ΚαστοριάΝεστόριο

Νεστόριο: Γεωγραφικές ενότητες χωρίς κατοίκους

Σήμερα 28/01/2018, άλλο ένα μαγαζί στο Νεστόριο έκλεισε. Το τελευταίο κέρασμα από τον Ρίκο στην παρέα για να την αποχαιρετήσει. Το «Ραχάτι» πλέον δεν θα ξανανοίξει τις πόρτες του στους φίλους και τους άγνωστους πελάτες.

Ο Ρίκος μετά από 30 χρόνια προσπάθειας και δουλειάς, εγκαταλείπει το Νεστόριο για να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, για μια καλύτερη ζωή γι αυτόν και την οικογένειά του, αφήνοντας πίσω όνειρα και ελπίδες φρούδες μέσα σε ένα άδειο σπίτι. Την περιουσία που είχε φτιάξει με κόπο, εγκαταλείπει και κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο 55 του χρόνια και ας είχε ακούσει υποσχέσεις για μεγάλη ανάπτυξη και πρόοδο, στο Νεστόριο, από όλους τους άρχοντες. Μια ανάπτυξη που ήρθε δεν ποτέ, παρ’ όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις και προσπάθειες.

Η εγκατάλειψη είναι φανερή και αποκαρδιωτική. Αφού πρώτα έκλεισαν οι υπηρεσίες (εφορεία, ειρηνοδικείο κλπ), ακολούθησε το μικρό περίπτερο, που με νύχια και με δόντια κρατιόταν, ακολούθησε το κατάστημα ΠΡΟΠΟ, που δεν τα έβγαζε πέρα, η καφετέρια που και αυτή έδινε το παρόν 30 χρόνια και πλέον.

Και η ερώτηση είναι : Ποιος έχει σειρά;

Όλοι το ίδιο αναρωτιούνται , που θα φτάσουμε, πως θα καταλήξουμε και αν υπάρχει τρόπος να διορθώσουμε κάτι, να ξεσηκωθούμε για να επιβιώσουμε σε μία Ελλάδα που διώχνει τα παιδιά της στην ξενιτιά, με την υπόσχεση για μια αξιοπρεπή ζωή. Που διώχνει τον επιχειρηματία αφού πρώτα τον φορτώσει χρέη, που ερημώνει τα χωριά και πτωχεύει τις πόλεις.

Το Νεστόριο είναι ένα μεγάλο χωριό και σήμερα παλεύει να μείνει ζωντανό.

Τα μικρά χωριά έχουν ήδη πεθάνει.

Η επαρχία αργοσβήνει.

Και μήπως το μεγάλο σχέδιο είναι να σβήσουν την Ελληνική μας συνείδηση;

Το Νεστόριο έστειλε ένα λεωφορείο με κόσμο στην Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο, για φωνάξει πως η Μακεδονία είναι Ελλάδα.

Τι επιτέλους πρέπει να γίνει για να καταλάβουν πως θα μείνουμε για γεωγραφική ενότητα χωρίς κατοίκους;

Και αν αναφέρθηκε ο Ρίκος σαν παράδειγμα, είναι γιατί η αγωνία είναι μεγάλη και σε μένα αλλά και στα μάτια όλων για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Το Νεστόριο που η ιστορία έχει δείξει ότι έχει αγωνιστεί και έχει ματώσει για την ελευθερία και την Ελλάδα, φτάνει στην παρακμή του.

Κρούω το κουδούνι του κινδύνου, γιατί σήμερα το Νεστόριο αύριο η Μεσοποταμία, το Άργος Ορεστικό, η Καστοριά…

Παύλος ο εθελοντής

 

Back to top button