Κόσμος

‘Λευκός καπνός’ στο Βερολίνο: Μέρκελ και Σουλτς έλαβαν εντολή για τον ‘μεγάλο συνασπισμό’

 

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν η Ευρώπη και οι αγορές την επίτευξης συμφωνίας για άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο Βερολίνο, ενώ έρχονται στη δημοσιότητα οι πρώτες πληροφορίες για τη συμφωνία των κομμάτων  

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσαν ότι έλαβαν από τα ανώτατα όργανα των κομμάτων τους εντολή για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Προτείνουμε το κόμμα μας να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης…Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση της Ευρώπης με τη Γαλλία», δήλωσε η Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έφθασαν ομοφώνως σε συμφωνία για να χορηγήσουν στην ηγεσία του κόμματος εντολή διαπραγμάτευσης σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Το κεφάλαιο του κειμένου της συμφωνίας για την Ευρώπη αποτελεί απάντηση στις προτάσεις του Παρισιού για την ενίσχυση της Ευρώπης.

Συμφωνία για περιορισμό του αριθμού των προσφύγων

Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν στον περιορισμό στις 200.000 των αιτούντων άσυλο που θα φθάνουν στη Γερμανία ετησίως, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας.

«Οι αριθμοί της μετανάστευσης (περιλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, των ατόμων που εμπίπτουν στην επανένωση των οικογενειών, στην επανεγκατάσταση και αφαιρώντας όσους εγκαταλείπουν τη χώρα) δεν θα ξεπερνούν τους 180.000-220.000 ετησίως», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας , το οποίο εγκρίθηκε έπειτα από 24ωρες διαπραγματεύσεις από τους ηγέτες των δύο χριστιανικών ενώσεων και των σοσιαλδημοκρατών.

Η θέσπιση των ορίων αυτών καλύπτει τις θέσεις των χριστιανοδημοκρατών της Αγγελα Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι το έγγραφο εργασίας προβλέπει ένα μικρό περιθώριο ευελιξίας προς τα επάνω.

Ταυτόχρονα, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε έναν σημαντικό περιορισμό της επανένωσης των οικογενειών θέτοντας ανώτατο όριο στα 1.000 άτομα που θα μπορούν να το ζητήσουν κάθε μήνα.

Πρόκειται επίσης για μία ρύθμιση που καλύπτει μάλλον τις θέσεις των συντηρητικών παρά των σοσιαλδημοκρατών.

Οι ηγέτες των CDU,CSU και SPD συμφώνησαν επίσης να θεσπίσουν νέους όρους στην υποδοχή των προσφύγων και ειδικότερα να μην προβλέπεται πλέον η συστηματική χορήγηση οικονομικής βοήθειας, αλλά αυτή να αντικαθίσταται κατά περιπτώσεις από υλική βοήθεια.

Η μεταναστευτική πολιτική ήταν το κύριο θέμα διαφωνίας ανάμεσα στα κόμματα σε μία χώρα όπου η άκρα δεξιά ενισχύθηκε θεαματικά στις τελευταίες εκλογές εκμεταλλευόμενη τη λαϊκή δυσαρέσκεια τμήματος της κοινής γνώμης μετά την είσοδο άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων από το 2015.
Συνεργασία με τη Γαλλία για ενίσχυση της ευρωζώνης

Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν να «ενισχύσουν» και να «μεταρρυθμίσουν» την ευρωζώνη μαζί με την Γαλλία για να την καταστήσουν περισσότερο ανθεκτική στις κρίσεις, σύμφωνα με το κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας.

«Επιθυμούμε, σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία, θα ενισχύσουμε αποτελεσματικά και να μεταρρυθμίσουμε την ευρωζώνη» , ώστε να είναι ικανή «να αντισταθεί καλύτερα στις κρίσεις», αναφέρεται στο συμβιβαστικό κείμενο το οποίο έγινε αποδεκτό από τις τρεις πλευρές κατά τη διάρκεια των 24ωρων διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο.

Ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, η συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό των προσφύγων στους 200.000 ετησίως και ορίζει ότι 1.000 άνθρωποι μηνιαίως θα επωφελούνται από τις ρυθμίσεις για την επανένωση των οικογενειών.
Σε υψηλό τριετίας το ευρώ

To ευρώ σκαρφάλωσε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, καθώς η ανακοίνωση της συμφωνίας έδωσε νέα ώθηση στο ράλι του ευρώ, το οποίο καθοδηγείται από τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης της τεράστιας νομισματικής στήριξης που παρέχει στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Στις αρχές της συνεδρίασης της αγοράς στο Λονδίνο, το ευρώ αυξήθηκε 0,7% στα 1,2120 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015. Αν υπολογισθεί και η χθεσινή ημέρα, το κοινό νόμισμα ανατιμήθηκε κατά 1,4% που είναι η καλύτερη διήμερη επίδοσή του από πέρυσι τον Αύγουστο.

Χθες, τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της μπορεί να επανεξετάσουν την επικοινωνιακή πολιτική τους στις αρχές του 2018, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι ετοιμάζονται να μειώσουν το μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα νομισματικής στήριξης της κεντρικής τράπεζας.

news247.gr

 

 

Back to top button