Καστοριάτελευταίες ειδήσειςφωτορεπορτάζ

Η επανασύσταση της Φιλαρμονικής του Δήμου Καστοριάς (παρουσίαση – σειρά φωτογραφιών και βίντεο)

Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς, το τρέχων έτος 2017, μαζί με τον αρχιμουσικό της κ. Ιωάννη Τσακιρίδη κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την επανασύσταση της Φιλαρμονικής του Δήμου Καστοριάς, η οποία τελεί υπό την διοίκηση του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς μουσικά όργανα και εξοπλισμό κατάφερε με δικές τις ενέργειες να συγκεντρώσει ένα ικανό αριθμό μουσικών οργάνων, διαθέσιμων για τους μαθητές της, επιτυγχάνοντας την δημιουργία ενός πρώτου μουσικού συνόλου, το οποίο θέλουμε να ελπίζουμε ότι εφ’ όσον υποστηριχθεί κατάλληλα από τους τοπικούς φορείς, θα αποτελέσει τις σταθερές βάσεις για την δημιουργία μιας αξιόλογης και μεγάλης φιλαρμονικής, ικανής να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου μας.
     Την εορταστική περίοδο παραμονής των Χριστουγέννων, το μουσικό σύνολο της Φιλαρμονικής, επισκέφθηκε φορείς και τοποθεσίες της Καστοριάς παρουσιάζοντας χριστουγεννιάτικα μουσικά τεμάχια, δημιουργώντας εύθυμη και θετική ατμόσφαιρα με την παρουσία της. Οι νέοι μουσικοί της φιλαρμονικής κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, πραγματικά αξιέπαινη, αφιερώνοντας χρόνο από τις ασχολίες και υποχρεώσεις τους, για να παρακολουθούν τα μαθήματα και τις δοκιμές του συνόλου με μεγάλο ενδιαφέρον για μάθηση και συμμετοχή.
     Η Ακαδημία μας θα συνεχίσει την προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία της Φιλαρμονικής του Δήμου μας, ώστε σύντομα να έχει την δυνατότητα να συμμετέχει και σε άλλες εκδηλώσεις της Καστοριάς, όντας ένα ενεργό ορχηστρικό μουσικό σύνολο, χρήσιμο για τον τόπο μας, δημιουργώντας μια ουσιαστική παραγωγική δομή παιδείας και πολιτισμού.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κλαζίδης

Καστοριά, 23/12/2017 Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο (Έδρα Φιλαρμονικής) 
Κούρδισμα (συγχρονισμός) τονικότητας των μουσικών οργάνων στον χώρο της Φιλαρμονικής
 Οι τυμπανιστές της Φιλαρμονικής, Παναγιώτης Ζήσης (Γκραν-Κάσα) μαθητής του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς, Πέτρος Μάνθος και Δημήτρης Μαρίνος (Ταμπούρο)

 

Μαρία Τρικαλιάρη και Έλλη Ζησιάδου στο μουσικό όργανο Άλτι-Κόρνο Εb

 

 Ραφαλένα Γάκη και Χρυσαυγή Τουτσογλίδου (μαθήτρια στο Μουσικό Σχολείο Καστοριάς) στο μουσικό όργανο Βαρύτονο.

 

Ο μαθητής της Φιλαρμονικής στο μουσικό όργανο Ελικών (Τύπος Τούμπας) Ραφαήλ Σωτηρίου. Το εν λόγω μουσικό όργανο αριθμεί 90 έτη ζωής και είναι κατασκευασμένο στην Βοημία. Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην προπολεμική φιλαρμονική της Καστοριάς του Βασίλειου Δόικου την δεκαετία του 1930. Λόγω έλλειψης μουσικών οργάνων και εξοπλισμού ξαναχρησιμοποιήθηκε εν έτη 2017 
Γρηγόρης Πετρίδης και Άγις Βλάχος (μαθητής του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας), στο Σαξόφωνο Άλτο
 Γιώργος Ζιάμος (Κλαρινέτο) και Γιώργος Κώττας (Τρομπέτα), μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς

 

 Λεωνίδας Χαριζάνος (κύμβαλα), Νικόλαος Αντωνιάδης και Ελέντη Αντωνιάδου (Άλτι-Κόρνο Εb) 

 

Καστοριά, 23/12/2017 Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο (Έδρα Φιλαρμονικής) 
Κούρδισμα (συγχρονισμός) τονικότητας των μουσικών οργάνων στον χώρο της Φιλαρμονικής

 

 

Κωνσταντίνος Κώττας (μαθητής Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας) και Γεράσιμος Δόκαλος (μαθητής Μουσικού Σχολείου Καστοριάς) στο μουσικό όργανο της Τρομπέτας

 

Καστοριά, 23/12/2017 Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο (Έδρα Φιλαρμονικής) 
Κατά τη διάρκεια δοκιμής της Φιλαρμονικής

 

 

 

Καστοριά, 23/12/2017 Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο (Έδρα Φιλαρμονικής) 
Ο Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Καστοριάς κ. Ιωάννης Τσακιρίδης, κατα τη διάρκεια της δοκιμής διευθύνοντας το μουσικό σύνολο

 

 

Οι μαθητές της Φιλαρμονικής επιβιβάζονται στο minibus του Δήμου Καστοριάς, το οποίο και εξυπηρέτησε άριστα τις μετακινήσεις της Φιλαρμονικής. Ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Λάζαρο Ζήση για την παραχώρησή του καθώς και τον οδηγό του κ. Γρηγόρη Κώττα για την συνεισφορά τους στο έργο της Φιλαρμονικής

 

Μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο, λίγο πριν την επίσκεψη στον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή

 

 

 

 

 

 

Καστοριά, 23/12/2017 Δημαρχείο Καστοριάς, Γραφείο Δημάρχου
 Ο Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Καστοριάς κ. Ιωάννης Τσακιρίδης μαζί με τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Σωκράτη Λιάνο, την Γραμματέα του Γραφείου Δημάρχου κ. Βούλα Κοκκαλένιου, την Επιστημονική Συνεργάτιδα του Δήμου κ. Μαριάννα Ιατρίδου και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Ευάγγελο Στεργιόπουλο, μετά από την λήξη του χριστουγεννιάτικου μουσικού προγράμματος της Φιλαρμονικής.

 

 

 

 ‘

 

Τα δύο μουσικά όργανα των μαθητριών της Φιλαρμονικής, της Έλλης Ζησιάδου και της Μαρίας Τρικαλιάρη, αποτελούν δωρεά καστοριανού ομογενή διαμένοντα στον Καναδά, τον οποίο και ευχαριστούμε, παρότι προτίμησε ο ίδιος να παραμείνει ανώνυμος. Τα δύο Αλτι-Κόρνα αγγίζουν την αξία των 3000€! Ευελπιστούμε και άλλοι συμπολίτες μας να ευαισθητοποιηθούν και να στηρίξουν την προσπάθειά μας καθώς έχουμε μεγάλη έλλειψη σε μουσικά όργανα και εξοπλισμό.

 mandakasis-academy.blogspot.gr 

 

 

One Comment

  1. Συγχαρητήρια στον αρχιμουσικό συμπολίτη μας, στον Δήμαρχο Καστοριάς και σε κάθε άλλο παράγοντα που συνέδραμαν και πίστεψαν στο όραμά του και σε όλους όσους τον συμπαραστάθηκαν. Ελπίζουμε οι εύποροι συμπολίτες μας να βοηθήσουν υλικά και οι λιγότερο εύποροι ηθικά στην δημιουργία μιας πολιτισμικής δράσης που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Οι φορείς και οι επαγγελματίες ας συνδράμουν και αυτοί με τον τρόπο τους, να εξοπλισθεί ή φιλαρμονική με τα απαραίτητα μουσικά όργανα, στολές και ότι άλλο χρειάζεται και θα είναι η αποδοτικότερη επένδυση, για μουσική παιδεία, τουριστική αξιοποίηση, πολιτισμικό κεφάλαιο κλπ., στην πόλη μας, που έχει ανάγκη κυρίως τώρα, τέτοιου είδους στρατηγικής σημασίας επιλογές. Μπράβο και στους μικρούς και μεγάλους μουσικούς της φιλαρμονικής, που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα υπό αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Back to top button