Ελλάδα

Το νομοθετικό πλαίσιο για την ψυχολογική αξιολόγηση των αστυνομικών χρήζει βελτίωσης

Την εκτίμηση ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την ψυχολογική αξιολόγηση των αστυνομικών χρήζει βελτίωσης, διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Θεόφιλος Παπαδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, με αφορμή την πρόσφατη οικογενειακή τραγωδία στην Αθήνα, όπου αστυνομικός πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο και τραυμάτισε θανάσιμα μέλη της οικογένειάς του, πριν αυτοκτονήσει.

«Ο νόμος χρήζει αλλαγής, είναι από το 2003. Τα ψυχολογικά τεστ είχαν εισαχθεί το 2009, όταν αυτοκτόνησε ένας αστυνομικός στην αμερικάνικη πρεσβεία (…) Με βάση τον νόμο περνάμε ψυχολογικά τεστ κάθε πέντε χρόνια. Πρόκειται για (εξετάσεις σε) επιτροπές, που είναι πολύ γρήγορες, καθώς η επιτροπή αυτή, μέσα σε δέκα με είκοσι λεπτά καλείται να δει δέκα αστυνομικούς και να αποφασίσει αν είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να χρησιμοποιούν όπλο. (Η νομοθεσία προβλέπει πως ) αν αστυνομικοί έχουν δείξει δείγματα ψυχοπαθολογίας, τότε πρέπει να πάνε στον ψυχίατρο στο κεντρικό ιατρείο Αθηνών» εξηγεί.

Ωστόσο, από το 2009 που ξεκίνησαν και μέχρι σήμερα, οι επιτροπές δεν έχουν περάσει από έλεγχο όλους τους αστυνομικούς. «Από το 2009 που ξεκίνησε η διαδικασία, έχουμε μόνο δύο επιτροπές, μία για τη βόρεια και μία για τη νότια Ελλάδα, και δεν έχουν περάσει από έλεγχο όλους τους αστυνομικούς, σε όλες τις διευθύνσεις νομών. Εγώ πέρασα το 2009 και δεν έχω περάσει ξανά έκτοτε, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικοί έχουμε περάσει από έλεγχο μόνο μια φορά. Υπάρχουν νομοί που δεν έχουν περάσει ακόμη από έλεγχο» υποστηρίζει ο κ.Παπαδάκης και προσθέτει ότι χρειάζεται ενίσχυση προσωπικού και με ψυχιάτρους και με ψυχολόγους.

«Το νομοθετικό πλαίσιο χρήζει αλλαγής, ενώ η ίδια διαδικασία θα πρέπει να προβλεφθεί και για τα στελέχη του λιμενικού σώματος, ενδεχομένως και για τις Ενοπλες Δυνάμεις, όπου έχουμε κρούσματα αυτοκτονιών και σε συναδέρφους μου των Ενόπλων Δυνάμεων» καταλήγει.

ΑΠΕ

Back to top button