Άργος ΟρεστικόΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Αναλυτικό ρεπορτάζ με τις εξαγγελίες Σταθακή και τις ομιλίες στο δημαρχείο

Το συνολικό κόστος της επένδυσης του δικτύου διανομής θα ανέλθει στα 21,8 εκ. ευρώ

Την έλευση του φυσικού αερίου με δίκτυα διανομής στην Καστοριά, το ‘Αργος Ορεστικό και τα Γρεβενά, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς. Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «το συνολικό κόστος της επένδυσης του δικτύου διανομής θα ανέλθει στα 21,8 εκ. ευρώ» και η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά 12,6 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 7,5 εκ. ευρώ δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και 1,7 εκ. ευρώ θα προέρχονται από το μετοχικό κεφάλαιο και την συμμετοχή των πελατών.

Όπως εξήγησε, έως το 2023 προβλέπεται για τους δήμους  Καστοριάς, ‘Αργους Ορεστικου και Γρεβενών «η ανάπτυξη και λειτουργία 138,6 χλμ δικτύων  χαμηλής πίεσης και 15 χλμ δικτύων μέσης πίεσης». Τα έργα κατασκευής του δικτύου διανομής θα ξεκινήσουν το 2019 και η πλήρης ανάπτυξη του έργου θα ολοκληρωθεί το 2029.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος διείσδυσης του φυσικού αερίου σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η ΔΕΔΑ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως «θα υπάρξουν κίνητρα όπως η επιδότηση της μετατροπής των εσωτερικών εγκαταστάσεων θέρμανσης, τόσο στους οικιακούς όσο και στους εμπορικούς καταναλωτές».

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης που ικανοποιεί ένα παλιό αίτημα του γουνοποιητικού κόσμου της περιοχής και που ρυθμίζει οριστικά το θέμα της λειτουργείας του κέντρου Γούνας ως μόνιμου εκθεσιακού κέντρου, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο μειωμένο ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που νομοθέτησε  πρόσφατα η κυβέρνηση, που αφορά την Δυτική Μακεδονία και τον δήμο της Μεγαλόπολης, τονίζοντας ότι «θα δώσει αναπτυξιακή  ώθηση  ώστε να ανακάμψει η παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής».

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, εξήρε την προσπάθεια όσων εργάστηκαν για το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα με τις πράξεις μας να αποδείξουμε το ενδιαφέρον μας για την ανάπτυξη που θα σηματοδοτήσει μια άλλη εποχή για την πατρίδα μας».

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, δήλωσε ότι με συστηματική δουλειά και σκληρές διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών, «εξασφαλίσαμε ένα μέρος της χρηματοδότησης του δικτύου διανομής που θα ξεκινήσει το 2019, δηλαδή 12,6 εκ ευρώ να καταβληθούν  από τους πόρους της κεντρικής κυβέρνησης», ενώ προανήγγειλε ότι η δυτική Μακεδονία λόγω ετοιμότητας, θα φτιάξει πολύ νωρίτερα τα δίκτυα διανομής απ’ ό,τι άλλες περιοχές. Έκανε αναδρομή στο παρελθόν και στις προσπάθειες της παρούσας περιφερειακής αρχής να εξασφαλιστούν από τον αγωγό ΤΑΠ σημεία εξόδου του φυσικού αερίου τόσο στην Πτολεμαΐδα όσο και στην Καστοριά, αφού η αρχική συμφωνία που κυρώθηκε στην Βουλή το 2013, δεν προέβλεπε αυτό το σχεδιασμό, ο οποίος εξασφαλίστηκε από την επαναδιαπραγμάτευση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση με την κοινοπραξία του αγωγού.

Η βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τεληγιορίδου, δήλωσε ότι η έλευση του φυσικού αερίου είναι «μόνο η αρχή για την ενεργειακή αυτάρκεια της πόλης», η συνάδελφός της από την ΝΔ, Μαρία Αντωνίου, σημείωσε ότι «στηρίζουμε το έργο της έλευσης φυσικού αερίου στην περιοχή παρότι ο κ. Σταθάκης δεν ψήφισε την κύρωση της συμφωνίας το 2013 στην Βουλή», ενώ ο Μίμης Δημητριάδης, βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «στο μέλλον η δυτική Μακεδονία θα είναι ο τόπος που δεν θα χάνει ευκαιρίες».

Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη και ο  διάλογος που ακολούθησε  στην αίθουσα  του δημοτικού συμβουλίου ήταν ζωηρός, με τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, αντιπεριφερειαρχών αλλά και πολιτών που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.

Ομιλία Δημάρχου Καστοριάς κατά την επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη,
Επίσημοι προσκεκλημένοι,
Επιτρέψτε μου, καταρχήν να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, για την άμεση ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση να ενημερώσετε το Δημοτικό Συμβούλιο και με τον πλέον επίσημο τρόπο να ξεκαθαρίσετε το θέμα, για την προοπτική παροχής φυσικού αερίου στην ακριτική περιοχή μας.
Θα ήταν οξύμωρο το σχήμα, ο αγωγός ΤΑΠ να διέρχεται από την Δυτική Μακεδονία και κατά 60km και πλέον από τον Δήμο Καστοριάς και να μην διασφαλίσουμε ΤΩΡΑ το αυτονόητο.
Το θέμα κυριαρχεί χρόνια τώρα στις επιδιώξεις της τοπικής κοινωνίας και στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει παρέλθει δεκαετία και πλέον όταν το θέμα εισήχθη με την διαδικασία της επίκαιρης ερώτησης στο κοινοβούλιο, με την ιδιότητά μου Βουλευτού.
Ακολούθησαν αντίστοιχες παρεμβάσεις, θεσμικού χαρακτήρα, από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους αλλά και σήμερα το θέμα απασχολεί τόσο την κ. Τελιγιορίδου όσο και την κ. Αντωνίου.
Το θέμα της διέλευσης του αγωγού ΤΑΠ έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον και επ’ αυτού προσδιορίσθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις του Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη.

Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι
Τα λόγια έρχονται και παρέρχονται, τα έργα όμως μένουν και οι επόμενες γενιές επιδοκιμάζουν πρωτοβουλίες ή αποδοκιμάζουν παραλείψεις και αστοχίες.
Η σημερινή παρουσία σας είναι σημαντικό γεγονός, θα είναι κορυφαίο γεγονός εάν και εφόσον η πολιτική απόφαση για την παροχή φυσικού αερίου θέσει τις προϋποθέσεις στον Δήμο Καστοριάς:
1. Της δαπάνης
2. Του χρονοδιαγράμματος
3. Του σχεδιασμού
Είμαι βέβαιος ότι κάνουμε ένα βήμα μπροστά.
Εμείς εδώ στην Καστοριά επιζητούμε τον ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ και την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και με βάση αυτά δημιουργούμε αποδεικνύοντας ότι όσα λέγονται μπορούν να υλοποιηθούν.
Τώρα είναι η ώρα, ευκαιρία να πούμε και να αποδείξουμε:
1. Ότι το ενδιαφέρον για την περιφερειακή ανάπτυξη σηματοδοτεί την ανάπτυξη της πατρίδας μας
2. Ότι η κοινωνική πολιτική δεν εκφράζεται μόνο με εισοδηματική πολιτική ατομικού χαρακτήρα αλλά με έργα υποδομής με κοινωνικό αντίκρισμα.
3. Ότι πάνω από την ευημερία των αριθμών είναι η ευημερία των ανθρώπων και ειδικότερα των ακριτικών μας περιοχών, όπως η Καστοριά.

 

 

 

One Comment

  1. Το αυτονόητο και το ………αυτοχειροκρότημα

    Νομίζω , ότι αν δεν υπήρχε εκείνη η ανακοίνωση ( δελτίο τύπου ) του Νοεμβρίου ; της ΔΕΔΑ , η οποία ΔΕΝ συμπεριλάμβανε και τον νομό Καστοριάς προς παροχή φυσικού αερίου , δεν θα υπήρχε η ένταση της αμφισβήτησης , αλλά και της αντίδρασης του κοινού ,έναντι κάθε υπευθύνου .

    Όταν όμως ακούς τους άλλους να σου υπόσχονται ! πως ” εμείς θα βαράμε τα νταούλια και οι αγορές θα ….χορεύουν ” , ενώ την μεθεπόμενη σου κλείνουν τις τράπεζες , όχι απλώς δικαιούσαι ,αλλά εν ονόματι του ” ορθού λόγου ” που επικαλέστηκε στο τέλος της εισήγησης του ο Δήμαρχος μας ( Αγγελής ) , επιβάλλεται να είσαι καχύποπτος .

    Νομίζω , ότι ακόμη κι αν δεν παρουσιάζονταν οι αποδείξεις του Περιφερειάρχη μας κ. Καρυπίδη , ο λόγος του κ. Σταθάκη θα γίνονταν πιστευτός , επειδή ήταν ένας λόγος ξερός , ουδέτερος ,αποστειρωμένος θα έλεγε κανείς από κομματικούς υπαινιγμούς και υστεροβουλίες · όπως ταιριάζει στο λόγο ο οποίος έχει σύμμαχο και ανταπόκριση την πραγματικότητα .

    Η πραγματικότητα δεν είναι ούτε καλή , ούτε κακή · είναι η πραγματικότητα !

    Ο κ. Καρυπίδης με τις αποδείξεις του όντως ,νομίζω, ότι μας έπεισε , πως ο νομός μας θα έχει τελικά και αυτός φυσικό αέριο .

    Εκείνο για το οποίο διατηρεί κανείς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις είναι : Αν στην παρούσα συγκυρία δεν υπήρχε ο κ. Καρυπίδης και στη θέση του υπήρχε κάποιος άλλος Περιφερειάρχης , ο νομός Καστοριάς θα αποκτούσε φυσικό αέριο ; Δεν το ξέρουμε .

    Και επειδή δεν το ξέρουμε , ξεκαβαλικεύουμε απ’ το Βουκεφάλα του ναρκισσισμού και καβαλικεύουμε το γαϊδουράκι της Δημοκρατίας , η οποία μας διδάσκει ότι οι άρχοντες της πράττουν τα αυτονόητα , αλλά και οι πολίτες της , χωρίς μικροψυχίες και μιζέριες αναγνωρίζουν επαρκώς αυτή τη συμπεριφορά των αρχόντων της …….

    Εκείνο πάντως ,που δυσκολεύεται κανείς να αναγνωρίσει , είναι πως μόνο ο κ. Καρυπίδης —κατά τα λεγόμενά του — εκλέγεται ( εκλέχτηκε ) από το λαό, τους πολίτες , τους οποίους ” θέλει να κοιτάει στα μάτια ” και όχι ” από κάποιο κόμμα ” .

    Το κόμμα ποιος το εκλέγει ; ο λαός δεν το εκλέγει ; Ή μήπως ο λαός που εξέλεξε τον κ. Καρυπίδη είναι διαφορετικός από αυτόν που εκλέγει το κόμμα ;
    Υπάρχουν δυο ….λαοί ; και δεν το ξέρουμε ;………

Back to top button