Κόσμος

Χρυσές Σφαίρες 2018: Oι μεγάλοι νικητές

 

Με το θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων να αποτελεί το κυρίαρχο στίγμα μιας βραδιάς που τα είχε όλα αλλά κυρίως το μυαλό και την καρδιά σε όσα συμβαίνουν στο Χόλιγουντ τους τελευταίους μήνες, απονεμήθηκαν οι Χρυσές Σφαίρες

Γιάννης Γκροσδάνης
Το μαύρο κυριάρχησε στο φετινό κόκκινο χαλί των Σφαιρών, καθώς όλοι και όλες οι σταρ της αμερικάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας αποφάσισαν με αυτό τον συμβολικό τρόπο και σύνθημα Time’s Up να διαμαρτυρηθούν και να αναδείξουν το επίμαχο ζήτημα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και των ανισοτήτων ενώ δεν έλειψαν οι δυναμικές δηλώσεις και τα σχόλια στον χώρο των social media καθώς αρκετοί δημοφιλείς ηθοποιοί εκμεταλλεύτηκαν τα μέσα ώστε να αναδείξουν το ζήτημα αυτό με φωτογραφίες και βίντεο που εξηγούσαν γιατί θα πρέπει να σταματήσουν οι φυλετικές ανισότητες και τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης.
Η Ένωση Ανταποκριτών πιάνοντας τον παλμό της βραδιάς από την αρχή απέφυγαν τις ακρότητες και τις υπερβολές σε ότι αφορά τον εορτασμό των 75χρονων των Σφαιρών ενώ κάποιες από τις επιλογές των μελών της σε ότι αφορά τα βραβεία και τους νικητές δείχνουν να ενισχύουν την γενικότερη ανησυχία που υπάρχει στο Χόλιγουντ γύρω από το επίμαχο θέμα. Ακόμη και ο Σεθ Μέγιερ από την πρώτη κιόλας ατάκα του έδειξε ποιο ήταν το θέμα της βραδιάς καλωσορίζοντας τις κυρίες «και τους εναπομείναντες κύριους.

 

Είμαστε στο 2018, η μαριχουάνα είναι επιτέλους νόμιμη και η σεξουαλική παρενόχληση όχι! Για τους άντρες υποψήφιους, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα ακούσουν το όνομά τους και δεν θα τρομάξουν. Ίσως θα έπρεπε να είναι μια γυναίκα στην σκηνή απόψε, αλλά είμαι ένας άντρας που δεν έχει καθόλου δύναμη στο Χόλιγουντ.» Και φυσικά είναι αυτονόητο ότι αρκετές από τις ευχαριστήριες ομιλίες της βραδιάς κυρίως από την πλευρά των γυναικών νικητριών ειχαν έστω μια μικρή αναφορά τιμώντας το γυναικείο κίνημα και τις γυναίκες που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημα τους και να μιλήσουν. Σε ότι αφορά τους νικητές της βραδιάς τα πράγματα δείχνουν κάπως μοιρασμένα με τις Τρείς Πινακίδες έξω από το Έμπονι στο Μιζούρι του Μάρτιν Μακ Ντόνα να αναδεικνύονται ως η ταινία της βραδιάς κερδίζοντας 4 Σφαίρες ανάμεσα στις οποίες την Σφαίρα Καλύτερης ταινίας (δράμα) και Α γυναικείου ρόλου για την Φρνασις Μακ Ντόρμαντ.
Κάποιες επιλογές της βραδιάς είχαν και το στοιχείο της έκπληξης όπως πχ. η νίκη του Φατιχ Ακίν στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας με το In the Fade, ταινία που μιλάει για το θέμα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ή το πως ο Σαμ Ροκγουελ ξεπέρασε το φαβορί Γουίλεμ Νταφόε στον Β’ άνδρικό ρόλο κερδίζοντας την αντίστοιχη Σφαίρα Β’ ανδρικού. Ο Γκάρι Ολντμαν βρίσκεται επίσης ανάμεσα στους μεγάλους νικητές της βραδιάς δείχνοντας ότι η ερμηνεία του ως Τσόρτσιλ στο Darkest Hour είναι μέχρι στιγμής ένα από τα πιο δυνατά φαβορί της οσκαρικής κούρσας.
Στις κωμωδίες τα πράγματα δείχνουν ακόμη πιο μοιρασμένα με τις ταινίες Lady Bird της Γκρέτα Γκέργουικ και Disaster Artist του Τζειμς Φρανκο να είναι οι νικητές της απονομής. Τέλος στα τηλεοπτικά το Big Little Lies ήταν χωρίς αμφιβολία η σειρά που ξεχώρισε περισσότερο από κάθε άλλη δίνοντας και εδώ με τις επιλογές της ένα ξεκάθαρο συμβολικό περιεχόμενο σε σχέση με την κακοποίηση των γυναικών, θέμα που έτσι κι αλλιώς αναδεικνύει η σχετική μίνι σειρά με έξοχο τρόπο.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ:

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΡΑΜΑ

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ/ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Lady Bird

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Coco

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑ

Gary Oldman, Darkest Hour

Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑ

Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ/ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

James Franco, The Disaster Artist

Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ/ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Saoirse Ronan, Lady Bird

Β΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ

Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Β΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ

Allison Janney, I, Tonya

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Guillermo del Toro, The Shape of Water

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΚΟΡ

The Shape of Water

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ

In the Fade

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

The Greatest Showman – ‘This Is Me’

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

The Handmaid’s Tale

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

The Marvelous Mrs. Maisel

Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ/ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Aziz Ansari – Master of None

Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ/ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Rachel Brosnahan – The Marvelous Mrs. Maisel

Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Sterling K. Brown, This is Us

Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Elisabeth Moss, The Handmaid’s Tale

Α΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ

Ewan McGregor – Fargo

Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ

Nicole Kidman – Big Little Lies

Β΄ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Alexander Skarsgard – Big Little Lies

Β΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Laura Dern – Big Little Lies

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

Big Little Lies

Back to top button