Κόσμος

Συρία: Απειλές Ερντογάν – Σύγκληση ΣΑ του ΟΗΕ ζητά το Παρίσι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η χώρα του “θα τελειώσει” το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας και το κουρδικό συριακό κόμμα PYD “μέχρι να μην απομείνει τίποτα”.

“Θα συντρίψουμε όποιον απειλεί τον εθνικό αγώνα της Τουρκίας”, είπε σε ομιλία του σε ένα συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Προύσα.

“Δεν μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξη των ΗΠΑ για να νικήσετε την Τουρκία”, πρόσθεσε απευθυνόμενος στις YPG.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι “κάποιοι από τους συμμάχους” της Τουρκίας αναφερόμενος προφανώς στις ΗΠΑ? παρέδωσαν 2.000 αεροπορικά φορτία 5.000 φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά στις κουρδικές YPG.

Είπε επίσης ότι σκοπεύει να στείλει πίσω στην πατρίδα τους 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν σήμερα στην Τουρκία και απείλησε ότι όποιος διαδηλώσει εναντίον της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία “θα πληρώσει το τίμημα”.

Τη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία ζητά το Παρίσι

Η Γαλλία ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία μετά και την επέμβαση της Τουρκίας στην επαρχία Αφρίν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

“Γούτα, Ιντλίμπ, Αφρίν… Η Γαλλία ζητά την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας” ανέφερε ο Γάλλος υπουργός σε μια ανάρτησή του στο Twitter Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα το πρωί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λε Ντριάν τόνισε ότι το Παρίσι κάλεσε την Τουρκία να ενεργεί με αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας ότι “η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται σε πολλές περιοχές της Συρίας ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών ενεργειών του καθεστώτος της Δαμασκού και των συμμάχων του”. Πρόσθεσε επίσης ότι η Γαλλία καταδικάζει επίσης τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ και ζήτησε να διευκολυνθεί άμεσα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ανατολική Γούτα, όπου 400.000 άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί κάλεσε και αυτή την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων της Συρίας, εκτιμώντας ότι η ενέργεια αυτή θα ζημιώσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

“Οι μάχες αυτές (…) πρέπει να σταματήσουν” δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 3. Η Παρλί εξήγησε ότι η τουρκική επιχείρηση θα μπορούσε να απομακρύνει τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού, στον οποίο μετέχει και η Γαλλία, από τον βασικό στόχο τους, δηλαδή τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι “τάσσονται με τους τρομοκράτες” όσοι διαφωνούν με τη στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν της Συρίας

Όποιος αντιτάσσεται στην επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας τάσσεται με την πλευρά των τρομοκρατών και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ιράκ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η Άγκυρα ανέμενε από τη Γαλλία να στηρίξει τη στρατιωτική επιχείρησή της.

Αφορμή για τη δήλωση αυτή ήταν η έκκληση της Γαλλίας προς την Τουρκία για αυτοσυγκράτηση και η προειδοποίησή της ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία.

ΑΠΕ

Back to top button