Κόσμος

Κατάσχεση 500 τόνων κοκαΐνης

Η αστυνομία του Περού κατέσχεσε στη Λίμα μια ποσότητα 500 κιλών κοκαΐνης που επρόκειτο να μεταφερθούν στη Γαλλία και συνέλαβε δύο πρόσωπα, ανακοίνωσε η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών.

«Κατασχέσαμε 500 κιλά κοκαΐνη που προορίζονταν για τη Γαλλία», δήλωσε στον Τύπο ο επικεφαλής της διεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών της αστυνομίας του Περού, ο στρατηγός Έκτορ Λοαΐσα. Ο ανώτατος αξιωματικός διευκρίνισε ότι η αξία πώλησης των ναρκωτικών αυτών στη Γαλλία θα ανερχόταν σε 17 εκατομμύρια δολάρια (14,35 εκατ. ευρώ).

Ένας Περουβιανός κι ένας Κολομβιανός συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, η οποία διεξήχθη από την αστυνομία στη συνοικία Σαν Μαρτίν Πόρες στη Λίμα, πρόσθεσε ο στρατηγός Λοαΐσα. Σκόπευαν να βγάλουν από τη χώρα τα ναρκωτικά πιθανόν «με εμπορευματοκιβώτια» που θα μεταφέρονταν με πλοίο, ανέφερε ο αξιωματικός.

Ο εισαγγελέας Χόρχε Τσάβες δήλωσε ότι η κοκαΐνη είχε παρασκευαστεί στην κοιλάδα των ποταμών Απουρίμακ, Ένε και Μαντάρο (Valle de los Ríos Apurímac, Ene y Mantaro, ή VRAEM, όπως είναι γνωστή), όπου παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα φύλλων κόκας—της πρώτης ύλης για το ναρκωτικό—στο Περού.

Σε αυτή την περιοχή, στο κέντρο της χώρας, συνεχίζουν να δρουν οι λιγοστοί αντάρτες του Φωτεινού Μονοπατιού που απομένουν, οι οποίοι κατά τις αρχές συνεργάζονται με διακινητές ναρκωτικών.

Το Περού είναι ένα από τα κράτη με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο: στη χώρα παρασκευάζονται 280 ως 320 τόνοι του συγκεκριμένου ναρκωτικού κάθε χρόνο, κατά πρόσφατες εκτιμήσεις.

ΑΠΕ

φώτο αρχείου

Back to top button