ΕκδηλώσειςΕλλάδαΚαστοριά

Ο Νίκος Παναγιώτου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ρεπορτάζ – φωτογραφίες – βίντεο όλη η εκδήλωση)

Η Δημοσιογραφία στην Κρίση και η Κρίση στη Δημοσιογραφία

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, το ΙΣΝ πραγματοποίησε την τρίτη εκδήλωση της νέας μηνιαίας σειράς, ΔΙΑΛΟΓΟΙ, με θέμα: «Η Δημοσιογραφία στην Κρίση και η Κρίση στη Δημοσιογραφία». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η συζήτηση είχε ως σημείο εκκίνησης ερωτήματα, όπως, εάν η απαξίωση, παγκοσμίως, της σύγχρονης δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ αποτελεί σημείο των καιρών ή τα αίτια είναι βαθύτερα και παλαιότερα; Γιατί αμφισβητείται η αξιοπιστία της είδησης; Γιατί επιλέγουμε να ενημερωθούμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και οι κίνδυνοι (ή οι προοπτικές) που αυτό μπορεί να ενέχει.

Οι δημοσιογράφοι Σοφία Παπαϊωάννου, Άρης Χατζηστεφάνου και Κώστας Ζαφειρόπουλος, αντλώντας από την εμπειρία τους, μίλησαν για το δυναμικό χαρακτήρα και την πολυμορφία της δημοσιογραφίας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ενόψει των γενικότερων κοινωνικοπολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών αλλαγών αλλά και τις ευκαιρίες που τελικά μπορεί να αναδύονται. Επιπλέον, στη συζήτηση συμμετείχε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Παναγιώτου, o οποίος ανέλυσε τις νέες τάσεις ενημέρωσης του κοινού και πώς αυτές καθορίζουν το μέλλον των ΜΜΕ. Ο Βαλεντίνος Τζέκας, φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασε έναν αλγόριθμο που ανέπτυξε ο ίδιος, στοχεύοντας να συμβάλει στον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων (fake news) και τον περιορισμό της εξάπλωσής τους. Τον συντονισμό της συζήτησης μεταξύ των ομιλητών αλλά και με το κοινό είχε η δημοσιογράφος Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Ο ρόλος του Διαδικτύου απασχόλησε ιδιαίτερα τη συζήτηση, σε μια προσπάθεια κατανόησης και αξιολόγησης της επιρροής του ψηφιακού χώρου στο περιεχόμενο και τις πρακτικές της σύγχρονης δημοσιογραφίας. Οι συνομιλητές ανέλυσαν τον εν δυνάμει, διττό χαρακτήρα του Διαδικτύου, ως αφενός ένας χώρος που ευνοεί τη γρήγορη, «χωρίς υπογραφή» ενημέρωση και τον στιγμιαίο χαρακτήρα της είδησης, και αφετέρου ένα γόνιμο πεδίο άσκησης υπεύθυνης, έγκυρης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, που εμπεριέχει μια υπόσχεση για εκδημοκρατισμό της πληροφόρησης.

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρώτοι υπότροφοι του ΙΣΝ στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης οι οποίοι παρακολούθησαν πέρσι το καλοκαίρι μετεκπαιδευτικά προγράμματα δημοσιογραφίας, με δωρεά του ΙΣΝ, και μοιράστηκαν με το κοινό την εμπειρία τους σε μια προσπάθεια αναζήτησης προοπτικής στον κλάδο.

To Πρόγραμμα Υποτροφιών του ΙΣΝ για επαγγελματίες από το χώρο των ΜΜΕ, το οποίο συνεχίζει φέτος για δεύτερη χρονιά, δίνει τη δυνατότητα τόσο σε νέους όσο και σε πιο έμπειρους Έλληνες δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν εντατικά προγράμματα στη διεθνώς αναγνωρισμένη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα το ΙΣΝ παρέχει τη δυνατότητα σε μέχρι 18 υποψήφιους κατ’ έτος, για περίοδο τουλάχιστον τριών ετών, να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα προγράμματα παραγωγής βίντεο, ερευνητικής δημοσιογραφίας και ανάλυσης δεδομένων, να αποκτήσουν επιπλέον εμπειρίες, καθώς επίσης και να λάβουν σχετική πιστοποίηση.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2018 άνοιξαν. Αξίζει να σημειωθεί πως, την επιλογή των Υποτρόφων πραγματοποιεί το ίδιο το Πανεπιστήμιο Columbia και το ΙΣΝ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία επιλογής.

Μέσα από τη σειρά εκδηλώσεων ΔΙΑΛΟΓΟΙ, το ΙΣΝ παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, ανθρώπους που με το έργο και τη δράση τους εμπνέουν και ευελπιστεί να ενθαρρύνει συζητήσεις γύρω από καίρια ζητήματα της ζωής σε όλο τον κόσμο.

snf.org

Back to top button