ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Η συζήτηση για το Europa Nostra πρέπει να μας προβληματίσει (φωτογραφίες)

Οι εξελίξεις του μεγαλόπνοου σχεδίου

5 Οκτωβρίου 2014, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, η αντιπροσωπεία της Europa Nostra επισκεπτόταν για δεύτερη φορά την πόλη μας και παρουσίαζε τα οφέλη της επιλογής των περιοχών Ντολτσό και Απόζαρι στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία της Ευρώπης.

Σύσσωμη η νέα, τότε, Δημοτική αρχή, μαζί με εκπροσώπους πολλών φορέων και Συλλόγων, ανέλυαν τις κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν ώστε σήμερα να μιλάμε για ριζική αναγέννηση των 2 περιοχών.
Στο παρακάτω video θα θυμηθείτε ή θα δείτε για πρώτη φορά όσα είχαν ειπωθεί τότε…

24 Ιανουαρίου 2018…3μιση χρόνια μετά -στην ίδια αίθουσα – 20 «ονειροπόλοι» Καστοριανοί, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Αντιδημάρχου Καστοριάς, κ. Λεωνίδα Παπαδημητρίου στη συνέντευξη-ενημέρωση αναφορικά με το πρόγραμμα  αξιοποίησης των δυο αγαπημένων περιοχών.

Οι απουσίες… ηχηρές , τόσο από τη Δημοτική αρχή, όσο και από εκπροσώπους και άμεσα σχετιζόμενους  φορείς με το θέμα.

Δε θα ξεκινήσουμε μία σεναριολογία για τους λόγους της γενικής απουσίας, αλλά θα εστιάσουμε σε αυτά που ακούσαμε, όσοι αφιερώσαμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας.

Χωρίς να θέλουμε να φανούμε απαισιόδοξοι ή καταστροφολόγοι, το πρόγραμμα έχει μπει σε έναν ατέρμονα βρόχο.

Η χρηματοδότηση που απαιτείται για τη συνέχεια του σχεδίου, προϋποθέτει εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητα των παρεμβατικών δράσεων.

Ο κ. Παπαδημητρίου απευθύνθηκε σε Ιδρύματα και τράπεζες, όπως ανέφερε, για να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα ποσά των μελετών που θα ανοίξουν την πόρτα στην αναμόρφωση του Ντολτσό και του Απόζαρι.

Το Ίδρυμα Νιάρχου, π.χ., δεν αρνήθηκε, αλλά δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να διαβεβαιώσει πως η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί, με τους όρους που έθεσαν.

Τα παραδείγματα του παρελθόντος είναι πολλά και άσχημα. Να αναφέρουμε το ξεχασμένο Αρχοντικό Τσιατσιαπά;

Όπως μάθαμε σήμερα, ο Δήμος διαθέτει ελάχιστα αρχοντικά στην ιδιοκτησία του, συγκρινόμενα με όσα υπάρχουν ακόμα στην πόλη και καταρρέουν το ένα μετά το άλλο.

Οι εκατοντάδες ιδιοκτήτες, θα δουν σε λίγα (ή αρκετά χρόνια) από τώρα, την περιουσία των προγόνων τους να είναι η παράπλευρη απώλεια σε ένα σύνολο λανθασμένων χειρισμών κι εκτιμήσεων.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε μεταξύ άλλων τις δυσκολίες και τις τρικλοποδιές που συναντά στην προσπάθειά του για την συνέχιση του προγράμματος.

Επίσης, αναφέρθηκε στις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος, όταν οι χρηματοδοτήσεις έρεαν χωρίς να προβλέπουν το μέλλον.

Europa Nostra….Μια ευκαιρία που ξεχάσαμε λίγο μετά τους πανηγυρισμούς; Ή μία ελπίδα για το μέλλον των 2 πιο γραφικών περιοχών της περιοχής μας; Η ιστορία θα δείξει….

Η ώρα για αποφάσεις και πράξεις έχει φτάσει προ πολλού. Και η σημερινή αδιαφορία από την πλευρά πολιτών και φορέων, είναι το χειρότερο σημάδι της κατάστασης στην οποία έχει επέλθει η πόλη.

Για κλείσιμο αφήσαμε κάτι που ελέχθη στη σημερινή συζήτηση  και  πρέπει να μας προβληματίσει…

Η Καστοριά έχει- δυσανάλογο του μεγέθους της- αριθμό Συλλόγων και Δ.Σ.!

Μήπως η έλλειψη ενότητας ήταν και είναι το βασικό μας πρόβλημα, στο πέρασμα της ιστορίας;

Όπως και η έλλειψη ευεργετών που θα προάγουν τον πολιτισμό,  σεβόμενοι την κληρονομιά της πόλης…

Το Europa Nostra ίσως είναι ένα δέντρο στο δάσος χαμένων ευκαιριών!

Σήμερα, αντιλαμβανόμενοι την πραγματικότητα, θα πούμε πως είναι κάτι που πρέπει να διεκδικήσουμε στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας αναγέννησης της πόλης…πριν σβήσει και το τελευταίο φως!

Χρυσούλα Κυρατζή

Δείτε φωτογραφίες από την ενημερωτική συνάντηση στο aboutkastoria.gr

 

 

 

 

 

Back to top button