Ελλάδα

Γκρέμισαν το σπίτι του Καζαντζάκη και έφτιαξαν πάρκινγκ;

 

Εδώ και λίγες μέρες, (26/12/2017) αναπαράγεται η είδηση πως «Γκρέμισαν το σπίτι του Καζαντζάκη και στη θέση του έφτιαξαν πάρκινγκ». Είναι αλήθεια;

Όλα ξεκίνησαν την 26η Δεκ. 2017, όταν ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης δημοσίευσε στο facebook μια φωτογραφία του πάρκινγκ και την συνόδευσε με το παρακάτω κείμενο: «Εδώ ήταν κάποτε το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο. Το γκρέμισαν για να κάνουν πάρκινγκ. (Τα σχόλια δικά σας)».

 

Δεκάδες ιστοσελίδες αναδημοσίευσαν την παραπάνω ανάρτηση και το διαδίκτυο γέμισε με αγανακτισμένους να φωνάζουν «ντροπή», για το γκρέμισμα του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο μεγάλος λογοτέχνης.

Όμως δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν. Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με το Μουσείο Καζαντζάκη, το Δήμο Ηρακλείου και την Πολεοδομία για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο συγκεκριμένο οικόπεδο, στην οδό που φέρει το όνομα του Καζαντζάκη υπήρχε παλιά το σπίτι που γεννήθηκε. Το σπίτι αυτό είχε πουληθεί και έπαθε τεράστιες ζημιές στο Β παγκόσμιο πόλεμο από βομβαρδισμό. Ο Νίκος Καζαντζάκης κάποια στιγμή την δεκαετία του 50, λίγο πριν πεθάνει ενδιαφέρθηκε να το αγοράσει αλλά δεν τα κατάφερε γιατί ο νέος ιδιοκτήτης ζητούσε ένα εξωφρενικό ποσό.
[Τα σπίτια που αγάπησε ο Νίκος Καζαντζάκης κι η ανεκπλήρωτη επιθυμία]

 

Ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιάδης τοποθέτησε αναμνηστική πλάκα το 1955 ή το 1956. Το σπίτι που γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης γκρεμίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 50. Σύμφωνα με την Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, το σπίτι γκρεμίστηκε το 1956. Άλλες πηγές αναφέρουν πως ότι είχε απομείνει από το βομβαρδισμό, γκρεμίστηκε μετά το θάνατο του Καζαντζάκη, δηλαδή το 1958 ή το 1960. Ο νέος ιδιοκτήτης έχτισε καινούργιο σπίτι στο οικόπεδο που υπήρχαν τα χαλάσματα και σε αυτό το νέο σπίτι συνέχισε να υπάρχει η αναμνηστική πλάκα.

 

[Το σπίτι που γεννήθηκε ο Καζαντζάκης, μετά τους βομβαρδισμούς των Γερμανών]

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από το Μουσείο του Νίκου Καζαντζάκη και το Δήμο Ηρακλείου, το σπίτι που χτίστηκε στο οικόπεδο όπου υπήρχε το πατρικό του Καζαντζάκη, ξαναπουλήθηκε και το γκρέμισαν τουλάχιστον πριν μια δεκαετία. Στη θέση του υπάρχει το πάρκινγκ που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Συνοψίζουμε:
1. Το σπίτι που γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης γκρεμίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 50
2. Το νέο σπίτι που ανεγέρθηκε στο οικόπεδο, γκρεμίστηκε τουλάχιστον μια δεκαετία πριν.
3, Το ανοιχτό πάρκινγκ δεν είναι νέο και υπάρχει τουλάχιστον από το 2011 όπως μπορούμε να δούμε στο street view

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο ισχυρισμός πως γκρέμισαν το σπίτι του Καζαντζάκη για να κάνουν πάρκινγκ δεν είναι αληθής.

 ellinikahoaxes.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button