Ελλάδα

Στη νέα ψηφιακή εποχή χωράνε πάνω από 1.300 ραδιοφωνικοί σταθμοί

«Σε λίγους μήνες έχουν γίνει πολλά, τους επόμενους θα γίνουν περισσότερα», είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς με συνέντευξη του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Ο υπουργός τονίζει πως πλέον τα κανάλια θα λειτουργούν με διαφάνεια και θα διασφαλίζουν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης και μάλιστα σε υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις.

Στο επίσης σημαντικό θέμα της μετάβασης στο ψηφιακό ραδιόφωνο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως μέσα στο 2018 ο ραδιοτηλεοπτικός τομέας περνά στο σύνολό του στο πεδίο της νομιμότητας. «Με τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, που θα γίνει σταδιακά, θα αλλάξει οριστικά η έννοια του ραδιοφώνου, θα βελτιωθεί η ποιότητα ακρόασης, θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς το κοινό, θα μειωθεί κατά πολύ η εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τους πομπούς», δηλώνει ο κ. Παππάς.

Στα θέματα γενικής πολιτικής και τα προαπαιτούμενα ειδικότερα, ο κ. Παππάς σημειώνει στο Πρακτορείο, πως αρκετά από τα αυτά «δεν θα αποτελούσαν πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας σε περίπτωση μη επιτροπείας. Όμως, οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης -και ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης- είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη αποτυχίας των ίδιων. Όσων δηλαδή ζητούσαν ‘τόσα κι άλλα τόσα μέτρα’ σε κάθε αξιολόγηση. Αυτό που πραγματικά ενοχλεί όσους εκφράζουν ενστάσεις και υιοθετούν εντάσεις είναι πως επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης μπήκε τέλος στις παράλογες απαιτήσεις», επισημαίνει.

Πάντως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αφήνει αιχμές και για τη στάση του ΚΚΕ, δηλώνοντας «πως ορισμένες αντιδράσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και ως επικοινωνιακού χαρακτήρα».

Ο Νίκος Παππάς αναφορικά με τους πλειστηριασμούς επαναλαμβάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «αυτό που πρέπει να κρατήσει ο κόσμος είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, η πρώτη λαϊκή κατοικία είναι ασφαλής».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τονίζει πως τα τελευταία τρία χρόνια όχι μόνο γιατρεύονται οι πληγές που άνοιξαν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας από 2010 έως το 2015, αλλά δρομολογείται και μια καθαρή από νέα μέτρα έξοδος της χώρας από τη σκληρή επιτροπεία.

Και παράλληλα στέλνει μήνυμα πως «εδώ και τρία χρόνια σχεδιάζεται και υλοποιείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία ανοίγει πόρτες, χτίζει συμμαχίες, αναβαθμίζει τη θέση της χώρας ως εταίρου και ισχυρού παίκτη στην ευρύτερη περιοχή».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί και θα κατακτήσει την επόμενη εκλογική νίκη, για να παγιωθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης», καταλήγει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Παππάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Η χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών μπαίνει πλέον στην τελική της ευθεία. Είναι αρκετό το γεγονός αυτό για τη ρύθμιση του τοπίου και το τέλος των παθογενειών δεκαετιών; Ποιες θεωρείτε κρίσιμες παρεμβάσεις συνολικά στο χώρο των ΜΜΕ;

Απ.: Η χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών είναι από τις πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν και μάς οδηγούν στη νομιμότητα. Η κατάθεση φακέλων εκ μέρους των υποψήφιων καναλαρχών είναι φυσικά θετική, αν και απογοητεύτηκαν όσοι ζητούσαν απεριόριστο αριθμό αδειών. Με την άμεση και άρτια ολοκλήρωση των διαδικασιών από το ΕΣΡ -διαδικασιών που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήθελε να ανοίξει, για προφανείς λόγους- θα γίνει απολύτως ξεκάθαρο πως η χρήση δημόσιων και σπάνιων πόρων του Δημοσίου, όπως το φάσμα, δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και μάλιστα στο «τζάμπα».

Σε λίγους μήνες έχουν γίνει πολλά. Τους επόμενους θα γίνουν περισσότερα.

Πλέον, τα κανάλια θα λειτουργούν με διαφάνεια, θα δίνουν λόγο στην Ανεξάρτητη Αρχή, θα τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Κάθε σταθμός θα απασχολεί 400 εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, θα έχει πρότυπο και εξειδικευμένο πρόγραμμα, θα διατηρεί υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις-τεχνολογικό εξοπλισμό. Αναφορικά με την απασχόληση στον κλάδο, έναν από τους κλάδους που επλήγησαν ιδιαιτέρως, αξίζει να σημειώσω πως αναμένεται να αυξηθεί σύντομα, με βάση το πλαφόν των 400 εργαζομένων και την αυξητική πορεία της διαφημιστικής αγοράς.

Παράλληλα, συνεχίζουμε με καίριες και δυναμικές παρεμβάσεις. Αύριο, Δευτέρα, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση του ψηφιακού ραδιοφώνου και ως τα μέσα του έτους ξεκινά η εφαρμογή του barcode για την ορθή μέτρηση των κυκλοφοριών των εφημερίδων.

Σας υπενθυμίζω ότι έχουμε ήδη κερδίσει την μάχη για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, βάλαμε τάξη στο τοπίο των διαδικτυακών μέσων με τη θέσπιση του Μητρώου Online Media και στηρίζουμε τα Περιφερειακά Μέσα με την επιβολή της υλοποίησης του νόμου -εκ μέρους των φορέων του Δημοσίου- που προβλέπει την κατανομή της κρατικής διαφήμισής κατά 30% υπέρ των μέσων της Περιφέρειας.

Ερ.: Αναφέρατε ότι αύριο, Δευτέρα, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Από όσο γνωρίζουμε, το σχέδιό σας περιλαμβάνει και τη σταδιακή μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Μπορείτε να μας πείτε τι αλλάζει;

Απ.: Μετά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, έρχεται -ως ένα από τα ζητούμενα για να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση, μάλιστα- η χορήγηση αδειών και στα ραδιόφωνα όλης της χώρας. Μέσα στο 2018, δηλαδή, ο ραδιοτηλεοπτικός τομέας περνά στο σύνολό του στο πεδίο της νομιμότητας. Τα προβλήματα που προκύπτουν από την άναρχη ανάπτυξη των FM στη χώρα είναι πολλά. Μεταξύ άλλων, υφίστανται παρεμβολές στις επικοινωνίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), παρεμβολές στους λειτουργούντες ραδιοφωνικούς σταθμούς (μεταξύ τους), άναρχη τοποθέτηση κεραιοσυστημάτων, χωρίς τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων ασφαλείας.

Με τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, που θα γίνει σταδιακά, θα αλλάξει οριστικά η έννοια του ραδιοφώνου, θα βελτιωθεί η ποιότητα ακρόασης, θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς το κοινό, θα μειωθεί κατά πολύ η εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τους πομπούς. Με τη νέα τεχνολογία καθίσταται δυνατό να υποστηριχθεί μεγάλος αριθμός αδειών. Και έτσι να καλυφθεί -μέσα από τις σχετικές διαδικασίες- και το ενδιαφέρον ειδικών ραδιοσταθμών, που λειτουργούν από συγκεκριμένους φορείς.

‘Αλλωστε, στη νέα ψηφιακή εποχή χωράνε πάνω από 1.300 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Χωρίς αλληλοκαλύψεις, χωρίς προβλήματα εκπομπής, χωρίς υποβάθμιση της ποιότητας ακρόασης.

Ερ.: Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κλείνει και τυπικά τον κύκλο της αυστηρής επιτροπείας της χώρας. Πρακτικά τι συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για τη δυναμική της Ελλάδας; Και με δεδομένη την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύεται ο ρόλος μας ως πυλώνας σταθερότητας;

Απ.: Εδώ και αρκετό καιρό η εικόνα της ελληνικής οικονομίας έχει αλλάξει άρδην, το κλίμα έχει αναστραφεί πλήρως. Αυτό δεν είναι μια δική μας αυθαίρετη διαπίστωση, αλλά μια αδιαπραγμάτευτη εικόνα που επιβεβαιώνεται από όλους τους οικονομικούς δείκτες.

Επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 6%, σπάζοντας μάλιστα προς τα κάτω το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ανέργων, και η απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 320.000 θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και έχει εδραιωθεί, καθώς για τρία συνεχή τρίμηνα του 2017 το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε, με το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους να καταγράφει ανάπτυξη 1,3%. Τα μηνύματα για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο της περασμένης χρονιάς είναι θετικότατα. Επίσης, τα επιτόκια δανεισμού έχουν σημειώσει μια εντυπωσιακή πτώση, όχι μόνο για τα δεδομένα της χώρας μας αλλά και σε σχέση με τα επιτόκια που «επιτυγχάνουν» άλλες χώρες.

Με λίγα λόγια, τα τελευταία τρία χρόνια όχι μόνο γιατρεύονται οι πληγές που άνοιξαν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας από 2010 έως το 2015, αλλά δρομολογείται και μια καθαρή από νέα μέτρα έξοδος της χώρας από τη σκληρή επιτροπεία.

Η έξοδος αυτή, που έγινε εφικτή μετά τη «στροφή» και τη διαπραγμάτευση του 2015, δεν θα πρέπει να αποσυνδέεται από την «έξοδο» της Ελλάδας προς τα έξω. Εδώ και τρία χρόνια σχεδιάζεται και υλοποιείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία ανοίγει πόρτες, χτίζει συμμαχίες, αναβαθμίζει τη θέση της χώρας ως εταίρου και ισχυρού παίκτη στην ευρύτερη περιοχή.

Όταν διατηρείς ή και αναβαθμίζεις τις σχέσεις σου με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά αυτές του ευρωπαϊκού Νότου, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τις λοιπές χώρες του αραβικού κόσμου, όταν είσαι σε συνεχή -και πάντα με βάση τα εθνικά συμφέροντα- διάλογο με χώρες με τις οποίες υπάρχουν διαφορές, όταν καταφέρνεις να λειτουργείς ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου, κερδίζεις σε πολλαπλό επίπεδο. Και αυτό το κέρδος το κεφαλαιοποιείς, σε οικονομικό, κοινωνικό, διεθνές επίπεδο.

Στο σύγχρονο κόσμο ανοίγονται νέοι «δρόμοι». Σημαντικότεροι ίσως από τους ίδιους τους «δρόμους» είναι οι «κόμβοι». Και η Ελλάδα επιτυγχάνει την αναβάθμισή της σε έναν παγκόσμιο «κόμβο» εμπορίου, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, κ.ά.

Ερ.:Το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, ωστόσο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, ενώ παράλληλα δέχεστε μια σκληρή αντίσταση από τα αριστερά σας (ΚΚΕ – ΛΑΕ). Μπορείτε να μας πείτε πού εδράζονται αυτές οι έντονες αντιδράσεις, με δεδομένη τη θέση της Κυβέρνησης πως παρά την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το Δημόσιο δεν θα ακολουθήσει επιθετική εισπρακτική πολιτική; Αλλά και τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου πως δεν περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία;

Απ.: Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης -μιας βαθιάς και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, όπως γίνεται μετά το 2015- μπορείς να κερδίσεις πολλά, όχι όλα. Τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν θα αποτελούσαν πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας σε περίπτωση μη επιτροπείας. Όμως, οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης -και ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης- είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη αποτυχίας των ίδιων. Όσων δηλαδή ζητούσαν «τόσα κι άλλα τόσα μέτρα» σε κάθε αξιολόγηση. Αυτό που πραγματικά ενοχλεί όσους εκφράζουν ενστάσεις και υιοθετούν εντάσεις είναι πως επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης μπήκε τέλος στις παράλογες απαιτήσεις. Τίποτα δεν δόθηκε χωρίς αντάλλαγμα και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που και οι θεσμοί υπολόγιζαν.

Ποιος υπολόγιζε ότι μέσα σε μια σκληρή και πολυετή διαπραγμάτευση θα έμπαιναν οι βάσεις για ένα κοινωνικό κράτος χωρίς αποκλεισμούς; Ούτε ως ιδέα δεν πέρναγε από το μυαλό της Νέας Δημοκρατίας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, η μέριμνα για το παιδί, οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, μέσω και της ψηφιοποίησής του, και άλλα.

Για του πλειστηριασμούς αυτό που πρέπει να κρατήσει ο κόσμος είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, η πρώτη λαϊκή κατοικία είναι ασφαλής. Για τις απεργίες, η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης σχετικών αποφάσεων, καθώς το 50%+1 που προβλέπεται αφορά στην απαρτία κατά τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και όχι στη λήψη απόφασης για απεργία, ενώ αποκρούστηκε και το αίτημα για lock οut και οι θέσεις που προωθούσαν κύκλοι της ΝΔ και του ΣΕΒ.

Λοιπές αντιδράσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και ως επικοινωνιακού χαρακτήρα. Η εισβολή σε «ήδη ανοιχτά» γραφεία Υπουργών, με στόχο όχι τη συζήτηση, η οποία είχε προηγηθεί έτσι κι αλλιώς, αλλά τον προπηλακισμό, θα μπορούσε να θεωρηθεί ακατανόητη, αν βεβαίως δεν είχε στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και την καταγραφή των λεκτικών επιθέσεων από τα κινητά τηλέφωνα των παριστάμενων.

Ερ.: Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ώστε τα θετικά οικονομικά μεγέθη να αποτυπωθούν στην κοινωνία. Μπορείτε να μας περιγράψετε το σχέδιο ενίσχυσης της κοινωνίας, καθώς, όπως πολλές φορές έχετε διαμηνύσει, δεν αποτελεί κεντρική επιλογή η επιδοματική πολιτική;

Απ.: Η οικονομία έχει μπει σε μια πορεία ανάκαμψης και εμείς οικοδομούμε με σταθερά και επίμονα βήματα, μέσα από δύσκολες καταστάσεις, τους νέους θεσμούς του κοινωνικού κράτους. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όταν υπάρχουν τα περιθώρια, τα χρήματα και οι δυνατότητες αξιοποιούνται προς όφελος των πολλών.

Σε αυτόν το μακρύ δρόμο, μεταξύ άλλων, ενισχύουμε τη Δημόσια Υγεία, αναβαθμίζουμε την Παιδεία και δημιουργούμε νέες δομές εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, βελτιώνουμε τις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο, μέσα και από την ψηφιοποίηση των φορέων. Αλλάζουμε, συνολικά, την καθημερινότητα.

Την ίδια στιγμή, θωρακίζουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, δίνουμε ευκαιρίες δημιουργίας στη νέα γενιά και παίρνουμε από το χέρι όσους έμειναν στο περιθώριο, ώστε όλοι να συμμετάσχουν -με το ίδιο μερίδιο- στη νέα εποχή, απολαμβάνοντας τους καρπούς των προσπαθειών ετών.

Η Δίκαιη Ανάπτυξη δεν είναι απλό σύνθημα, είναι θέμα Δημοκρατίας. Η λογική της Δίκαιης Ανάπτυξης, που διαπνέει τη δική μας συλλογική προσπάθεια, αντικρούει τη λογική του κ. Μητσοτάκη και των στελεχών του που ισχυρίζονται ότι «η κοινωνική ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση».

Ερ.: Από την αρχή της διακυβέρνησής σας, αποφασίσατε να δώσετε τη μάχη κατά της διαπλοκής και της αδιαφάνειας που σε μεγάλο βαθμό οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Σήμερα σχεδόν τρία χρόνια μετά θα μπορούσατε να κάνετε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων και να μας πείτε εάν ο αγώνας κατά της διαπλοκής έχει συνέχεια;

Απ.: Για να αλλάξει η χώρα χρειάζεται συνεχής αγώνας. Η διαπλοκή είχε βαθιές ρίζες, ρίζες που «πότιζαν», όπως όλοι γνωρίζουμε, συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα. Όσες νίκες κι αν επιτυγχάνονται σε αυτόν τον τομέα σήμερα -κι έχουν επιτευχθεί πολλές, αφού άνοιξαν συρτάρια και ντουλάπες και αποδίδονται ευθύνες για την κατάσταση της χώρας- η τελική επικράτηση θα έρθει μόνο μέσω των επιλογών του λαού. Μόνο αυτός μπορεί να επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα σε ένα σάπιο κατεστημένο, πολιτικό και επιχειρηματικό, το οποίο στην παρούσα φάση «τραυλίζει» και νιώθει το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια του.

Ορισμένοι κάνουν ακόμα και σήμερα τους ανήξερους για την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα πριν από το Γενάρη του 2015. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που θα συναντήσει κανείς σε λίστες φοροδιαφυγής, offshore εταιρείες, σπίτια στο Παρίσι και το Λονδίνο, που δεν ξέρουμε με ποια λεφτά αποκτήθηκαν, κρυφά πόθεν έσχες και τόσα άλλα.

Ερ.: Η κυβέρνηση μέσω της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί και στην οποία αναφερθήκατε νωρίτερα, δημιουργεί συμμαχίες. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχετε και εσείς με κορωνίδα την επίσκεψη στις ΗΠΑ και τις οικονομικές συμφωνίες. Γνωρίζετε ωστόσο πως από τη συμφωνία έως την πράξη υπάρχει απόσταση. Ποτέ να αναμένουμε την επενδυτική έκρηξη στην οποία έχει αναφερθεί και ο υπουργός Οικονομικών;

Απ.: Είναι τέτοια η πρόοδος της οικονομίας μας που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βαίνουμε προς μια περίοδο έντονης κινητικότητας επενδυτικών πρωτοβουλιών από το εξωτερικό. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως μία χώρα η οποία έχει πάρα πολύ σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές και με σχεδόν μηδενική πιθανότητα άσχημων εξελίξεων σε σχέση με τα δημοσιονομικά της.

Σας υπενθυμίζω ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2018, κάτι που έρχεται ως επιστέγασμα των στενών διαχρονικών σχέσεων των δύο χωρών και της υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης μέσα από υποστηρικτικές παρεμβάσεις αλλά και επενδύσεις που πραγματοποιούν αμερικανικές εταιρίες στην χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ερ.: Σε καμία από τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν υπάρχει σημείο συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε η χώρα να βγει μια ώρα νωρίτερα από το σπιράλ της κρίσης;

Απ.: Δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά η ΝΔ, καθώς βλέπουν ότι η πραγματική έξοδος από την κρίση έρχεται όλο και πιο κοντά, επιλέγουν την στρατηγικής της πόλωσης, της ψευδολογίας, των fake news. Και παράλληλα επιλέγουν το δρόμο της εσωστρέφειας, των ακραίων πολιτικών. Όλα αυτά δημιουργούν προσκόμματα στην κοινή προσπάθεια των Ελλήνων.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει την υπογραφή του σε μέτρα, τα οποία ήταν πενταπλάσια από αυτά που εμείς συμφωνήσαμε με τους εταίρους. Ο πρόεδρος της ΝΔ μας κουνάει, όμως, σήμερα -με περίσσιο θράσος- το δάκτυλο, αν και βρίσκει δικαίωση μόνο από τον αντιπρόεδρό του και ένα μέρος των στελεχών του κόμματός του. Με την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσωπούμε διαφορετικά συμφέροντα και κόσμους, εκφράζουμε διαφορετικές ιδεολογίες.

Ερ.: Κάνοντας το «δικηγόρο του διαβόλου» σας ρωτώ πως μπορεί να υπάρξει εθνική γραμμή σε ζητήματα όπως η επίλυση του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ, ή πώς θα μπορούσε η αντιπολίτευση να ψηφίσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου όταν υπάρχει ένα τεταμένο κλίμα και αντιπαραθέσεις για φορολογικούς παραδείσους και σειρά άλλων ζητημάτων;

Απ.: Όσον αφορά το όνομα της γειτονικής χώρας, φαίνεται ότι -σε αυτή τη φάση- το κλίμα είναι πολύ καλό. Πιθανή επίλυση του προβλήματος θα μετατρέψει την Ελλάδα σε «κεντρικό «παίκτη» στα Βαλκάνια, έναν ρόλο που κακώς είχαμε απαρνηθεί. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να στηρίξει μια τέτοια προοπτική, που μόνο θετική μπορεί να είναι για την χώρα. Η χώρα, ως κόμβος τηλεπικοινωνιών και εμπορίου, δεν μπορεί να έχει γυρισμένα τα νώτα της προς καμία κατεύθυνση. Θετικό είναι, πάντως, ότι -όσο περνούν οι μέρες- έρχονται προς τις θέσεις μας πολλές πολιτικές προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου.

Ερ.: Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως το 2019 μπορεί να φέρει μεγάλη εκλογική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Από ποιες παραμέτρους εξαρτάται η εξασφάλιση μιας ακόμα τετραετίας;

Απ.: Ο λαός μας θα κληθεί, με την ολοκλήρωση της θητείας αυτής της κυβέρνησης, να επιλέξει τις πολιτικές δυνάμεις που θα διαχειριστούν τη μεταμνημονιακή εποχή. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα εμπιστευτεί για τη διακυβέρνηση της χώρας τις δυνάμεις που συγκρούστηκαν με το παλιό καθεστώς της χρεωκοπίας, με τις πολιτικές της λιτότητας και της εξαθλίωσης του λαού μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί και θα κατακτήσει την επόμενη εκλογική νίκη, για να παγιωθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, η αποκατάσταση της απασχόλησης και των εισοδημάτων, οι απαραίτητες προοδευτικές αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς.

Το 2019 θα τεθούν σε όλους συγκεκριμένα πολιτικά διλήμματα:

Θα έχουμε στην Ελλάδα μετά την κρίση κοινωνικό κράτος; Ή θα το διαλύσουμε επειδή οι ανισότητες είναι στην ανθρώπινη φύση;

Θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή ή θα τη θεωρούμε ανθρώπινο δικαίωμα;

Θα έχουμε κυβέρνηση των ελλειμμάτων και των περικοπών, ή κυβέρνηση των πλεονασμάτων και της διανομής μερίσματος;

Το 2015 ανοίξαμε έναν δρόμο και θα συνεχίσουμε και μετά το 2019, επιδιώκοντας ακόμη δυνατότερη πλειοψηφία, τη μόνη εγγύηση για μια βαθιά δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή.

ΑΠΕ

Back to top button