Ελλάδα

Το «κυνήγι» της τρούφας στην Ελλάδα – Πού εντοπίζεται, ποια τα είδη της

Ολοένα και περισσότεροι Ελληνες επιδίδονται στο «κυνήγι» της τρούφας, τα τελευταία χρόνια και πλέον 2.000-3.000 άτομα ασχολούνται με αυτό.

Ο αριθμός δεν αποτελεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τιμές πώλησης της τρούφας στην ευρωπαϊκή αγορά μπορούν να αγγίξουν μέχρι και τις 3.000 ευρώ το κιλό και στην αμερικάνικη θα φτάσουν ακόμη πιο ψηλά.

Με ειδικά εκπαιδευμένα «τρουφόσκυλα» λοιπόν, το κόστος των οποίων ξεκινά περίπου από τα 1.000 ευρώ, πολλοί παίρνουν τα βουνά, αναζητώντας τρούφες.

Βέβαια, αυτό το «κυνήγι» μόνο εύκολο δεν είναι. Μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μέχρι να βρει κανείς έστω και ένα μικρό κομμάτι του ιδιαίτερου μύκητα, παραδέχονται μιλώντας στο ΑΠΕ άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το «σπορ».

Η καλλιέργεια με δένδρα

Μια άλλη επιλογή για συλλογή τρούφας είναι η καλλιέργειά της σε χωράφια με ειδικά δένδρα. Τα ειδικά αυτά δένδρα, τα οποία έρχονται από το εξωτερικό με τον μύκητα της τρούφας εμβολιασμένο επάνω στη ρίζα τους. Για την καλλιέργεια λίγων μόλις στρεμμάτων χρειάζονται αρκετές χιλιάδες ευρώ για την αγορά αυτών των ειδικών δένδρων, ενώ παράλληλα χρειάζεται και αρκετός χρόνος προκειμένου η επένδυσή αυτή να αρχίσει να αποδίδει.

«Χρειάζονται τουλάχιστον 12 χρόνια για να πάρεις τρούφα από δένδρο που ο ίδιος έχεις φυτέψει. Εάν υπάρχει πιο νωρίς απαγορεύεται να τη βγάλουμε», εξήγησε στο ΑΠΕ ο Γιώργος Σεργιανίδης, αγρότης και παραγωγός τρούφας. «Συμφέρει να βάλει κάποιος δένδρα εάν δεν θέλει να πάρει άμεσα χρήματα αλλά μετά από κάποια χρόνια να έχει ένα εισόδημα. Μόνο μέσω της τυποποίησης μπορείς να κάνεις τη διαφορά, να έχεις δικά σου προϊόντα», συμπλήρωσε.

Πού βρίσκουμε τρούφα

Η τρούφα ευδοκιμεί σε μέρη που υπάρχουν μεταξύ άλλων βελανιδιές, θάμνοι, φλαμουριές, οξιές και όταν αυτή η χλωρίδα είναι σε χώμα αλκαλικό και όχι όξινο. Βρίσκονται σε βάθος 8 έως 15 εκατοστών και συμβιώνει με τις ρίζες των δένδρων ή των θάμνων.

Η μορφή της είναι συνήθως στρογγυλή και το μέγεθός τους ποικίλει συνήθως από 2 έως 7 εκατοστά, με τις μεγαλύτερες να θεωρούνται πιο σπάνιες. Τα εμπορεύσιμα είδη είναι έξι: Tuber Aestivum vitt. / Scorsone (μαύρη καλοκαιρινή τρούφα) που είναι και η πιο κοινή, η Tuber Magnatum (πολύτιμη λευκή φθινοπωρινή τρούφα) που έχει και ιδιαίτερα υψηλή εμπορική αξία, η Tuber Melanosporum (πολύτιμη μαύρη χειμερινή τρούφα) που αποτελεί την πιο ακριβή μαύρη τρούφα, η Tuber Brumale (μαύρη χειμερινή τρούφα) και η Tuber Borchii (λευκή ανοιξιάτικη τρούφα).

iefimerida.gr

Back to top button