Ελλάδα

Χειμερινό ηλιοστάσιο: Πότε είναι η μεγαλύτερη νύχτα του Χειμώνα

Δεν έχει μπει επίσημα ο Χειμώνας! Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Χειμερινό ηλιοστάσιο και πότε είναι η μεγαλύτερη νύχτα του Χειμώνα.

Μπορεί ο Δεκέμβρης να έχει μπει για τα καλά και το κρύο να έχει ήδη αρχίσει, όμως δεν έχει μπει ακόμα επίσημα ο Χειμώνας. Διαβάστε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για το Χειμερινό ηλιοστάσιο αλλά και πότε είναι η μεγαλύτερη νύχτα του Χειμώνα.

Χειμερινό Ηλιοστάσιο: Τι είναι και πότε είναι η μεγαλύτερη νύχτα του Χειμώνα

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την έναρξη του Χειμώνα. Συμβαίνει κάθε χρόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου (21 Δεκεμβρίου το 2017). Τότε παρατηρείται η μικρότερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του χειμώνα. Αντίστροφα, στο Νότιο Ημισφαίριο παρατηρείται η μεγαλύτερη και ορίζεται ως επίσημη έναρξη Καλοκαιριού. Φέτος, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο «πέφτει» την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 στις 6:28μμ. Τότε είναι και η μεγαλύτερη νύχτα του Χειμώνα.

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο. Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο ψηλότερο ή στο χαμηλότερο σημείο (ετήσιο) του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης. Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το Καλοκαίρι-Θερινό ηλιοστάσιο) είτε η μικρότερη (το Χειμώνα-Χειμερινό ηλιοστάσιο) μέρα του έτους. Αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς.

Ηλιοστάσια, Καλοκαίρι και Χειμώνας

Τα ηλιοστάσια, όπως και οι ισημερίες, συνδέονται αναπόσπαστα με τις εποχές του έτους. Υπάρχουν θερινό ηλιοστάσιο και χειμερινό ηλιοστάσιο. Ωστόσο, αυτά τα ονόματα δεν ορίζουν μονοσήμαντα τα ηλιοστάσια. Όπως και οι εποχές του έτους, το θερινό ηλιοστάσιο για το βόρειο ημισφαίριο είναι το χειμερινό για το νότιο (Ιούνιος) και αντιστρόφως.

Το βόρειο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Ιούνιο σε όλη τη Γη, οπότε ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου. Ενώ το νότιο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Δεκέμβριο, όταν ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι το εξής: Tη μισή χρονιά (από τις 20 Μαρτίου ή 21 Μαρτίου ως τις 22 Σεπτεμβρίου ή 23 Σεπτεμβρίου) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με το μέγιστο περί τις 21 Ιουνίου. Την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο είναι αυτό που «βλέπει» περισσότερο ήλιο, με το μέγιστο περί τις 21 Δεκεμβρίου. Οι δύο στιγμές των μεγίστων αυτών είναι τα ηλιοστάσια.

Εορτές και λαογραφία

Από τις 17 ως τις 23 Δεκεμβρίου, οι αρχαίοι Ρωμαίοι εόρταζαν τα Σατουρνάλια. Επικρατούσε κλίμα γενικής ευφορίας και ανταλλάσσονταν δώρα. Στις 25 Δεκεμβρίου τα Μπρουμάλια. Ήταν αφιερωμένα στη μικρότερη ημέρα του χρόνου.

Η Σύνοδος της Ρώμης το 743 κατάργησε τις γιορτές, θεωρώντας τες ειδωλολατρικές. Οι αγγλοσαξωνικοί λαοί τιμούσαν τo Χειμερινό Ηλιοστάσιο με παγανιστικές ηλιολατρικές γιορτές. Όπως το άναμμα φωτιάς (Yule Log), για να χαιρετίσουν την επάνοδο του ήλιου στο βόρειο ημισφαίριο.

Ένα ενδιαφέρον έθιμο του χειμερινού ηλιοστασίου τηρείται μέχρι σήμερα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο ομάδες, στους Καθαρούς και τους Ακάθαρτους. Οι Καθαροί, ντυμένοι με την τοπική ενδυμασία -σκουροπράσινο σακάκι και μαύρο δερμάτινο παντελόνι φορούν στο κεφάλι ένα είδος ψεύτικης κόμμωσης σε διάφορα σχήματα, που πολλές φορές φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα και σε βάρος τα είκοσι πέντε κιλά! Οι Ακάθαρτοι φορούν προβιές και στα πρόσωπά έχουν άγριες μάσκες. Η γιορτή αυτή, κατά την παράδοση, έλκει την καταγωγή της από τη λατρεία της τευτονικής θεάς της γονιμότητας Πέρτχα ή Πέρχθα.

newsit.gr

Back to top button