Ελλάδα

Στην κυκλοφορία 79 χιλιόμετρα του Ε65

«Παραδίδουμε στους πολίτες το κεντρικό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65. Δεν κάνουμε εγκαίνια, γιατί θεωρούμε ότι το όλο έργο δεν παραδίδεται, αλλά ολοκληρώνεται η σύμβαση που υπάρχει. Θα παραδοθεί από τον Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα στο σύνολό του. Και όταν λέμε στο σύνολό του, εννοούμε όταν κατασκευαστεί το πρώτο κομμάτι από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα και το βόρειο τμήμα του έργου από το Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων από τα Τρίκαλα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης, στο πλαίσιο της παράδοσης στην κυκλοφορία του οδικού τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 που εκτείνεται από τη Ξυνιάδα έως και τα Τρίκαλα.

Πιο συγκεκριμένα, παραδόθηκαν 79 χιλιόμετρα, σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου. Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα σε συνδυασμό με το νέο συνδετήριο κλάδο μήκους 10 χλμ. με τον υφιστάμενο άξονα Λαμίας – Τρικάλων, έρχονται να δώσουν μια νέα μορφή στο ταξίδι από Αθήνα προς Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καλαμπάκα και προς όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας.

Βασική βελτίωση για όλους τους οδηγούς, είναι ότι πλέον, παρακάμπτονται οι γνωστές για την επικινδυνότητά τους στροφές στο Δομοκό, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού προς Τρίκαλα και Καρδίτσα, μειώνεται περισσότερο από 30 λεπτά.

Ο υπουργός Υποδομών δεν παρέλειψε να απευθύνει παράλληλα και τα συγχαρητήριά του σε όλους τους συντελεστές του έργου.

Ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο και για καλά νέα επισημαίνοντας:

«Kαι βεβαίως, να πούμε και τα καλά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι ο φάκελος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώθηκε, απεστάλη από το υπουργείο Οικονομίας σήμερα, μετά από πολλές διαβουλεύσεις και… τα διευκρινιστικά ερωτήματα πάρα πολλών θεμάτων που υπήρχαν, επιτέλους μένει μόνο η τυπική έγκριση από την GD Com από την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι θέμα λίγων ημερών για να ξεκινήσει η κατασκευή του νότιου τμήματος και αυτό είναι το καλό νέο. Ήδη υπάρχει η έγκριση από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προς τα εμάς σε σχέση με τον φάκελο που έχει κατατεθεί.

Άρα πολύ σύντομα, υπολογίζουμε τέλος Ιανουαρίου μέχρι μέσα Φεβρουαρίου, θα έχουμε την έγκριση. Την άλλη μέρα, οι κατασκευαστές θα συνεχίσουν την καλή δουλειά που κάνουν στο κεντρικό τμήμα», είπε.

Επειδή είμαστε στα Τρίκαλα, συνέχισε ο κ. Σπίρτζης, «το βόρειο τμήμα έχει ωριμάσει, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν η διαδικασία διαπραγμάτευσης που είχαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είμαστε σε πολύ καλό σημείο. Έχει δώσει την πρώτη έγκριση και επομένως μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες διαδικασίες για να ξεκινήσει η κατασκευή και του βόρειου τμήματος στη νέα όδευση, όπως έχουμε πει, για να ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος της κεντρικής Ελλάδας».

«Θα ήθελα να πω ότι η προσπάθεια για την ολοκλήρωση των υποδομών της χώρας συνεχίζεται», είπε ακόμα ο κ. Σπίρτζης, επισημαίνοντας πως εκτός από τα δυο τμήματα του Ε65 «πρέπει ταυτόχρονα να τρέξουμε, να κάνουμε τις αντιπλημμυρικές εργασίες μέσα στους οικισμούς από όπου διέρχονται οι αυτοκινητόδρομοι».

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός για το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων τονίζοντας: «Να σας πω επειδή το 2017 δεν έχει τελειώσει, έχουμε λίγες μέρες ακόμη, ότι την Τετάρτη βγαίνει στον αέρα ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, που αφορά όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και είναι μια από τις δεσμεύσεις τις δικές μας, είναι η δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό ότι για να ολοκληρωθούν για μας οι αυτοκινητόδρομοι σημαίνει ότι έχουμε ένα δίκαιο και σύγχρονο σύστημα διοδίων και θα κάνουμε αυτό το διαγωνισμό. Προβλέπεται η ολοκλήρωσή του στο τέλος του 2018 με αρχές του 2019 και η πλήρη λειτουργία του».

Όσον αφορά στις σιδηροδρομικές υποδομές ανέφερε ότι για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για τις μεγάλες υποδομές μέσα στο 2018 θα τρέξουν πρώτα και κύρια οι σιδηροδρομικές υποδομές. Ολοκληρώνονται οι δοκιμές στο πρώτο τμήμα μέχρι το Λιανοκλάδι στην Τιθορέα και μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί όλο το τμήμα για να έχουμε επιτέλους μια διπλή γραμμή ηλεκτροδοτούμενη από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επισκέφθηκε και τη γέφυρα της Διάβας στο Δήμο της Καλαμπάκας.

ΑΠΕ

Back to top button