρομής θα συναντήσετε το καταπράσινο ρέμα του Ρογκοβού που στο διάβα του σχηματίζει φυσικές λιμνούλες με γαλαζοπράσινα νερά, τις οποίες οι ντόπιοι ονομάζουν οβίρες ή κολυμπήθρες. Στο Μικρό Πάπιγκο δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, γεγονός που θα κάνει τη διαμονή σας ακόμα πιο ατμοσφαιρική…
Όταν η μέρα φτάσει στο τέλος της, απολαύστε την ηπειρώτικη κουζίνα σε ένα από τα ταβερνάκια της περιοχής ή χαλαρώστε σε κάποιο από τα πέτρινα αρχοντικά καταλύματα με ένα ποτήρι κρασί μπροστά στο τζάκι!

Νυμφαίο Φλώρινας

Από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO, χτισμένο αμφιθεατρικά σε αλπικό τοπίο που κόβει την ανάσα, το αρχοντικό βλαχοχώρι είναι ένας από τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας. Περιτριγυρισμένο από φουντωτά δάση οξιάς, αλλά και μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, που αποτυπώνεται στα εντυπωσιακά αρχοντικά, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους εραστές της φύσης και της παράδοσης.
Το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι στο έμπα του χωριού, η μικρή πλακόστρωτη πλατεία, τα πετρόχτιστα σπίτια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που παραπέμπουν σε εποχές ακμής και τα ανακαινισμένα αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε φιλόξενους ξενώνες, συνθέτουν ένα ονειρικό οικιστικό σύνολο.

Επισκεφθείτε το Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας, όπου λειτουργεί Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας καθώς και το επιβλητικό κτίριο της Νικείου Σχολής το οποίο λειτουργεί ως Συνεδριακό κέντρο. Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για περιπάτους, ιππασία ή ποδήλατο βουνού στο δάσος της οξιάς, ημερήσιες εκδρομές στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα και οπωσδήποτε μια γνωριμία με το Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος», το καταφύγιο κακοποιημένων αρκούδων και λύκων. Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσετε μια δραστήρια μέρα είναι στα λιγοστά αλλά αξιόλογα ταβερνάκια, όπου θα δοκιμάσετε ντόπιες σπεσιαλιτέ με βάση το κυνήγι και τα χειροποίητα ζυμαρικά.

Βυτίνα

Αρχοντική. Πανέμορφη. Γαλήνια. Η Βυτίνα, το ξακουστό κεφαλοχώρι της ορεινής Αρκαδίαςαποτελεί φιλόξενο καταφύγιο για… δυο. Παραδοσιακή, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, πνιγμένη κυριολεκτικά στο πράσινο, απλώνεται νωχελικά στον κόρφο του Μαινάλου όρους, που την προικίζει με ένα σπάνιο κλίμα, θεραπευτικό ψυχής και σώματος. Χτισμένη σε κομβικό σημείο προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής– απέχει μόλις 12 χλμ. από τη θέση Οστρακίνα του Μαινάλου – όπου θα απολαύσετε καταβάσεις και λευκές διαδρομές κάνοντας όλα τα αθλήματα χιονιού.

Βαθύσκιωτα ελατοδάση, που μοιάζουν ν’ αγγίζουν τον ουρανό, προσμένουν να τα εξερευνήσετε κάνοντας αναζωογονητικές πεζοπορίες, ποδήλατο βουνού ή διαδρομές με οχήματα 4Χ4. Με αφετηρία την κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει η πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα κατασκευασμένη από το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής, επισκεφθείτε τη Βιβλιοθήκη με το αξιόλογο ιστορικό αρχείο, το «Ελληνικό Σχολείο» και το Λαογραφικό Μουσείο. Ο πιο ρομαντικός, όμως, τρόπος για να κλείσετε τη μέρα σας είναι ένας περίπατος στο «Δρόμο της Αγάπης», ανάμεσα στις πανύψηλες δενδροστοιχίες που μοιάζουν ν’ αγκαλιάζονται!

tvxs.gr

Back to top button