Ελλάδα

Αρνάκι λεμονάτο με πατάτες

Υλικά συνταγής

  • αρνάκι: 1½ – 2 κιλά (ή 2 μπούτια με κόκαλο)
  • πατάτες: 1 κιλό, κομμένες σε κομμάτια
  • σκόρδο: 4 σκελίδες
  • μουστάρδα : 1 κουταλιά της σούπας
  • ελαιόλαδο: 2/3 φλιτζάνι του τσαγιού
  • λεμόνια: 2 ζουμερά
  • ρίγανη: 2 κουταλάκια του γλυκού
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις σκελίδες του σκόρδου, τις κόβετε πρώτα στη μέση, αφαιρείτε το πράσινο φύτρο τους και ψιλοκόβετε τις μισές. Αλατοπιπερώνετε τις υπόλοιπες και τις μπήγετε στο αρνί, αφού τους κάνετε σχισμές με κοφτερό μαχαίρι.
  2. Βάζετε το κρέας σε ταψάκι με λίγο λάδι και γύρω γύρω τοποθετείτε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνετε. Χτυπάτε στο μπλέντερ (ή σε ένα σέικερ) το υπόλοιπο λάδι, το χυμό των λεμονιών, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Περιχύνετε το φαγητό με αυτό το μείγμα. Ανακατεύετε καλά να πάει το μείγμα παντού. Ρίχνετε και μισό φλιτζάνι νεράκι.
  3. Σκεπάζετε το φαγητό καλά με αντικολλητικό χαρτί φούρνου (λαδόκολλα) και το ψήνετε το φαγητό στους 180 – 200 °C επί 1 ώρα και 30’ ή 2 ώρες. Συνήθως δε χρειάζεται ρόδισμα μετά, αλλά αν σας φανεί ότι το θέλετε λίγο πιο ροδοψημένο, αφήστε το και άλλα 10′ ξεσκέπαστο.

Συμβουλή

Αν έχετε φρέσκια ρίγανη ή άλλα μεσογειακά μυρωδικά, θυμάρι ή δενδρολίβανο. αξιοποιήστε τα.

Mix & Match

Κλασική ελληνική γεύση, που κάθε Έλληνας μπορεί να αναζητήσει στην άκρη της γευστικής του μνήμης. Συνοδέψτε με καλοφτιαγμένη, φρέσκια ρετσίνα, αλλά και με Μαντινεία, Ρομπόλα και Σαββατιανό.

icookgreek.com

Back to top button