ΑθλητικάΚαστοριάΠρόσωπα

Κωπηλασία… ένα άθλημα για όλους (γράφει η Θωμαή Εμμανουηλίδου)

 

H κωπηλασία έχει τις ρίζες της στα βάθη της αρχαιότητας. Ιστορικά, αναφορά στους κωπηλάτες γίνεται στην Ιλιάδα για των ρυθμό που κωπηλατούσε ο στόλος των Ελλήνων, καθώς επίσης και στην Οδύσσεια για τους Φαίακες οι οποίοι επέλεξαν πλήρωμα 52 εκλεκτών κωπηλατών για την επάνδρωση καινούργιου σκάφους.

Η κωπηλασία θεωρείται από τους αθλητικούς επιστήμονες η πιο πλήρης άσκηση. Γυμνάζει όλο το σώμα και προσφέρει ευεξία. Είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και την ρουτίνα σου καθώς το υγρό στοιχείο μπορεί να σου προσφέρει ψυχική γαλήνη. Στην κίνηση της συμβάλουν όλοι οι μύες του σώματος με συνέπεια να βελτιώνεται η φυσική κατάσταση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η πρώτη μου επαφή με την κωπηλασία ήταν στην ηλικία των 13ων ετών μιας και είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στην Καστοριά, απ’ όπου και κατάγομαι, λόγω της λίμνης της. Από την πρώτη στιγμή που μπήκα σε κωπηλατική βάρκα ένιωσα την μαγεία που κρύβει αυτό το άθλημα καθώς σε ηρεμεί και συγχρόνως μπορεί να σε κάνει όχι μόνο να φτάσεις στα όρια σου αλλά και να τα ξεπερνάς συνεχώς. Έτσι κατάλαβα ότι θέλω να το ακολουθήσω. Οι στόχοι μου σιγά σιγά άρχισαν να επιτυγχάνονται με σκληρή δουλειά και πολλές θυσίες και να γίνονται όλο και υψηλότεροι. Πανελλήνια και Βαλκανικά χρυσά μετάλλια ήρθαν τα επόμενα χρόνια καθώς και συμμετοχή σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Σήμερα έχω φτάσει να ονομάζομαι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, αφού κατάφερα να κατακτήσω το Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών τον Ιούλιο του 2017, και να έχω στόχο τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Έλα κι εσύ στον κόσμο της Κωπηλασίας

Ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης, ο καθένας μπορεί να γυμναστεί κωπηλατώντας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα πανεπιστήμια στον κόσμο έχουν την κωπηλασία σαν κύρια μορφή εκγύμνασης. Ο τρόπος για να γνωρίσεις την κωπηλασία είναι να πας σε έναν κωπηλατικό όμιλο στην πόλη σου, κοντά σε θάλασσα, λίμνη ή ποτάμι και να κάνεις μια βόλτα μέσα στο υγρό στοιχείο με την βάρκα. Είμαι σίγουρη πως θα μείνεις έκπληκτος από την εμπειρία!!!

iform.gr

Back to top button