Καστοριά

Δύσκολες οι φετινές γιορτές για την τοπική αγορά (ρεπορτάζ)

 

Η εορταστική περίοδος με τα γλέντια, τα καρναβάλια και τα ρεβεγιόν αποτελεί πλέον παρελθόν και οι πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητά τους

Της Χρύσας Κοσμίδου

Από την άλλη μεριά, ήταν μια δύσκολη περίοδος με πολλή δουλειά και με συνεχόμενο ωράριο- συμπεριλαμβανομένων και των Κυριακών-  για τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους των εμπορικών καταστημάτων.

Πώς μεταφράστηκε όμως σε αριθμούς  η εορταστική περίοδος για την αγορά της Καστοριάς; Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις; Οι ηλεκτρονικές αγορές είναι ικανές να “διαλύσουν”  την τοπική αγορά;

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς  (Ε.Σ.Κ.) Ευάγγελο Πανταζή η τοπική αγορά περίμενε με αγωνία τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ώστε να κινηθεί με έντονους καταναλωτικούς ρυθμούς «Αυτή ήταν άλλωστε η προσδοκία των συναδέλφων. Ωστόσο, με εξαίρεση 2-3 ημερών, όλες οι υπόλοιπες ημέρες δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το οποίο περιμέναμε. Με το δεδομένο αυτό, η εορταστική περίοδος κύλησε πολύ χαλαρά. Μόνο κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπήρχε υψηλή κινητικότητα».

Τα ποσοστά αγορών κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, εάν όχι χειρότερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Με βάση την έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας  (Ε.Σ.Ε.Ε.)  φαίνεται πεντακάθαρα κυρίως στις επαρχιακές πόλεις ότι η αγορά κινήθηκε σε πτωτικά επίπεδα. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές σημειώθηκε πτώση ακόμα και 15 με 20%.

Ξεκίνησε η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων

Αμέσως μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου, ξεκίνησε η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων για το 2018 και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου «Μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες, ελπίζουμε να δούμε αύξηση στην κινητικότητα εντός των καταστημάτων μας», σημείωσε ο κ. Πανταζής.Τα ποσοστά των εκπτώσεων στην αγορά της Καστοριάς κυμαίνονται από 30 έως και 50% και δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πραγματοποιήσει μια έρευνα αγοράς.

Η έναρξη των εκπτώσεων, όπως προαναφέρθηκε έκανε πρεμιέρα αμέσως μετά από το τέλος των εορτών. Σε αυτή την παράμετρο ίσως οφείλεται το γεγονός ότι οι καταναλωτές πραγματοποίησαν με φειδώ τις αγορές τους κατά τις προηγούμενες εβδομάδες «Πράγματι αποτελεί μια αιτία. Στην νομοθεσία όμως αναφέρεται ξεκάθαρα  πως οι εκπτώσεις πρέπει να ξεκινήσουν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου», ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Κ. και συνέχισε λέγοντας πως «με τη λογική αυτή λοιπόν, κάποιοι από τους καταναλωτές προφανώς έδωσαν μια αναβολή στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούσαν  τις αγορές τους».

 orizontespress.gr

 

 

Back to top button