Καστοριά

Ο Κοσμάς Βαρσάμης για την ονομασία των Σκοπίων

Το ακανθώδες πρόβλημα του Μακεδονικού και της ονομασίας του γειτονικού κράτους είναι πάλι στην επικαιρότητα. Πρόβλημα που ταλανίζει την πατρίδα μας στην ουσία εδώ και δεκαετίες.
Η ιστορική αλήθεια για το όνομα, τα σύμβολα και τα ιστορικά πρόσωπα που την διαμόρφωσαν είναι μια.
Η παραχάραξη και οικειοποίηση αυτού του κομματιού της Ελληνικής ιστορίας από τους γείτονες τις τελευταίες δεκαετίες, στα πλαίσια της διαμόρφωσης ενός νέου εθνικού αφηγήματος για την δημιουργία ενός νέου έθνους, είναι απαράδεκτη.
Εξίσου απαράδεκτη είναι η προσπάθεια καλλιέργειας αλυτρωτικών βλέψεων από θερμοκέφαλους της γειτονικής χώρας.
Ο ρόλος της χώρας μας όμως είναι να καλλιεργήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με όλους, όντας και η ισχυρότερη χώρα στην περιοχή και η μόνη μέλος της Ευρωζώνης (παρά την οικονομική της κρίση) , διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα εθνικά της δίκαια και συμφέροντα.
Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί περίπλοκα είναι τα δεδομένα των σχέσεων και των επιδιώξεων των χωρών της περιοχής , αλλλά και τα στρατηγικά συμφέροντα τρίτων ισχυρών χωρών.(πχ στο ενεργειακό κλπ).
Υπάρχουν καθαρές κόκκινες γραμμές για εμάς και σίγουρα αφορούν την ιστορία ,τα σύμβολα, την καλλιέργεια αλυτρωτικών βλέψεων .
Στο ονοματολογικό αν υπάρξει συμφωνία (σίγουρα ιστορικά επώδυνη για εμάς) η μόνη πρόταση που μπορεί να συζητηθεί πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό. Όλες οι άλλες ανοίγουν πιθανή κερκόπορτα αλυτρωτισμού από θερμοκέφαλους των Σκοπίων στο μέλλον.
Οι πολιτικές δυνάμεις με σοβαρότητα στο τέλος να αποφασίσουν μακρυά από καιροσκοπισμούς και προασπίζοντας την εθνική ενότητα.
Προσωπικά για εμένα, στο ζήτημα για το οποίο δεν κρύβω την προσωπική μου ευαισθησία ο διαφαινόμενος συμβιβασμός ( αν υπάρξει) θα είναι πιστεύω ιστορικά δύσκολα διαχειρίσιμος στο μέλλον.

Κοσμάς Βαρσάμης

 

 

4 Comments

  1. Διάβασα την άποψη του κ. Βαρσάμη, δυστυχώς δεν τον γνωρίζω, αν και αυτό δεν έχει σημασία,το πρόβλημα δεν το κατέχει η κρύβεται πίσω από κομματικό σχηματισμό.
    Μία είναι η αλήθεια ,όλα τα άλλα είναι προφάσεις για άσχετους, το όνομα είναι δευτερεύον το κύριο είναι ότι γίνεται προσπάθεια για επισημοποίηση μιας εθνικής οντότητας που δεν υπήρξε ιστορικά ποτέ. Εθνική οντότητα και γλώσσα ανύπαρκτη ιστορικά, σε αυτά οφείλει να έχει κόκκινες γραμμές η Χώρα μας και όλα τα πολιτικά κόμματα.
    Κάτοικοι της Μακεδονίας μπορούν να ονομασθούν, σε καμία περίπτωση όμως έθνος μακεδονικό , γλώσσα μακεδονική και δημοκρατία της Μακεδονίας με οποιοδήποτε προσδιορισμό η συνθετικό.

    1. Αχ αυτή η συναισθηματική προσέγγιση, που μας στοίχισε Ανατολική Θράκη, περιοχή Σμύρνης και Κύπρο. Το καλύτερο είναι να ονομαστούν Δημοκρατία παλαιάς Παιονίας ή όπως διαφορετικά θέλουνε χωρίς να εμπεριέχεται η λέξη Μακεδονία.Είναι εφικτό; Εδώ και 3 γενιές μαθαίνουν ότι είναι μακεδόνες. Πάνω από 130 χώρες τους αποκαλούν σκέτο Μακεδονία. Εμείς τους αποκαλούμε “Πρώην….ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”. Εμείς οι τωρινοί φανατικοί. Πιστεύει κανείς ότι είναι εφικτό;. Μήπως να επικεντρωθούμε σε πιο σοβαρές λεπτομέρειες, όπως αλυτρωτισμός, διδασκαλία ιστορίας στα σχολεία τους, αγάλματα και ονομασίες αεροδρομίων και συνταγματικές διορθώσεις; Η περιοχή που κατοικούν σήμερα ήταν τμήμα της μακεδονίας όπως και η δική μας. Το “η μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική”, “πάλι με χρόνια με καιρούς….” και άλλα τέτοια ευτράπελα πρώτον υποκρύπτουν αλυτρωτισμό, δεύτερον είναι στη σφαίρα του φανταστικού και τρίτον, μη χάσουμε κι άλλα. Ο υπερεθνικισμός πάντα κακό έκανε και όχι μόνο στη χώρα μας. Για τους επενδυτές στη γείτονα χώρα Έλληνες υπάρχει πρόβλημα ονομασίας; Υπάρχει πατρίδα; Τέλος να πω ότι άλλοι αποφασίζουν στην πραγματικότητα και ίσως είναι εκτός χώρας. Εμείς μόνο να ευχηθούμε μπορούμε και να μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για διαπραγμάτευση και υπάρουν κυρίως συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων.

  2. Δε μας λες τι όνομα να πάρουν όμως, γιατί; Για να μη σε διαγράψουν;
    Σήμερα όλοι θα πάρουν θέση, είτε θέλουν είτε όχι. Σύνθετη Μακεδονία ή να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία.
    Εμείς λέμε όχι να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία, εσύ;

  3. ΌΧΙ λέξη Μακεδονία, ποτέ και πουθενά, όποιος εκχωρήσει όνομα, εκχωρεί γη, και μετά θα ανοίξει ο δρόμος για τσαμουριά και Θράκη και πάει λέγοντας. Οποιος υπογράψει να δωθεί το όνομα είναι προδότης, να τα μαζέψει και να φύγει, αλλιώς θα δεις τι έχει να γίνει!

Back to top button